Υγεία Πεπτικού Συστήματος

5+1 συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η ελκώδης κολίτιδα στις γυναίκες

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση του παχέος εντέρου. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι αίμα στα κόπρανα, κοιλιακό άλγος και κράμπες, επείγουσα ανάγκη για κινήσεις του εντέρου και επίμονη διάρροια.

Οι γυναίκες ωστόσο, έρχονται αντιμέτωπες και με άλλα συμπτώματα όταν έχουν ελκώδη κολίτιδα, όπως αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, επώδυνη σεξουαλική επαφή, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και αναιμία.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ελκώδης κολίτιδα στις γυναίκες;

1. Εμμηνόρροια

Μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), όπως η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών με διάφορους τρόπους.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έχουν IBD έχουν αυξημένο κίνδυνο προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, ανάμεσά τους ο πόνος που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση και ο πονοκέφαλος.

Επίσης μπορεί να βιώνουν πιο έντονα τα συμπτώματα που σχετίζονται με το IBD, όπως η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Έρευνες δείχνουν ότι στην επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων συμβάλλουν οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. (Εμμηνορροϊκός κύκλος: Ποια είναι τα στάδιά του; Πότε παρατηρούνται αλλαγές;)

2. Ακανόνιστες περίοδοι

Ορισμένες γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα εμφανίζουν ακανόνιστες περιόδους, ως αποτέλεσμα:

Σημειώνεται ότι η φλεγμονή από την ενεργό ελκώδη κολίτιδα μπορεί να αναγκάσει το σώμα να σταματήσει την κανονική έκκριση των ορμονών που συμβάλλουν στην εμμηνόρροια, διακόπτοντας εντελώς την περίοδο. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

3. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η ελκώδης κολίτιδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία των γυναικών. Τα ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας (μειωμένη διέγερση, επιθυμία, οργασμός και συνολική ικανοποίηση) είναι υψηλότερα ανάμεσα στις γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα, συγκριτικά με τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού. (Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες: Τι είναι και ποιες οι αιτίες της;)

Διανοητική και συναισθηματική σεξουαλική δυσλειτουργία

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 40% των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αποφεύγουν τις σχέσεις λόγω σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες και συγκεκριμένα, σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρει το 45%-60% των γυναικών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σε σύγκριση με το 15%-25% των ανδρών. Η σεξουαλική δυσλειτουργία σε άτομα με IBD μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από αρνητικές καταστάσεις, όπως:

  • Άγχος
  • Κατάθλιψη
  • Ανησυχίες για την εικόνα του σώματος
  • Μειωμένη ποιότητα ζωής

Πιστεύεται ότι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η κατάθλιψη, δεν προκαλούν μόνο σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά παράλληλα επιδεινώνονται από τη σεξουαλική δυσλειτουργία. (Σεξουαλική ζωή: Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν αρνητικά;)

Φυσική σεξουαλική δυσλειτουργία

Οι γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα αισθάνονται συνήθως πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, πράγμα που αποτελεί ένδειξη σοβαρής φλεγμονής και η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη. (Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε την σεξουαλική σας υγεία ;)

4. Εγκυμοσύνη

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Ομοίως, η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της νόσου.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες με ελκώδης κολίτιδα έχουν τα ίδια ποσοστά γονιμότητας με τις γυναίκες που δεν έχουν τη νόσο, αλλά όσες έχουν υποβληθεί σε ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου και έχουν προσωρινή θήκη για τη συλλογή των κοπράνων τους, έχουν μειωμένα ποσοστά γονιμότητας.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορούν να μείνουν έγκυες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Ωστόσο, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η εξωσωματική έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε αυτές τις γυναίκες, συγκριτικά με τον υγιή γενικό πληθυσμό. (Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι πρόσθετες θεραπείες είναι αναποτελεσματικές)

5. Αναιμία

Οι γυναίκες διατρέχουν από τη φύση τους αυξημένο κίνδυνο αναιμίας λόγω της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της περίοδο. Οι γυναίκες όμως με ελκώδη κολίτιδα, διατρέχουν κίνδυνο αιμορραγίας του πεπτικού συστήματος, λόγω της ασθένειάς τους, γεγονός που τις καθιστά πιο επιρρεπείς στην αναιμία. (Πεπτικό σύστημα: Ποιος είναι ο φυσιολογικός τύπος και χρωματισμός των κοπράνων;)

6. Οστεοπόρωση

Οι γυναίκες που έχουν ελκώδη κολίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τον οστικό ιστό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η λήψη πρεδνιζόνης κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της ελκώδους κολίτιδας ή λόγω υποσιτισμού. (Οστεοπόρωση: Η άσκηση βοηθά στην οικοδόμηση δυνατών οστών;)

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Ulcerative Colitis Symptoms in Women https://www.verywellhealth.com/ulcerative-colitis-symptoms-in-women-5204877

Depression and Anxiety https://www.crohnscolitisfoundation.org/mental-health/depression-anxiety

Ulcerative Colitis https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10351-ulcerative-colitis

Association Between Vulvovaginal Discomfort and Activity of Inflammatory Bowel Diseases https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1542356519305282

Pregnancy and IBD: Frequently Asked Questions https://aga-cms-assets.s3.amazonaws.com/2018419135732---IBD_Pregnancy_FactSheet_Final.pdf

Sexual health and fertility for individuals with inflammatory bowel disease Leenhardt R, Rivière P, Papazian P, Nion-Larmurier I, Girard G, Laharie D, Marteau P. Sexual health and fertility for individuals with inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol 2019; 25(36): 5423-5433 [PMID: 31576090 DOI: 10.3748/wjg.v25.i36.5423] https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v25/i36/5423.htm

Fact Sheet https://www.crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/legacy/assets/pdfs/womenfactsheet.pdf

Inflammatory bowel disease https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/inflammatory-bowel-disease

Crohn’s and Ulcerative Colitis Pose Special Concerns for Women https://www.hopkinsmedicine.org/news/articles/crohns-and-ulcerative-colitis-pose-special-concerns-for-women

Overview of Ulcerative Colitis https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis/overview