Διατροφή

5+1 απίστευτα οφέλη της γλυκοπατάτας!

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα αμυλούχο λαχανικό, που θυμίζει την πατάτα, αλλά έχει γλυκιά γεύση. Καλλιεργούνται παγκοσμίως και είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα (κυρίως κάλιο), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας της γλυκοπατάτας;

  1. Διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα

Η γλυκοπατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου (259mg καλίου σε 124gr πουρέ γλυκοπατάτας), το οποίο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα και στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επομένως, η κατανάλωσή της θεωρείται πως ευνοεί την καρδία και προλαμβάνει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η β-καροτίνη, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μελέτες in vitro έχουν δείξει πως οι ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που περιέχει η γλυκοπατάτα, έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, όπως αυτών του μαστού και του παχέος εντέρου.

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, η κατανάλωση των οποίων συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου. Μάλιστα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί και με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες θρέφουν το μικροβίωμα του εντέρου, η υγεία του οποίου είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και τη μείωση της φλεγμονής.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη γρηγορότερη κένωση του εντέρου και προλαμβάνουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Οι γλυκοπατάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία προάγουν  την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, που βοηθούν στην καλύτερη υγεία του.

  1. Προστατεύει τα μάτια

Η γλυκοπατάτα είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, η οποία όταν εισέρχεται στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και η πρόσληψή της βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και την καλή όραση στο σκοτάδι.

Η υψηλή περιεκτικότητα της γλυκοπατάτας σε β-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή, μπορεί επίσης μπορεί να προστατέψει τα μάτια από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και τη φλεγμονή.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η γλυκοπατάτα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί φλούδα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, η οποία όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν εισέλθει στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της καλής υγείας του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία αποτελεί σημαντική συνιστώσα της συνολικής υγείας του ανοσοποιητικού.

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των ανθοκυανινών, τα οποία θεωρείται πως βοηθούν στην υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια.

Συγκεκριμένα, τα καροτενοειδή, που συναντώνται κυρίως στις πορτοκαλί γλυκοπατάτες, έχει φανεί ότι επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση, η οποία σχετίζεται με την ηλικία, ενώ οι ανθοκυανίνες, στις μωβ γλυκοπατάτες, έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What's to know about sweet potatoes? https://www.medicalnewstoday.com/articles/281438#_noHeaderPrefixedContent

6 Surprising Health Benefits of Sweet Potatoes https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits

10 Benefits of Sweet Potatoes and Why They’re Good for You https://www.themanual.com/fitness/benefits-of-sweet-potatoes/

Top 5 health benefits of sweet potato https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-sweet-potato