Διατροφή

5 λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να κόψουν το κρέας

Πλέον ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει απομακρύνει εντελώς το κρέας από τη διατροφή του, ενώ άλλοι προσπαθούν να το μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο. Η κατανάλωση περισσοτέρων φυτικών τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία, αλλά σύμφωνα με τον Dawn Jackson Blatner, συγγραφέα του «The Flexitarian Diet: Ο πιο χορτοφαγικός τρόπος να χάσετε βάρος, να είστε υγιέστεροι, να αποτρέψετε τις ασθένειες και να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας», οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κάποια σημαντικά λάθη στην προσπάθεια τους να κόψουν το κρέας, τα οποία θα δούμε πιο κάτω.

Ποια λάθη κάνουν οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να κόψουν το κρέας;

Λάθος 1. Δεν αντικαθιστούν το κρέας με άλλες πηγές πρωτεϊνών

Όταν ένας άνθρωπος βγάζει κάτι από τη διατροφή του, πρέπει να το αντικαθιστά με τρόφιμα ανάλογης θρεπτικής αξίας. Το κρέας είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β. Σύμφωνα με τον Blatner, όσοι απομακρύνουν το κρέας από τη διατροφή τους, πρέπει να το αντικαθιστούν με φασόλια, φακές, τρόφιμα σόγιας, καρύδια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το κινόα και το ψωμί δημητριακών.

Λάθος 2. Καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που μοιάζουν με κρέας

Στην αγορά υπάρχουν πολλά τρόφιμα που προσφέρονται ως υποκατάστατα του κρέατος, όπως τα φυτικά μπιφτέκια και τα ψεύτικα λουκάνικα. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα είναι πολύ επεξεργασμένα και μάλιστα περιέχουν πολλά συστατικά μηδενικής διατροφικής αξίας, όπως τα συντηρητικά και οι χρωματισμοί. Καλό είναι να αποφεύγονται.

Λάθος 3. Καταναλώνουν πολύ τυρί

Το τυρί είναι ένας εύκολος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πρωτεΐνη που χάνεται με την διακοπή του κρέατος, ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες τυριού προσθέτουν πολύ κορεσμένο λίπος στη διατροφή. Ο Blatner συνιστά

(α) την εξασφάλιση πρωτεΐνης από φυτικές πηγές και

(β) την περιορισμένη κατανάλωση τυριών.

Όποτε είναι δυνατόν αντικαταστήστε τα τυριά με χούμους και σάλτσες που έχουν σαν βάση τους τα καρύδια.

Λάθος 4: Καταναλώνουν πολλούς «μπεζ υδατάνθρακες»

Ενας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν το πιάτο σας είναι υγιεινό, είναι να παρατηρήσετε τα χρώματα που το συνθέτουν πριν αρχίσετε να τρώτε, λέει ο Blatner. Όπως εξηγεί, τα περισσότερα χρώματα σημαίνουν περισσότερα φυτοχημικά και προστατευτικές φυτικές ενώσεις, οπότε προσπαθήστε να δημιουργείτε πιάτα με άφθονα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Σημειώνεται ότι όταν καταναλώνετε «μπεζ υδατάνθρακες», όπως τα ζυμαρικά, πρέπει να φροντίζετε να είναι ολικής αλέσεως για να εξασφαλίζετε περισσότερες φυτικές ίνες.

Λάθος 5: Δεν καταναλώνουν αρκετά λαχανικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι, απομακρύνοντας το κρέας από τη διατροφή τους, πέφτουν στην παγίδα να μην τρώνε τόσα πολλά λαχανικά, όσα θα έπρεπε και ρίχνουν το βάρος τους σε άλλα τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια και τα ρύζια. Για να μην ξεχνάτε να καταναλώνετε λαχανικά και να εξασφαλίζετε τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας, κάντε τα εξής:

  • Πριν τοποθετήσετε στο πιάτο σας το φαγητό σας, προσθέστε πρώτα μια χούφτα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούν να συνοδεύσουν όλα τα πιάτα.
  • Φροντίστε να έχετε πάντα σαλάτα στο τραπέζι.
  • Γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα και το άλλο μισό με το γεύμα που ετοιμάσατε.
  • Αν δουλεύετε πολλές ώρες, αγοράστε έτοιμες σαλάτες και φυλάξτε τις στο ψυγείο.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved