Υγεία Πεπτικού Συστήματος

4 τρόποι για να αποφύγετε την καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Εάν έστω και μια φορά στη ζωή σας νιώσατε έντονη καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα εφιαλτικό συναίσθημα, το οποίο σας κάνει να νιώθετε άβολα με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε και την επόμενη ημέρα να νιώθετε εξαντλημένοι.

Γιατί η καούρα είναι πιο συχνή τη νύχτα;

Η παλινδρόμηση του οξέος, εμφανίζεται όταν το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου, επιστρέφει στον οισοφάγο. Αυτό προκαλείται πολλές φορές από διάφορες διατροφικές συνήθειες και από συγκεκριμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με την γαστρεντερολόγο Roshini Raj, η καούρα είναι πιο κοινή την νύχτα, καθώς οι άνθρωποι ξαπλώνουν και η βαρύτητα δεν μπορεί να τραβήξει το οξύ προς το κάτω μέρος του στομάχου, με αποτέλεσμα να επιστρέφει στον οισοφάγο.

Πώς θα αποφύγετε την καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

  1. Αποφύγετε να φάτε ένα μεγάλο γεύμα πριν πάτε για ύπνο. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας σας κάπου στο μεσημέρι, ώστε να προλάβει να γίνει σωστά η πέψη μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσετε. Για το υπόλοιπο της μέρας αρκεστείτε σε μικρά γεύματα.
  2. Μην καταναλώνετε αλκοόλ το βράδυ. Μην καταναλώνετε αλκοόλ λίγο πριν κοιμηθείτε και αν συνηθίζετε να το κάνετε, περιοριστείτε σε ελάχιστη ποσότητα. Το αλκοόλ πριν κοιμηθείτε προκαλεί παλινδρόμηση οξέος και επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.
  3. Μην ξαπλώσετε μέχρι να χωνέψετε. Μετά το φαγητό, επιδιώξτε να μην ξαπλώσετε για τουλάχιστον τρεις ώρες, για να βοηθήσετε το οξύ να διατηρηθεί στο κάτω μέρος του στομάχου σας.
  4. Μην κοιμηθείτε μόλις φάτε. Φροντίστε να μην ξαπλώνετε μόλις φάτε. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, τότε ακουμπήστε το πίσω μέρος της πλάτης σας στο ξύλο του κρεβατιού και κοιμηθείτε με μια μικρή κλίση στο σώμα σας, γεγονός που θα δυσκολέψει την παλινδρόμηση οξέος.

Η. Δρ Raj υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση που οι προαναφερθείσες συμβουλές δεν κάνουν καμία διαφορά, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τονίζει επίσης, πως παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως η καούρα είναι φυσιολογική, η έντονη και συχνή καούρα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας χρόνιας πάθησης που ονομάζεται GERD. Όταν μάλιστα η παλινδρόμηση οξέος είναι πολύ έντονη, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, κακή αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση και τραυματισμό του οισοφάγου. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με έναν γιατρό.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prone to Heartburn at Night? Here Are 4 Ways to Avoid It https://www.healthination.com/health/avoid-heartburn-at-night

Heartburn vs. GERD: What’s the Difference? https://www.healthination.com/health/is-it-heartburn-or-gerd

These Sneaky Foods Are Giving You Heartburn https://www.healthination.com/health/foods-cause-heartburn-acid-reflux

4 Very Real Ways Your Body Suffers When You Skimp on Sleep https://www.healthination.com/health/sleep-deprivation-effects

What's Better: 3 Big Meals or Several Small Ones? https://www.healthination.com/food/big-meals-or-small-metabolism

Treatments for Acid Reflux & GERD: Understanding Your Options https://www.healthination.com/health/treatments-for-heartburn-and-gerd

GI Docs to Patients: Please Stop Believing This Common Heartburn Myth https://www.healthination.com/health/frequent-heartburn-health-problem

What Is GERD, Actually? A Gastroenterologist Explains https://www.healthination.com/health/what-is-gerd