Ορθοπαιδικά

5+1 τρόποι μείωσης του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλείται από τον σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και ξεκινά από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. (Ουρική αρθρίτιδα: Τι ρόλο παίζει η διατροφή και ποιες τροφές κάνουν καλό;)

Το ουρικό οξύ είναι μια ένωση που δημιουργείται καθώς το σώμα διασπά τις πουρίνες, οι οποίες υπάρχουν τόσο στο σώμα, όσο και στα τρόφιμα που καταναλώνονται. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος προκαλούν τον σχηματισμό των κρυστάλλων της ουρικής αρθρίτιδας, οι οποίοι συσσωρεύονται στις αρθρώσεις προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα βιώνουν περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως έξαρση ουρικής αρθρίτιδας.

Η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει το 1 – 4% του παγκόσμιου πληθυσμού και εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, παρά στις γυναίκες. (Ουρική αρθρίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε και τι πρέπει να αποφεύγετε;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας;

Τα άτομα με γενετική προδιάθεση ουρικής αρθρίτιδας, μπορούν να αποτρέψουν τις εξάρσεις της πάθησης, κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. (Εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας: Πώς να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι;)

1. Διατροφικές αλλαγές

Για τα άτομα που έχουν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Η αποφυγή και ο περιορισμός τροφίμων που είναι πλούσια σε πουρίνες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα εν λόγω τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Μερικά είδη ψαριών και οστρακοειδών, όπως οι αντζούγιες, οι σαρδέλες, τα μύδια, τα χτένια, η πέστροφα και ο τόνος
  • Κόκκινο κρέας, όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί
  • Κρέας οργάνων, όπως συκώτι και νεφρά

Τα τρόφιμα που είναι φτωχά σε πουρίνες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας είναι τα ακόλουθα:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
  • Πατάτες, ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά
  • Πουλερικά (με μέτρο)
  • Αυγά (με μέτρο)

2. Περιορισμός αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε πουρίνες, γι’ αυτό και συμβάλλει στην ουρική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με την έρευνα, όλα τα είδη αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και ως εκ τούτου πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. (Τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε αλκοόλ;)

3. Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας επειδή μειώνει τα μέσα επίπεδα ουρικού οξέος. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η απώλεια βάρους, τόσο μέσω βαριατρικής χειρουργικής, όσο και μέσω διατροφικών αλλαγών, είναι ευεργετική για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο τα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ρόλο της απώλειας βάρους στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, είναι χαμηλής έως μέτριας ποιότητας, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για πιο σαφή συμπεράσματα. (Εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας: Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού)

4. Διαχείριση άγχους

Το άγχος προκαλεί εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας σε ορισμένους ασθενείς. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους συνδέονται με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Η διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος και της φλεγμονής του σώματος, που επιδεινώνουν την ουρική αρθρίτιδα.

Για να διαχειριστείτε το άγχος σας κάντε:

5. Κατανάλωση άφθονου νερού

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας, επειδή βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα και στην πρόληψη της συσσώρευσης κρυστάλλων στις αρθρώσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εφίδρωση που προκαλείται από την άσκηση, μειώνει την απέκκριση ουρικού οξέος, αυξάνοντας τα επίπεδά του στο σώμα. Αυτό υποδηλώνει ότι η αφυδάτωση αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο σώμα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. (5+1 τρόποι με τους οποίους η άφθονη κατανάλωση νερού ωφελεί την υγεία)

6. Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη της έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας, όπως τα ακόλουθα:

  • Αλλοπουρινόλη: Ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία αναστολέων της οξειδάσης της ξανθίνης, το οποίο περιορίζει τη διάσπαση των πουρινών, μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο σώμα.
  • Φεβουξοστάτη: Επίσης αναστολέας της οξειδάσης της ξανθίνης, η φεβουξοστάτη χρησιμοποιείται για την πρόληψη των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αλλοπουρινόλη (ή δεν μπορούν να λάβουν αλλοπουρινόλη). Το εν λόγω φάρμακο είναι πολύ πιο ισχυρό από την αλλοπουρινόλη και συνοδεύεται από προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές επιπλοκές.


+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to Prevent Gout https://www.verywellhealth.com/how-to-prevent-gout-5112846

Allopurinol https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682673.html

Allopurinol for chronic gout https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006077.pub3/full

The effects of yoga on stress and psychological health among employees: an 8- and 16-week intervention study https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10615806.2017.1405261?journalCode=gasc20

The Effect of Diaphragmatic Breathing on Attention, Negative Affect and Stress in Healthy Adults https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.00874/full

Nonpharmacological Management of Gout and Hyperuricemia: Hints for Better Lifestyle https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1559827615601973

Weight loss for overweight and obese individuals with gout: a systematic review of longitudinal studies https://ard.bmj.com/content/76/11/1870

Urine alkalization facilitates uric acid excretion https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-45

Acute gout episodes during treatment with capecitabine: a case report https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24799973/

Alcohol Quantity and Type on Risk of Recurrent Gout Attacks: An Internet-based Case-crossover Study https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(14)00032-1/fulltext

Postchemotherapy purine excretion in lymphoma patients receiving allopurinol https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7237428/

Renal Transport of Uric Acid: Evolving Concepts and Uncertainties https://www.ackdjournal.org/article/S1548-5595(12)00146-2/fulltext

Gender-specific risk factors for gout: a systematic review of cohort studies https://advancesinrheumatology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42358-019-0067-7

Epidemiology of gout https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24703341/

Gout: An old disease in new perspective – A review https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090123217300450?via%3Dihub