Αλλεργίες

5+1 τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις αλλεργίες

Το γρασίδι, τα δέντρα, τα ζιζάνια και τα ανθοφόρα φυτά, απελευθερώνουν αλλεργιογόνα, τα οποία προκαλούν ποικίλα συμπτώματα αλλεργίας, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, η φαγούρα και τα υγρά μάτια. (9 ασθένειες που μπορείτε να κολλήσετε την άνοιξη)

Για την ανακούφιση των πιο πάνω ενοχλητικών συμπτωμάτων συνιστάται η χρήση μη συνταγογραφούμενων ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά. Υπάρχουν όμως και ορισμένα βότανα και τσάγια, τα οποία είναι εξίσου βοηθητικά και θα τα δούμε αναλυτικά πιο κάτω.

Ποια τσάγια από βότανα βελτιώνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Ορισμένα βότανα και τσάγια που έχουν αντιισταμινικές ιδιότητες είναι τα ακόλουθα:

  • Τσουκνίδα (Urtica dioica): Είναι ένα φαρμακευτικό φυτό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τσουκνίδας έχει θετικά αποτελέσματα στον αλλεργικό πυρετό, τα οποία ωστόσο ήταν παρόμοια με το εικονικό φάρμακο. Ως εκ τούτο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. (Πώς ευνοεί η τσουκνίδα την υγεία μας;)
  • Τζίντζερ (Zingiber officinale): Πρόκειται για ένα ανθοφόρο φυτό, του οποίου η ρίζα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στη μαγειρική. Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ και η λοραταδίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αλλεργιών, ήταν εξίσου αποτελεσματικά σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα. Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ προκάλεσε λιγότερες παρενέργειες. (Τζίντζερ: 13 μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν ευεργετικό για την υγεία)
  • Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι αποδεδειγμένα εμποδίζει την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων και μπλοκάρει τις ισταμίνες. Σε μια διπλή τυφλή κλινική δοκιμή, οι συμμετέχοντες που ήταν αλλεργικοί στην γύρη του ιαπωνικού κέδρου, την ενδέκατη εβδομάδα της δοκιμής, κατά την οποία κατανάλωναν πράσινο τσάι, είδαν μείωση των συμπτωμάτων τους. (7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στη ζωή σας)
  • Ρίζα γλυκόριζας (Glycyrrhiza uralensis): Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών ασθενειών, όπως οι αλλεργίες. Λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν θετικά αποτελέσματα τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση γλυκόριζας.
  • Δενδρολίβανο (Salvia rosmarinus): Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε πολλές αναπνευστικές διαταραχές. Η έρευνα υποστηρίζει τη χρήση του στην πρόληψη και τη θεραπεία του άσθματος και των αλλεργιών.
  • Κουρκουμάς (Curcuma longa): Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο κουρκουμάς έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες που εμποδίζουν την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα. (Κουρκουμάς: Ανακαλύψτε τις σπουδαίες θεραπευτικές του ιδιότητες!)

Ποιες πιθανές παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν τα τσάγια από βότανα κατά των αλλεργιών;

Τα τσάγια από βότανα που βοηθούν στη μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων, παρότι είναι φυσικά, μπορούν να προκαλέσουν και κάποιες παρενέργειες και συγκεκριμένα:

  • Τσουκνίδα: Ήπιες γαστρεντερικές επιδράσεις.
  • Τζίντζερ: Κοιλιακή δυσφορία, καούρα, διάρροια, ερεθισμός του στόματος και του λαιμού. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Πράσινο τσάι: Αν και ασυνήθιστο, έχουν αναφερθεί ηπατικά προβλήματα σε άτομα που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε μορφή χαπιού. Εάν έχετε ηπατική πάθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Το πράσινο τσάι σε υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει τα επίπεδα και την αποτελεσματικότητα του β-αναστολέα ναδολόλης.
  • Ρίζα γλυκόριζας: Η ρίζα γλυκόριζας μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τα επίπεδα καλίου όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες. Τα άτομα με υπέρταση ή καρδιακή ή νεφρική νόσο θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους.
  • Δεντρολίβανο: Σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως έμετος, σπασμοί, κώμα και σε σπάνιες περιπτώσεις υγρό στους πνεύμονες. Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν το δεντρολίβανο.
  • Κουρκουμάς: Σε μεγάλες ποσότητες, ο κουρκουμάς δεν είναι ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες.