Ανοσοποιητικό Σύστημα

4 τρόποι να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ημικρανία απλώς ως «έναν άσχημο πονοκέφαλο». Ενώ είναι αλήθεια ότι το κύριο σύμπτωμα είναι συνήθως ο πονοκέφαλος, η ημικρανία είναι στην πραγματικότητα μια σύνθετη κατάσταση που εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων. Συνήθη είναι τα προβλήματα όρασης, η αυξημένη ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές, η ναυτία και ο έμετος – και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις ημέρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πονοκέφαλοι από μόνοι τους δεν είναι προβληματικοί. Αποτελούν έναν από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται τον παθολόγο τους ή παραπέμπονται σε ειδικό νευρολόγο, αν και συνήθως δεν υπάρχει ανησυχητική αιτία.

Μαζί με την ημικρανία, ο πονοκέφαλος – που χαρακτηρίζεται από πόνο σε μια ζώνη κατά μήκος του μετώπου και συχνά συνδέεται με σφιγμένους μύες στο πίσω μέρος του αυχένα – είναι μακράν ο επικρατέστερος τύπος.

Είναι οι ημικρανίες πιο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες;

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν περισσότερες ημικρανίες το καλοκαίρι. Δεν φταίει απαραίτητα ο ζεστός καιρός, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να επηρεάζονται από τις αλλαγές στην πίεση του αέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όταν οι περίοδοι ζεστού καιρού συνοδεύονται από καταιγίδες και αστραπές οι άνθρωποι που παθαίνουν ημικρανίες συχνά αισθάνονται τις βαρομετρικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα – ένα σημάδι ότι μια ημικρανία είναι σε εξέλιξη.

Η συσχέτιση μεταξύ πονοκεφάλων – ιδίως ημικρανιών – και του καιρού έχει ερευνηθεί αρκετά εκτενώς, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2015 στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι μια μικρή ομάδα πασχόντων από ημικρανίες επηρεάζεται από τον καιρό, αλλά συνολικά δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση.

Μια άλλη μελέτη σε ασθενείς με ημικρανία βρήκε κάποιες ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της αντίληψής τους για τη θερμοκρασία ως εκλυτικό παράγοντα και της συχνότητας εμφάνισης πονοκεφάλων. Ωστόσο, εκείνοι που ανέφεραν ότι η θερμοκρασία τους προκαλούσε πονοκέφαλο έτειναν να έχουν περισσότερους πονοκεφάλους το χειμώνα και όχι το καλοκαίρι.

Φαίνεται ότι η όποια αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων και ημικρανιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν οφείλεται μόνο άμεσα στον ίδιο τον καιρό. Αντίθετα, μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από την άποψη ενός πλήθους εποχιακών παραγόντων.

Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να αφυδατωθείτε σε ζεστό καιρό και η αφυδάτωση είναι μια καλά αναγνωρισμένη αιτία πονοκεφάλων και ημικρανιών. Οι μεγαλύτερες ώρες ηλιοφάνειας και οι θερμότερες νύχτες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ύπνο σας, ενώ η διαταραχή του ύπνου είναι επίσης γνωστό ότι πυροδοτεί ημικρανίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τα εναύσματα της ημικρανίας είναι ότι στον εγκέφαλο της ημικρανίας δεν αρέσουν οι αλλαγές. Έτσι, εάν ο τρόπος ζωής σας αλλάζει το καλοκαίρι, επειδή πάτε διακοπές, ή αν έχετε παιδιά, μπορεί να μην πηγαίνουν σχολείο. Η αλλαγή στη ρουτίνα και το όποιο σχετικό άγχος μπορεί συχνά να πυροδοτήσει μια κρίση.

Πώς να κρατήσετε τους καλοκαιρινούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες μακριά;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεχτείτε την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, αφήνοντάς σας ελεύθερους να απολαύσετε το καλοκαίρι.

  1. Αρχικά, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τους δικούς σας ατομικούς εκλυτικούς παράγοντες -οι συνήθεις περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα, ορμονικές αλλαγές και υπερβολική έκθεση σε οθόνες υπολογιστών- και να τους εξαλείψετε ή να τους μειώσετε. Ελαχιστοποιήσετε κάθε διαταραχή της κανονικής καθημερινής σας ζωής. Προσπαθήστε να τηρήσετε μια ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο, και παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, τηρήστε την κανονική ώρα ύπνου και αφύπνισης.
  2. Αν η ζέστη και το φως σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε, σκεφτείτε να διατηρείτε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό κατά τη διάρκεια της ημέρας κλείνοντας τις κουρτίνες ή τα παντζούρια και ίσως δοκιμάστε να φοράτε μάσκα ματιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  3. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιδιώξτε να τρώτε τακτικά για να αποφύγετε τις αυξήσεις και τις μειώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας -που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους- και να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Το Εθνικό Κέντρο Ημικρανίας συνιστά να πίνετε 1,5 έως 2 λίτρα νερό την ημέρα- περισσότερο σε πολύ ζεστό καιρό ή αν είστε ιδιαίτερα δραστήριοι.
  4. Το πιο σημαντικό είναι να ζητάτε ιατρική συμβουλή εάν οι πονοκέφαλοι ή οι ημικρανίες σας γίνονται προβληματικές. Μιλήστε στο γιατρό σας και πείτε του πώς τα συμπτώματά σας επηρεάζουν τη ζωή σας.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Patients with migraine are right about their perception of temperature as a trigger: time series analysis of headache diary data https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446287/

The influence of weather on migraine – are migraine attacks predictable? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4301671/

Tried Everything Under The Sun? Top 5 Tips To Stay Migraine Free This Summer! https://www.nationalmigrainecentre.org.uk/tried-everything-under-the-sun-top-5-tips-to-stay-migraine-free-this-summer/?hilite=%27hot%27%2C%27weather%27

Mayo Clinic Minute: Why summer weather can trigger migraines https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-why-summer-weather-can-trigger-migraines/

Tips for Avoiding Summer Migraines and Headaches https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/summer-migraine-tips/

Summer Migraines: How to Enjoy the Season with Less Pain https://www.migraineagain.com/summer-migraines-enjoy-season-less-pain/

What You Need to Know About Heat-Induced Headaches and Migraines https://www.healthline.com/health/heat-headache