Βότανα

5+1 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της κανέλας για την υγεία

Η κανέλα αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, σε καθημερινή βάση, μπαχαρικά σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων του γένους Cinnamomum και έχει 2 βασικές ποικιλίες: την Cinnamon cassia, που καλλιεργείται στην νοτιοανατολική Ασία και την Cinnamomum zeylanicum, η οποία καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα και είναι γνωστή ως η «αληθινή» κανέλα.

Εκτός από τη χρήση της στη μαγειρική, η κανέλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Τόσο ο εσωτερικός φλοιός, όσο και τα φύλλα, τα άνθη, οι καρποί και οι ρίζες του δέντρου της κανέλας παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση διαφορών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που φέρει η κανέλα;

1. Μείωση της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Σε μελέτες in vitro και in vivo η κανέλα φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας την έκκριση ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Έτσι φαίνεται πως μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο γλυκαιμικό έλεγχο και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όμως περισσότερη έρευνα απαιτείται για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ιατρικά.

2. Ανακούφιση από τον πόνο και την αρθρίτιδα

Ο φλοιός της κανέλας C. zeylanicum χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια παραδοσιακά στην Ινδία για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του παρουσιάζει. Στις μέρες μας, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο φλοιό της κανέλας μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο και τη φλεγμονή σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση

Μελέτες σε εργαστηριακό επίπεδο έχουν δείξει πως τα εκχυλίσματα κανέλας και των κύριων συστατικών της, εμφανίζουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες ενάντιας σε παθογόνα του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος. Συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στην καταπολέμηση του βακτηρίου H. pylori, το οποίο έχει συνδεθεί με τη γαστρίτιδα, τα στομαχικά έλκη και τον καρκίνο του στομάχου, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί σε ανθρώπους. Αναφορές υπάρχουν επίσης για ευεργετικά αποτελέσματα της κανέλας στη χρόνια λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας.

4. Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες

Η κανέλα ίσως να προστατεύει από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, μέσω της μείωσης των αυξημένων επιπέδων χοληστερίνης, που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, την απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό αλλά και μέσω της παρεμπόδισης της πήξης του αίματος σε υπερβολικό βαθμό, η οποία οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

5. Ηπατοπροστατευτική δράση

Μια μόνο μελέτη μέχρι σήμερα έχει αναφερθεί στην πιθανή ηπατοπροστατευτική δράση της κανέλας. Συγκεκριμένα, σε εργαστηριακό πλαίσιο, εκχύλισμα από το φλοιό κανέλας παρατηρήθηκε να βοηθάει στη μείωση της συσσώρευσης λιπιδίων στο συκώτι ποντικιών και την προστασία αυτών από ανάπτυξη οξείας αλκοολικής ηπατίτιδας.

6. Νευροπροστατευτικές ιδιότητες

Η ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, του Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας, προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση των κυττάρων της μικρογλοίας, η οποία οδηγεί σε νευροφλεγμονή. Η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να δράσει περιορίζοντας της εξέλιξη της νευροφλεγμονής και έτσι προστατεύει από την ανάπτυξη των παθήσεων αυτών.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από τη χρήση της κανέλας;

Η συνιστάμενη δόση κανέλας είναι 1-4 ή 1-6 γραμμάρια ημερησίως. Σε αυτές τις ποσότητες η κανέλα θεωρείται ασφαλής, ενώ η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Η κανέλα της ποικιλίας Cinnamon cassia περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για το συκώτι. Αν και σε φυσιολογικά επίπεδα η κατανάλωση της Cinnamon cassia δεν προκαλεί προβλήματα, διότι δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα κουμαρίνης, ευαίσθητα άτομα, όπως αυτά με ηπατική νόσο, θα ήταν καλό να αποφύγουν την παρατεταμένη χρήση κανέλας για να μην υπάρξουν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η κανέλα να αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή που έχει χορηγηθεί από το γιατρό χωρίς τη συμβουλή του ίδιου.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cinnamon https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon

Cinnamon https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/cinnamon

Cinnamon and Chronic Diseases https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27771918/

Cinnamon and health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20924865/

Medicinal properties of 'true' cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24148965/

Health Benefits of Culinary Herbs and Spices https://academic.oup.com/jaoac/article/102/2/395/5658185