Παιδί

4 τρόποι να υποστηρίξετε το παιδί σας συναισθηματικά στο σχολείο

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου έχουν πολλά να κάνουν στην τάξη: Πρέπει να μάθουν γρήγορα νέα πράγματα, να περιηγηθούν σε πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και να γίνουν πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα. Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για τα δυνατά τους σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους. Αυτά είναι πολλά που πρέπει να επωμιστούν συναισθηματικά, ειδικά για τόσο νέους ανθρώπους!

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας συναισθηματικά στο σχολείο;

  1. Πρέπει να συμμετέχετε

Συμμετέχετε ενεργά στην εκπαίδευση του παιδιού σας γνωρίστε τους δασκάλους του και το προσωπικό του σχολείου – γνωρίζουν τι είναι καλό για το παιδί σας και τι είναι δύσκολο. Αν έχετε χρόνο, εργαστείτε εθελοντικά στην τάξη, συμμετέχετε στην οργάνωση γονέων-δασκάλων ή συνοδεύστε εκδρομές.

  1. Να είστε ενθαρρυντικοί

Δώστε ουσιαστικό έπαινο. Το να βλέπετε το πρόσωπό σας να φωτίζεται όταν το παιδί σας δημιουργεί κάτι ή δοκιμάζει μια νέα δραστηριότητα είναι υπέροχη ενθάρρυνση. Προσπαθήστε όμως να μην υπερβάλετε για το πόσο ταλαντούχο ή έξυπνο είναι ή να μην επικεντρώνεστε υπερβολικά στο τελικό αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού, δώστε του έναν έπαινο που αναγνωρίζει την προσπάθεια: “Έβαλες τόση λεπτομέρεια στη ζωγραφιά σου!” Να δείχνετε ενδιαφέρον για τη διαδικασία για να καταλάβει το παιδί ότι εκτιμάτε τη δουλειά. Κάντε ερωτήσεις όπως “Πώς διάλεξες τα χρώματα;” ή “Ήταν δύσκολο να καταφέρεις να κρατήσεις τα κομμάτια μαζί;”.

Έχετε πίστη. Καταλάβετε ότι το παιδί σας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Θέλει να μάθει, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται και πιστεύετε ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι κοινωνικό ή συναισθηματικό, μιλήστε με τον δάσκαλό του για το τι συμβαίνει και βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε και οι δύο να ενθαρρύνετε το παιδί σας.

Μην μαλώνετε το παιδί σας λέγοντας πράγματα όπως: “Δεν δούλεψες αρκετά σκληρά!”. Κρίσεις όπως αυτή προκαλούν αισθήματα ντροπής, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ψυχολογική βλάβη.

  1. Κάντε (και διασκεδάστε) ερωτήσεις

Ρωτήστε για τη μέρα του παιδιού σας. Ανακαλώντας και μοιραζόμενο όσα έμαθε στο σχολείο, θα ενισχύσει τις γνώσεις του, θα εξασκήσει τις δεξιότητες ομιλίας και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις για να αποκτήσετε εικόνα για το πώς τα πάει το παιδί σας στο σχολείο. Αντί να ρωτάτε: “Πώς ήταν το σχολείο σήμερα;”, δοκιμάστε εστιασμένες ερωτήσεις όπως: “Με ποιον κάθισες στο διάλειμμα;” ή “Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για σένα σήμερα;”.

Καλωσορίστε την περιέργεια. Μπορεί να έχετε κουραστεί να απαντάτε συνεχώς σε ερωτήσεις όπως: “Τι τρώνε οι αράχνες;” ή “Τι χρώμα παίρνεις αν αναμείξεις πράσινο και μοβ;”. Αλλά το να ανταποκρίνεστε στη φυσική περιέργεια του παιδιού σας το ενθαρρύνει να αναζητά απαντήσεις καθώς θα κυνηγάει τα ενδιαφέροντά του σε όλη του τη ζωή.

  1. Προωθήστε την ανθεκτικότητα

Μιλήστε για τα συναισθήματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τους φόβους του στο σχολείο, ώστε να μπορέσετε να απαλύνετε τις ανησυχίες του. Πολλά παιδιά του δημοτικού αγχώνονται για τα τεστ, τους βαθμούς, την ομιλία στην τάξη ή τις κοινωνικές καταστάσεις. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονο και πονοκέφαλο, και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου αν δεν το αντιμετωπίσετε.

Εάν το άγχος του παιδιού σας επιμένει ή εάν παρεμποδίζει την ικανότητά του να λειτουργεί στο σπίτι ή στο σχολείο, μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας ή με έναν σχολικό ψυχολόγο. Καθένας από αυτούς μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στη βοήθεια παιδιών.

Να είστε θετικοί. Μπορεί να έχετε άσχημες αναμνήσεις από τα σχολικά σας χρόνια – πολλοί άνθρωποι έχουν. Αλλά το παιδί σας θα έχει τη δική του εμπειρία και θα είναι πιο ευχάριστη αν έχετε και οι δύο ανοιχτό μυαλό και θετική στάση. (Αν δυσκολεύεστε με αυτό, προσπαθήστε να μιλήσετε σε έναν φίλο ή σκεφτείτε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο).

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved