Διατροφή

5+1 τρόποι με τους οποίους η άφθονη κατανάλωση νερού ωφελεί την υγεία

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό νερό καθημερινά, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που το αίσθημα δίψας μειώνεται.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία κάθε συστήματος στο σώμα, καθώς συμμετέχει σε μια ποικιλία διεργασιών, όπως:

 • Μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα
 • Διευκόλυνση της πέψης
 • Σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης
 • Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
 • Διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών
 • Προστασία των οργάνων και ιστών
 • Απορρόφηση κραδασμών

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή της αφυδάτωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα, όπως η αδυναμία, η ζάλη, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και τα σκουρόχρωμα ούρα.

Κατά γενικό κανόνα, η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα για υγιείς ενήλικες θεωρείται ιδανική. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το άτομο. Για παράδειγμα, άτομα που ασκούνται σωματικά και χάνουν πολλά υγρά καθημερινά μέσω του ιδρώτα, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό, ενώ για άτομα που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, τα 8 ποτήρια νερού μπορεί να είναι υπερβολικά.


Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης άφθονου νερού;

 1. Αύξηση των επιπέδων ενέργειας

Όλα τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν, καθώς η αφυδάτωση προκαλεί μειωμένη διαπερατότητα των μεμβρανών, η οποία παρεμποδίζει τη ροή συστατικών στα κύτταρα και οδηγεί σε συσσώρευση άχρηστων προϊόντων, που προκαλούν κυτταρική βλάβη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενέργειας και εμφάνιση κόπωσης. Αντιθέτως, η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στη αύξηση των επιπέδων ενέργειας, αλλά και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

 1. Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει ορισμένες πτυχές της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης. Σημαντική είναι επίσης η επίδραση που έχει η αφυδάτωση στη διάθεση και πιθανότατα στη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων.

 1. Ανακούφιση δυσκοιλιότητας

Η αύξηση της πρόσληψης υγρών συνιστάται συνήθως ως μέρος της θεραπείας της δυσκοιλιότητας, ενώ αντιθέτως η χαμηλή κατανάλωση νερού αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισής της. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μεταλλικού νερού, πλούσιου σε μαγνήσιο και νάτριο, θεωρείται ευεργετική, σύμφωνα με μελέτες, στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

 1. Πρόληψη πέτρας στους νεφρούς

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι η πιο κοινή μορφή λίθων που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα και σύμφωνα με μερικές ενδείξεις η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής τους σε άτομα που έχουν ξαναπαρουσιάσει το πρόβλημα στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει καθώς η κατανάλωση άφθονου νερού αυξάνει τον όγκο των ούρων που διέρχονται από τους νεφρούς, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανός ο σχηματισμός των λίθων.

 1. Απώλεια βάρους

Ορισμένα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μέσω ενίσχυσης του μεταβολικού ρυθμού, γεγονός το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται μέσα στην ημέρα. Η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες.

 1. Πιο λαμπερή επιδερμίδα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και το νερό είναι αναγκαίο για τη δημιουργία νέων κυττάρων του και γενικότερα την καλή υγεία του. Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και βελτίωση της εμφάνισής του, ωστόσο η υπερβολική ενυδάτωση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

7 Science-Based Health Benefits of Drinking Enough Water https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-water

How much water should you drink? https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink

Fifteen benefits of drinking water https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814

10 Ways Your Body Changes When You Start Drinking Enough Water https://www.thehealthy.com/hydration/drinking-enough-water/