Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

5 ασυνήθιστα είδη πονοκέφαλου: Πώς θα τα διαχειριστείτε;

Τα είδη του πονοκεφάλου είναι πολλά, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και γνωστά, όπως οι ημικρανίες που επηρεάζουν την μια πλευρά του κεφαλιού ή ο πονοκέφαλος τάσης που μοιαζει σαν μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι. Υπάρχουν όμως και ασυνήθιστα είδη πονοκεφάλου, για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Ποια είναι τα 5 πιο ασυνήθιστα είδη πονοκεφάλου;

Οργασμικός πονοκέφαλος (Orgasmic headache). Σε αυτό το είδος πονοκεφάλου, οι άνθρωποι βιώνουν ένα ξαφνικό και έντονο πονοκέφαλο πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού. Ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος, συνήθως δεν σχετίζεται με κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ωστόσο, εάν σας συμβαίνει είναι καλό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Κεραυνοβόλος πονοκέφαλος (Ice-pick headache). Η εντονότητα που χαρακτηρίζει τον κεραυνοβόλο πονοκέφαλο απεικονίζει επάξια στα κύρια χαρακτηριστικά του: ξαφνικός, σύντομος (περίπου 5 λεπτά) και πολύ έντονος. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος είναι τόσο φευγαλέος που μπορεί να περάσει προτού καν επιδράσουν τα παυσίπονα. Γενικότερα, ο κεραυνοβόλος πονοκέφαλος επηρεάζει τα άτομα που ήδη υποφέρουν από ημικρανίες και συχνούς πονοκεφάλους.

«Νέος», καθημερινός, επίμονος πονοκέφαλος (New daily persistent headache). Οι γιατροί χαρακτηρίζουν αυτό το είδος πονοκεφάλου ως «νέο» επειδή δεν εμφανίζεται σε άτομα που ταλαιπωρούνται γενικά από πονοκεφάλους. Ξεκινά ξαφνικά και οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να προσδιορίσουν το πότε ακριβώς ξεκίνησε, αλλά τελικά καταλήγει να παραμένει επ’ αόριστον. Η ένταση και τα χαρακτηριστικά του μιμούνται την ημικρανία και τον έντονο πονοκέφαλο.

Παροξυσμική ημικρανία (Paroxysmal hemicrania). Οι παροξυσμικές ημικρανίες διαρκούν λίγο (10-30 λεπτά), όπως ο κεραυνοβόλος πονοκέφαλος, αλλά εμφανίζονται συχνότερα (5-15 φορές την ημέρα).

Πονοκέφαλος του Σαββατοκύριακου (Weekend headache). Ο λεγόμενος πονοκέφαλος του Σαββατοκύριακου οφείλεται στην στέρηση καφεΐνης, η οποία προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για έναν τύπο πονοκεφάλου ο οποίος ξεκινά 12-24 ώρες μετά την τελευταία γουλιά καφέ και εμφανίζεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα όταν οι άνθρωποι αργούν να πιούν καφέ, διότι ξυπνούν πιο αργά.

Πώς πρέπει να διαχειρίζεστε τους πονοκεφάλους σας;

Αρχικά πρέπει να αξιολογείτε τον πονοκέφαλο σας, ως προς την ένταση του και τα συμπτώματα που προκαλεί.

Εάν ο πονοκέφαλος είναι ξαφνικός και έντονος μπορεί να αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητήσετε οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια.

Εάν ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο έντονος, τότε τα παυσίπονα θα σας βοηθήσουν, αλλά αν δεν περνά με κανένα παυσίπονο, τότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αν ταλαιπωρείστε συχνά από πονοκεφάλους με αποτέλεσμα να παίρνετε συνέχεια παυσίπονα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας χορηγήσει εξατομικευμένες θεραπείες.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι