Παιδί

4 τρόποι να εξηγήσετε τον αυτισμό στην οικογένεια, τους φίλους και τα παιδιά

Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ίσως αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτή η διάγνωση για το ίδιο και το μέλλον του. Μαζί με αυτά τα συντριπτικά συναισθήματα σύγχυσης και αβεβαιότητας, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να μοιραστείτε αυτά τα νέα με τους φίλους και την οικογένεια και πώς πρέπει να τα εξηγήσετε. Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς θα συμβιβάζεστε με αυτό το νέο μέλλον για την οικογένειά σας, θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τι και πώς να μοιραστείτε με τους άλλους- μπορεί απλώς να χρειαστεί λίγος χρόνος.

Πώς να εξηγήσετε τον αυτισμό στην οικογένεια και τους φίλους σας;

  1. Επεξεργαστείτε πρώτα εσείς οι ίδιοι τη διάγνωση

Παρόλο που τα παιδιά με αυτισμό είναι συχνά εξίσου επιτυχημένα με τους συνομηλίκους τους με εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη σε τεκμηριωμένες πρακτικές, οι γονείς των νεοδιαγνωσθέντων παιδιών έχουν συχνά πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν. Οι γονείς συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται ενοχές και συντριβή μετά τη διάγνωση του παιδιού τους με ΔΑΦ, αλλά επίσης αναφέρουν ανυπομονησία στην εξεύρεση κατάλληλων υποστηρικτικών μέσων για το παιδί τους. Αφού το παιδί σας διαγνωστεί για πρώτη φορά με αυτισμό, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε φοβισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον. Μπορεί τώρα να αναρωτιέστε αν το παιδί σας θα μπορέσει ποτέ να ζήσει μόνο του ή να βρει δουλειά. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για τα παιδιά που εκφοβίζονται ή κρίνονται με βάση τη διάγνωσή τους. Μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό εκατομμύρια πιθανά εμπόδια για το μέλλον τους.

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη δική σας οικογένεια για να επεξεργαστείτε τη διάγνωση και να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται για μια εξουθενωτική ή αρνητική κατάσταση. Κάντε κάποια έρευνα και ενημερωθείτε για τον αυτισμό και τα πιθανά συμπτώματά του. Μόλις νιώσετε πιο άνετα με τη διάγνωση και το μέλλον εσείς οι ίδιοι, μπορείτε να αποφασίσετε ποιες πληροφορίες νιώθετε άνετα να μοιραστείτε με άλλους. Είναι δική σας απόφαση το με ποιους και πόσους ανθρώπους θα μοιραστείτε τη διάγνωση και οι καταστάσεις του καθενός είναι διαφορετικές. Επομένως, αφιερώστε χρόνο για να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας.

  1. Εξηγήστε τα βασικά

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν κάποιον με αυτισμό, υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν καθόλου εμπειρία με τον αυτισμό. Αν συμβαίνει αυτό, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την εξήγηση του αυτισμού περιγράφοντας μερικές από τις βασικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτόν.

Μπορείτε να εξηγήσετε ότι ο αυτισμός συνδέεται συνήθως με δυσκολίες στις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και προσκόλληση στη ρουτίνα. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αισθητηριακές ευαισθησίες και προκλήσεις με την προσοχή. Εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο τον αυτισμό στην οικογένεια και τους φίλους που μπορεί να μην έχουν εμπειρία με τον αυτισμό στο παρελθόν, μπορείτε να τους δώσετε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το ιστορικό. Ίσως μάλιστα να θέλετε να προτείνετε ή να χαρίσετε πηγές όπως άρθρα ή βιβλία που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τι σημαίνει για το παιδί σας.

  1. Μοιραστείτε πληροφορίες που αφορούν ειδικά το παιδί σας

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή του φάσματος, με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα να κυμαίνονται ευρέως. Οι προκαταλήψεις ορισμένων ανθρώπων για το τι είναι ο αυτισμός μπορεί να μην ταιριάζουν στο παιδί σας. Για το λόγο αυτό, είναι συχνά καλύτερο να εξηγείτε τα συγκεκριμένα συμπτώματα και τις συμπεριφορές που παρουσιάζει το παιδί σας αντί για τον περιεκτικό όρο “αυτισμός“.

Όταν εξηγείτε τον αυτισμό, σημειώστε ότι παρόλο που ορισμένες καταστάσεις συνδέονται συνήθως με τον αυτισμό (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), αυτός ποικίλλει πολύ και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Ξεκινήστε με τα βασικά και στη συνέχεια μπορείτε να αρχίσετε να περιγράφετε πώς επηρεάζει ο αυτισμός το παιδί σας συγκεκριμένα. Μπορείτε να εξηγήσετε ότι εξαιτίας της κατάστασής του, το παιδί σας δυσκολεύεται να έχει βλεμματική επαφή. Ή να εξηγήσετε την προσκόλληση στη ρουτίνα που προτιμά το παιδί σας. Αυτό θα δώσει στους φίλους και την οικογένειά σας μια καλύτερη κατανόηση των συνθηκών με τις οποίες το παιδί σας παλεύει καθημερινά .

Επίσης, μη φοβηθείτε να σημειώσετε τα θετικά χαρακτηριστικά του αυτισμού και να τονίσετε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας. Μερικοί άνθρωποι με μικρή ή καθόλου εμπειρία με τον αυτισμό μπορεί να μην καταλάβουν ότι τα άτομα με αυτισμό μπορούν να έχουν μια αρκετά φυσιολογική ζωή. Σημειώνοντας ότι το παιδί σας δίνει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι σε θέση να εστιάζει βαθιά ή μπορεί να απορροφήσει και να διατηρήσει εξαιρετικά λεπτομερείς πληροφορίες για θέματα που το ενδιαφέρουν, μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους αυτούς να δουν το παιδί σας για κάτι περισσότερο από μια απλή διάγνωση.

  1. Μοιραστείτε προτεινόμενους τρόπους αλληλεπίδρασης με το παιδί σας

Όταν αρχίζετε να εξηγείτε για πρώτη φορά τον αυτισμό στους φίλους, την οικογένεια και τα παιδιά, μπορεί να μην καταλαβαίνουν όλη την ορολογία και τις συμπεριφορές που προσδιορίζετε. Για παράδειγμα, μπορεί ακόμα να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις εκρήξεις, την ανάγκη για ρουτίνα ή άλλες συμπεριφορές που παρουσιάζει το παιδί σας. Για το λόγο αυτό, ίσως θελήσετε να μοιραστείτε προτεινόμενους τρόπους αλληλεπίδρασης με το παιδί σας.

Δεν θα χρειαστεί να μοιραστείτε το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού σας με όλους, αλλά το να μοιραστείτε τα “πρέπει” και “δεν πρέπει” για το παιδί σας μπορεί να είναι σημαντικό για τους ενήλικες που φροντίζουν τακτικά το παιδί σας, όπως ένας παππούς ή ένας δάσκαλος. Έτσι, ενημερώστε τους για το πρόγραμμα του παιδιού σας και σημειώστε τη σημασία που έχει η τήρησή του για το παιδί σας. Ενημερώστε τους για τυχόν αισθητηριακές ευαισθησίες που έχει το παιδί σας με ορισμένους τύπους τροφίμων. Ενημερώστε τους για τυχόν στόχους πάνω στους οποίους εργάζεστε με το παιδί σας, όπως το να κοιτάζει τους άλλους στα μάτια, και πώς να τους παρέχετε θετική ανατροφοδότηση και ενίσχυση. Οποιοσδήποτε προτεινόμενος τρόπος αλληλεπίδρασης μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να γνωρίζουν καλύτερα πώς να επικοινωνούν και να φροντίζουν το παιδί σας.

Δείτε ακόμη: