Βότανα

5 πανίσχυρα φαρμακευτικά βότανα που αξίζει να γνωρίζεις!

Στις μέρες μας η χρήση βοτάνων ως μέσο θεραπείας διαφόρων προβλημάτων υγείας, ολοένα και αυξάνεται παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 80%, χρησιμοποιεί βότανα για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Παρόλο που τα βότανα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα αντίστοιχα συνθετικά φάρμακα, λόγω των μειωμένων παρενεργειών που παρουσιάζουν σε σχέση με αυτά, υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι και είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η κατανάλωση βοτάνων σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή να αλληλοεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Με την κατάλληλη καθοδήγηση όμως, τα βότανα αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο για την τόνωση τόσο της σωματικής καθώς και της ψυχικής υγείας, που αξίζει να εκμεταλλευτεί.

Μερικά από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά βότανα της φύσης, που έχουν σπουδαία ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, είναι τα εξής:

1.     Γκίνγκο

Το γκίνγκο (Ginkgo biloba) είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη δέντρων σε όλο τον κόσμο, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μελέτες αλλά και αναφορές από παραδοσιακή χρήση του.

Το εκχύλισμα των φύλλων του γκίνγκο περιέχει δύο βασικές ομάδες δραστικών ενώσεων: τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή, τα οποία του προσδίδουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης. Συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας και της νόσου Alzheimer σε ασθενείς.

Άλλα οφέλη του γκίνγκο περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος, τη θεραπεία των εμβοών και την πιθανή αντικαρκινική δράση του.

2.     Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, αν και περισσότερο γνωστός για τη χρήση του ως μπαχαρικό σε διάφορες κουζίνες, διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Η κουρκουμίνη, η κύρια δραστική ουσία του κουρκουμά, παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές και οι δερματικές παθήσεις.

3.     Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ευρέως γνωστό για τις ηρεμιστικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται παγκοσμίως, κυρίως στη μορφή τσαγιού, σε μεγάλες ποσότητες.

Μελέτες έχουν δείξει πως το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ήπιας γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (ΓΑΔ), της αϋπνίας, της ατοπικής δερματίτιδας και των στοματικών ελκών. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να ανακουφίζει από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ο μετεωρισμός και η σπαστική κολίτιδα, να βελτιώνει τις αιμορροΐδες, να ανακουφίζει από συμπτώματα του κρυολογήματος, να επιταχύνει την επούλωση των πληγών και να βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Τέλος, προκλινικές μελέτες έχουν δείξει πως το χαμομήλι δρα αποτελεσματικά στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο αντικαρκινικό παράγοντα.

4.     Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό κυρίως για το ρόλο του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόληψη των λοιμώξεων, όπως το κρυολόγημα. Πέραν αυτού φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος και επιβράδυνση της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, καθώς επίσης και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η σημαντικότερη ίσως ανακάλυψη σχετικά με το σκόρδο είναι πως πιθανώς συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.

5.     Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα και οι κύριες δραστικές ενώσεις του, οι τζιντζερόλες, παρουσιάζουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η ρίζα του φυτού είναι αυτή που συνήθως χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της ναυτίας, διευκόλυνση της πέψης, μείωση της φλεγμονής, ανακούφιση από το πόνο της δυσμηνόρροιας, προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πειραματικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης πως το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Medicinal herbs and therapeutic drugs interactions https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24452064/

Nature’s 9 Most Powerful Medicinal Plants and the Science Behind Them https://www.healthline.com/health/most-powerful-medicinal-plants