Υγεία Πεπτικού Συστήματος

5 διατροφικές συμβουλές σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε την καούρα

Η καούρα, που συχνά αποκαλείται παλινδρόμηση οξέος, εμφανίζεται όταν μικρές ποσότητες οξέος από το στομάχι διαρρέουν προς τα πάνω στον οισοφάγο. Τα συμπτώματα είναι ένα αίσθημα καψίματος στο στήθος, μια δυσάρεστη ξινή γεύση στο στόμα, φούσκωμα ή ναυτία και μερικές φορές βήχας ή βραχνή φωνή.

Τι προκαλεί την καούρα;

Υπάρχει μια κυκλική ζώνη μυών στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας, εκεί που ενώνεται με το στομάχι, η οποία λειτουργεί ως σφιγκτήρας. Αυτή η «μονόδρομη» βαλβίδα αφήνει το φαγητό και το ποτό να εισέλθουν στο στομάχι, αλλά όχι να ξαναβγούν. Ωστόσο, αν διαρρεύσει, το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τα πάνω στον οισοφάγο προκαλώντας καούρα και ερεθισμό.

Συχνά δεν είναι σαφές γιατί ο σφιγκτήρας διαρρέει, αλλά ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Το υπερβολικό βάρος ή η βαριά εγκυμοσύνη – αυτό πιέζει το στομάχι και ενθαρρύνει το όξινο περιεχόμενο να κινείται προς τα πάνω στον οισοφάγο
  • Κάπνισμα – η νικοτίνη πιστεύεται ότι χαλαρώνει τον σφιγκτήρα επιτρέποντας τη διαφυγή οξέος. Το κάπνισμα μειώνει επίσης το σάλιο στο στόμα. Η κατάποση σάλιου βοηθά στην προστασία του οισοφάγου σας από το οξύ του στομάχου
  • Πίνετε πολύ αλκοόλ – αυτό διεγείρει το οξύ του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή
  • Στρες και άγχος
  • Ορισμένα είδη φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα (π.χ. ιβουπροφαίνη)

Ποιες τροφές προκαλούν καούρα;

Δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν καούρα, υπάρχουν εκπληκτικά λίγες έρευνες σχετικά με το ποιες τροφές προκαλούν ή βοηθούν την κατάσταση. Οι συμβουλές βασίζονται συνήθως στις εμπειρίες των ασθενών.

«Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από καούρα αναφέρουν ότι τα τρόφιμα που επιδεινώνουν τη δυσφορία τους περιλαμβάνουν πικάντικα φαγητά, λιπαρά τρόφιμα, σοκολάτα, αλκοόλ και καφέ«, λέει η Dr Laura Stewart, σύμβουλος διαιτολόγος. Άλλα κοινά τρόφιμα είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα εσπεριδοειδή, τα ανθρακούχα ποτά, οι πιπεριές, το αγγούρι, ο καφές, οι ντομάτες και το κόκκινο κρασί.

Όσοι υποφέρετε από καούρες είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτές τις τροφές καθώς και οποιεσδήποτε άλλες που μπορεί να σας επηρεάσουν.

Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των προβληματικών τροφών. Σημειώστε τι τρώτε και τι πίνετε για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες και σημειώστε την ώρα. Στη συνέχεια, προσθέστε σχόλια όταν εμφανίζετε συμπτώματα. Συχνά μπορεί να αναπτυχθεί ένα μοτίβο όπου ορισμένα τρόφιμα ή ποτά προκαλούν καούρες. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να αποφύγετε αυτές τις τροφές για μερικές εβδομάδες και ελέγξτε αν υπήρξε κάποια βελτίωση.

Μια μελέτη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι τα άτομα με καούρα και παλινδρόμηση ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το μαρούλι, τον καφέ, τον τόνο, τα σπαράγγια και τα αυγά. Δεδομένου ότι συχνά συνιστάται ως λύση, ήταν απροσδόκητο το γεγονός ότι πάνω από το ήμισυ της ομάδας αντέδρασε στο γάλα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το πλήρες γάλα περιέχει λίπος το οποίο μπορεί να διεγείρει το οξύ του στομάχου. Οι ειδικοί προτείνουν ότι το αποβουτυρωμένο γάλα ή το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για όσους είναι επιρρεπείς στις καούρες.

Η Stewart λέει: «Αξίζει να δοκιμάσετε τροφές με χαμηλά λιπαρά και ήπιες τροφές μαγειρεμένες χωρίς μπαχαρικά. Η κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία μετά το φαγητό. Άλλες ιδέες που μπορείτε να σκεφτείτε είναι να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι, να σταματήσετε το κάπνισμα, να κοιμάστε με το κεφάλι του κρεβατιού ελαφρώς ανασηκωμένο και να φοράτε πιο χαλαρά ρούχα».

Ο Dr. Michael Cumming, γενικός ιατρός από το Fife, προσθέτει: «Η ασθένεια του παχέος εντέρου είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που προκαλούνται από την αδιαθεσία: «Τα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στομαχικού οξέος, καθώς αυτά είναι αλκαλικά και εξουδετερώνουν τα στομαχικά οξέα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, είτε ως τσάι, είτε προστιθέμενο σε συνταγές. Η μείωση του μεγέθους των μερίδων και το να μην τρώτε αργά το βράδυ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της καούρας«.

Η αντικατάσταση των όξινων εσπεριδοειδών με πιο ήπια, όπως οι μπανάνες και το πεπόνι, και την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά θα σας βοηθήσει. Αξίζει επίσης να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη (η οποία διεγείρει το σάλιο) ή να δοκιμάσετε μια αγωγή με προβιοτικά (φιλικά βακτήρια), τα οποία διατίθενται ως συμπληρώματα ή ροφήματα.

Πρέπει να αγνοήσετε την καούρα;

Οι καούρες μπορεί να φαίνονται σαν μια ήπια ενόχληση και όχι σαν κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, αλλά, αν είστε άνω των 50 ετών και αντιμετωπίζετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση για κάποιο χρονικό διάστημα ή νιώθετε την ανάγκη να χρησιμοποιείτε συνεχώς αντιόξινα δισκία που δεν κυκλοφορούν από το φαρμακείο, αξίζει να το ελέγξετε.

Η καούρα μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, όπως γαστρικό έλκος ή καρκίνος του οισοφάγου, και δεν πρέπει να αγνοείται, ιδίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το να υποφέρετε σιωπηλά όταν έχετε μακροχρόνια συμπτώματα καούρας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάγνωση δυνητικά σοβαρών παθήσεων αργότερα, όταν αυτές είναι πιο προχωρημένες με επιπλοκές και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Ποιες διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την καούρα;

  1. Χάστε βάρος αν είστε υπέρβαροι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη μέση σας μικρότερη από 94 cm για τους άνδρες και 80 cm για τις γυναίκες
  2. Τρώτε μικρότερα γεύματα και καταναλώνετε φρούτα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ως σνακ
  3. Κρατήστε ημερολόγιο για να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα και ποτά προκαλούν συμπτώματα
  4. Αποφύγετε να τρώτε μερικές ώρες πριν από τον ύπνο και στηρίξτε το πάνω μέρος του κρεββατιού σας με ψηλότερα μαξιλάρια
  5. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τζίντζερ και μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved