Καρκίνος

4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο HPV παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, του κατώτερου τμήματος που συνδέεται με τον κόλπο. Σύμφωνα με την Kristina Butler, MD, γυναικολόγος ογκολόγος της Mayo Clinic, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τι προκαλεί τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας να αλλάξουν το DNA τους, είναι σίγουρο ότι ο HPV παίζει ρόλο.

Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, στην οποία έχει εκτεθεί πάνω από το 85% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες με HPV δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τον Paul Magtibay, MD, γυναικολόγος ογκολόγος της Mayo Clinic, οι προληπτικές εξετάσεις και το εμβόλιο HPV μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

1. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το εμβόλιο HPV

Το εμβόλιο HPV προσφέρει μεγαλύτερη προστασία όταν χορηγείται πριν ένα άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν το εμβόλιο HPV, ως εμβολιασμό ρουτίνας, στην ηλικία των 11 ή 12 ετών και γενικά σε όλες τις γυναίκες μέχρι 26 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως.

Οι γυναίκες 27 – 45 ετών που δεν εμβολιάστηκαν, θα πρέπει να συζητήσουν για το εμβόλιο HPV με τον γιατρό τους. (HPV: Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα;)

2. Κάντε τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο όπως συνιστάται από τον γιατρό σας

Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών κυττάρων που μπορεί μια μέρα να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. (Κάθε πότε πρέπει να προγραμματίζουμε το τεστ Παπανικολάου;)

Οι προληπτικές εξετάσεις που συνιστώνται είναι οι ακόλουθες:

  • Τεστ ΠΑΠ
  • HPV DNA τεστ

Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις εξετάσεις προληπτικού ελέγχου και το πρόγραμμα που είναι καλύτερο για εσάς. (Τεστ Παπανικολάου: Θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους;)

3. Κάντε ασφαλές σεξ

Ο HPV μεταδίδεται με την επαφή δέρματος, συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο HPV και όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να προσβληθείτε από HPV. Η σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο που είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης για τον HPV και για άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, περιορίζοντας τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε και χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ. (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

4. Μην καπνίζετε

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υποπροϊόντα του καπνού, τα οποία έχουν βρεθεί στην τραχηλική βλέννα των καπνιστών, μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας . Το κάπνισμα αποδυναμώνει επίσης την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HPV.

Εάν δεν καπνίζετε, μην το ξεκινήσετε. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας για στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε. (4 συμβουλές για πιο εύκολη διακοπή του καπνίσματος)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved