Διάγνωση

5 χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου

Dangers of Metabolic Syndrome
Dangers of Metabolic Syndrome

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τον όρο, αλλά το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια πολύ συχνή διάγνωση που επηρεάζει το 10-50% των ενηλίκων παγκοσμίως. Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε παιδιά που είναι παχύσαρκα. Τα τελευταία χρόνια, ο επιπολασμός του σε ενήλικες και παιδιά αυξάνεται με επιδημικές διαστάσεις.

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου ή καταστάσεων που σχετίζονται με την κεντρική παχυσαρκία (υπερβολικό βάρος γύρω από τη μέση) και διάφορες μεταβολικές διαταραχές (διαταραχές στις διαδικασίες με τις οποίες το σώμα σας παίρνει ή παράγει ενέργεια).

Οι καταστάσεις αυτές σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καθώς και για καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD), τα οποία περιλαμβάνουν ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι τα πέντε χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου;

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός τριών ή περισσότερων από τα παρακάτω σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο:

  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση
  2. Αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία (ιδίως γύρω από τη μέση)
  3. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (ένας τύπος λίπους στο αίμα)
  4. Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL (η HDL είναι γνωστή ως η “καλή” χοληστερόλη)
  5. Υψηλό σάκχαρο στο αίμα (γλυκόζη) που προκαλείται από αντίσταση στην ινσουλίνη (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2)

Η ύπαρξη ενός ή δύο από αυτά τα κριτήρια μπορεί να μην έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη οποιουδήποτε από τα παραπάνω σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών υγείας. Όσο περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχετε, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος.

Είναι το μεταβολικό σύνδρομο σοβαρό;

Το μεταβολικό σύνδρομο έχει αναγνωριστεί από τους επαγγελματίες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο συνδυασμός των συνδεδεμένων παραγόντων κινδύνου χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό όσων έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Η έννοια του μεταβολικού συνδρόμου βοηθά επίσης τους επαγγελματίες να εντοπίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα:

  • Τις κοινές ανωμαλίες στο μεταβολισμό του σώματος που συνδέουν τα πέντε ομαδοποιημένα ευρήματα μεταξύ τους και με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου
  • Τις κοινές προληπτικές θεραπείες, όπως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Το καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι ο υψηλός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις υγείας, που ποικίλλουν σε σοβαρότητα, που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Πώς σχετίζεται το μεταβολικό σύνδρομο με τον διαβήτη τύπου 2;

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σημάδι ότι ένα άτομο μπορεί να έχει αντίσταση στην ινσουλίνη- αν αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη προχωρήσει, μπορεί να ακολουθήσει στη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας. Εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, το σώμα σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στην ινσουλίνη και η συσσώρευση σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Το πάγκρεάς σας πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, γεγονός που το θέτει υπό πίεση και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην παράγει αρκετή για να διατηρήσει σταθερό το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα σας. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα και διαβήτη τύπου 2.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι το υποκείμενο πρόβλημα του μεταβολικού συνδρόμου ήταν η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου περιελάμβανε την παρουσία υψηλού σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα και αντίστασης στην ινσουλίνη μαζί με οποιονδήποτε συνδυασμό (δύο ή περισσότερων) των άλλων χαρακτηριστικών.

Ωστόσο, τώρα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το αν όλοι όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο είναι όντως ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Το 2005, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) δημοσίευσε νέα κριτήρια που απαιτούν να υπάρχει παχυσαρκία – αλλά όχι απαραίτητα αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατανόηση είναι ότι το υπερβολικό λίπος βαθιά μέσα στην κοιλότητα του στομάχου οδηγεί ενεργά τα άλλα ζητήματα – αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, μεταβολές των λιπιδίων. Έτσι, η αντίσταση στην ινσουλίνη θεωρείται πλέον ευρέως κοινός παράγοντας κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου και όχι η αιτία.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη έχετε πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει ένας αριθμός σοβαρών καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την ύπαρξη διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων οφθαλμικών προβλημάτων, νεφρικής βλάβης, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σχετίζεται η καρδιαγγειακή νόσος με το μεταβολικό σύνδρομο;

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) περιλαμβάνει έναν αριθμό απειλητικών για τη ζωή ασθενειών που αφορούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ορισμένες από τις πιο συχνές ασθένειες είναι η στεφανιαία νόσος (ΣΝ), η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Καρδιαγγειακή νόσος – η απόφραξη της παροχής αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες – είναι ο συνηθέστερος τύπος καρδιακής νόσου και η συχνότερη αιτία καρδιακών προσβολών. Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, το 2019 ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δολοφόνος ανδρών και γυναικών παγκοσμίως.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην άντληση της απαιτούμενης ποσότητας αίματος σε κάθε καρδιακό παλμό. Πιστεύεται ότι πάνω από 900.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν περίπου 34.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Για τους επιζώντες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναπηρία. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, συνήθως λόγω θρόμβου αίματος στην αρτηρία του εγκεφαλικού αίματος.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αυτοί οι σχετικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι σοβαροί, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να καθυστερήσουν ή και να προληφθούν με την αλλαγή της διατροφής σας, την αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας, την κατανάλωση λιγότερου ή καθόλου αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη του NHS παρέχει επίσης υποστήριξη σε άτομα στην Αγγλία που έχουν προδιαβήτη, παρέχοντας συμβουλές που τους βοηθούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Εάν αναπτύξετε συγκεκριμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας άλλες θεραπευτικές επιλογές. Αυτές θα ποικίλλουν ανάλογα με τη νόσο και τη σοβαρότητά της.

  • Διατροφή

Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει της περιφέρειας για όσους πάσχουν από κοιλιακή παχυσαρκία. Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της τήρησης μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά δίαιτας που συνιστάται για όσους ζουν με διαβήτη τύπου 2. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση της σωστής ισορροπίας λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, υδατανθράκων και φυτικών ινών.

  • Άσκηση

Η έλλειψη άσκησης μπορεί επίσης να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να καταστήσει πιο πιθανό τον διαβήτη τύπου 2. Οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας που σας ευχαριστεί είναι χρήσιμο. Η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη ρύθμιση της όρεξης, στη διάθεση και στα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Πόσο χρήσιμη είναι η έννοια του μεταβολικού συνδρόμου;

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι επαγγελματίες έχουν αμφισβητήσει το πόσο χρήσιμο είναι να ομαδοποιούνται αυτές οι καταστάσεις υπό τον όρο ομπρέλα του μεταβολικού συνδρόμου. Η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα ή το οικογενειακό ιστορικό. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη χρησιμότητά της στη διάγνωση του κινδύνου που μπορεί να έχει ένα άτομο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να εντοπίσουν τις συνδέσεις μεταξύ των συναφών παθήσεων, να αναπτύξουν μια ευρύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται και να παρέχουν συντονισμένες συμβουλές πρόληψης και φροντίδας.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Dietary Strategies Implicated in the Prevention and Treatment of Metabolic Syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27834920/

Metabolic Syndrome https://www.heartuk.org.uk/genetic-conditions/metabolic-syndrome

A comprehensive definition for metabolic syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675814/

Pathophysiology of the metabolic syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29241747/

The metabolic syndrome: time for a critical appraisal: joint statement from the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16123508/

Facts and figures https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/contact-the-press-office/facts-and-figures

Know your risk of Type 2 diabetes https://preventing-diabetes.co.uk/know-your-risk-dtc/

Dietary Strategies Implicated in the Prevention and Treatment of Metabolic Syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27834920/

The metabolic syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1557873/