Μολυσματικές ασθένειες

5 παιδικές ασθένειες που μπορούν να βλάψουν και τους ενήλικες

Ποιες είναι οι παιδικές ασθένειες που μπορούν να προσβάλουν τους ενήλικες;

  1. Αμυγδαλίτιδα

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μόνο τα παιδιά παθαίνουν αμυγδαλίτιδα, αλλά αυτή η λοίμωξη των αμυγδαλών (στο πίσω μέρος του λαιμού) μπορεί να επηρεάσει και τους ενήλικες. Ευτυχώς, γίνεται λιγότερο συχνή από τη ηλικία των 20 και μετά, όταν οι αμυγδαλές τείνουν να συρρικνώνονται φυσιολογικά. Οι περισσότερες λοιμώξεις του λαιμού προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις, ιδίως στους ενήλικες, οπότε τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν. Ωστόσο, τα “προειδοποιητικά συμπτώματα” περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμο χωρίς βήχα
  • Υψηλή θερμοκρασία
  • Μαλακοί πρησμένοι αδένες στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας
  • Λευκό πύον στο πίσω μέρος του λαιμού σας (χρησιμοποιήστε έναν φακό και κοιτάξτε στον καθρέφτη)

Εάν δεν έχετε τουλάχιστον τρία από αυτά τα συμπτώματα, τα συμπτώματά σας είναι πολύ πιο πιθανό να οφείλονται σε ιογενή λοίμωξη και ο γενικός σας γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας δεν θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά. Τα καλά νέα είναι ότι με απλά παυσίπονα και λίγες μέρες ξεκούρασης θα επανέλθετε στο φυσιολογικό σας επίπεδο.

  1. Ψείρες στο κεφάλι

Αυτοί οι πιο ανεπιθύμητοι εισβολείς είναι πιο συνηθισμένοι στα παιδιά. Ωστόσο, το να κολλήσετε ψείρες από τα παιδιά ή τα εγγόνια σας θα μπορούσε να θεωρηθεί παράσημο τιμής – χρειάζονται στενή επαφή με το κεφάλι για να εξαπλωθούν, οπότε είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι κάνετε πολλές αγκαλιές με τα παιδιά!

Δεν έχουν καμία σχέση με το αν είστε βρώμικοι (τους αρέσουν εξίσου τα καθαρά μαλλιά!) και δεν προκαλούν σοβαρές επιπλοκές, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με ειδικές χτένες για την ανίχνευση ψειρών της κεφαλής. Μπορεί επίσης να σας εξηγήσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές και να σας πουλήσει αυτή που θα αποφασίσετε μεταξύ σας ότι είναι η καλύτερη για εσάς.

  1. Ανεμοβλογιά

Το να κολλήσετε ανεμοβλογιά ως παιδί, όπως κάνει το 90% από εμάς, συνήθως δίνει δια βίου προστασία από περαιτέρω μόλυνση. Περιστασιακά, οι ενήλικες παθαίνουν αυτή τη λοίμωξη με τον πυρετό και το σαφές εξανθήματα με φουσκάλες.

Εάν κολλήσετε ανεμοβλογιά ως ενήλικας, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον παθολόγο σας, καθώς μπορεί να σας συστήσει μια αγωγή με αντιιικά φάρμακα, η οποία λειτουργεί καλύτερα εάν ξεκινήσει τις πρώτες 24 ώρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Εάν είστε έγκυος και δεν ξέρετε αν έχετε προσβληθεί, επισκεφθείτε αμέσως τον παθολόγο σας εάν έρθετε σε επαφή με κάποιον με ανεμοβλογιά – μια εξέταση αίματος μπορεί να σας δείξει εάν χρειάζεστε θεραπεία. Αν και προκαλούνται από τον ίδιο ιό, δεν μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον με ανεμοβλογιά.

  1. Παρωτίτιδα

Εάν οι ενήλικες κολλήσουν παρωτίτιδα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές απ’ ό,τι τα παιδιά. Στους άνδρες, οι επιπλοκές περιλαμβάνουν επώδυνους πρησμένους όρχεις που επηρεάζουν έως και έναν στους τέσσερις ενήλικες άνδρες που πάσχουν και, σπάνια, φλεγμονή του εγκεφάλου.

Η παρωτίτιδα στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί μας βοηθούν όλους μας. Πριν εισαχθεί η συνήθης παιδική ανοσοποίηση κατά της παρωτίτιδας, 1.200 άτομα ετησίως κατέληγαν στο νοσοκομείο με επιπλοκές. Σήμερα, ο εμβολιασμός έχει μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ των ενηλίκων καθώς και των παιδιών κατά 90%.

  1. Κοκκύτης

Πριν εισαχθεί το εμβόλιο για τον κοκκύτη, αναφέρονταν πολλά κρούσματα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ανοσία από το εμβόλιο εξασθενεί στην ενήλικη ζωή, οπότε οι ενήλικες είναι πλέον πιο πιθανό να νοσήσουν από ό,τι τα παιδιά.

Το εμβόλιο χορηγείται στα μωρά, καθώς είναι αυτά που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας , ακόμη και του θανάτου.

Για την προστασία των μικρόσωμων μωρών, τα οποία είναι αυτά που είναι πιο πιθανό να υποστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη, προσφέρεται εμβολιασμός σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Χορηγείται μεταξύ 16 και 32 εβδομάδων για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία στο μωρό σας μέσω αντισωμάτων που μεταδίδονται από εσάς σε αυτό κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Στους ενήλικες, ο κοκκύτης προκαλεί ενοχλητικές κρίσεις βήχα που διαρκούν για δύο μήνες, αλλά σπάνια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, εάν έχετε οξεία δύσπνοια, εμφανίζετε οξύ πόνο στο στήθος όταν βήχετε ή βήχετε και βγάζετε αίμα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.