Διατροφή

5 μύθοι για το ελαιόλαδο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής. Γύρω από το ελαιόλαδο ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι μύθοι, τους οποίους θα ξεκαθαρίσουμε πιο κάτω, για να ξέρετε ακριβώς τι καταναλώνετε.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για το ελαιόλαδο;

Μύθος 1: Το «αγνό» ελαιόλαδο έχει την καλύτερη ποιότητα

Ο όρος “αγνό”, αν και ακούγεται πολύ εντυπωσιακός, σημαίνει απλά ότι μέσα στο ελαιόλαδο, δεν υπάρχουν άλλα συστατικά ή άλλα έλαια. Το αγνό ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερης ποιότητας από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται πιο υγιεινό επειδή περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες (μια φυσική ένωση που υπάρχει στις ελιές που δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα). Αντίθετα, το αγνό ελαιόλαδο περιέχει λιγότερες πολυφαινόλες, αλλά εξακολουθεί να ωφελεί την υγεία.

Μύθος 2: Το «ελαφρύ» ελαιόλαδο έχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες

Ο όρος “ελαφρύ” που αναγράφεται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων, σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, κάτι το οποίο δεν ισχύει για το ελαιόλαδο. Στο ελαιόλαδο, η λέξη «ελαφρύ» αφορά μόνο την γεύση του. Όλα τα ελαιόλαδα περιέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων και λιπαρών.

Μύθος 3: Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δεν κάνει για μαγείρεμα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πολύ ευαίσθητο για να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα. Η αλήθεια όμως, είναι ότι είναι αρκετά σταθερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου στο μαγείρεμα, όπως χρησιμοποιείται στις σάλτσες και τις σαλάτες. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει πιο έντονη γεύση, οπότε αν προτιμάτε πιο ήπιες γεύσεις, χρησιμοποιήστε αγνό ή ελαφρύ ελαιόλαδο.

Μύθος 4: Το μαγείρεμα εξουδετερώνει τα οφέλη του ελαιολάδου

Το μαγείρεμα δεν εξουδετερώνει κανένα όφελος του ελαιολάδου. Το μόνο που μπορεί να συμβεί όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο, είναι να χάσει ελάχιστα τη γεύση του.

Μύθος 5: Το ελαιόλαδο που πωλείται στα σουπερμάρκετ είναι νοθευμένο

Φήμες λένε ότι τα περισσότερα ελαιόλαδα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ είναι νοθευμένα με φθηνότερα έλαια. Ωστόσο, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την FDA , διαπίστωσε ότι μόνο 3 από τα 88 ελαιόλαδα που ελέγχθηκαν ήταν νοθευμένα. Οπότε μπορείτε να αγοράζετε άφοβα το ελαιόλαδο της επιλογής σας, χωρίς να ανησυχείτε για την αυθεντικότητά του.

Για να διατηρήσετε την ποιότητα και τη γεύση του ελαιολάδου σας:

  • Τοποθετείστε το σε σκούρο μπουκάλι μετά την αγορά
  • Φυλάξτε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
  • Καταναλώστε το μέσα σε 1-3 μήνες από την στιγμή που θα το ανοίξετε

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved