Ύπνος

5 παράξενες συνήθειες ύπνου παιδιών: Πρέπει να ανησυχήσετε για κάποια;

Ποιες είναι οι παράξενες συνήθειες ύπνου των παιδιών σας;

Οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνήσουν ότι η πιο απολαυστική συμπεριφορά ύπνου του νηπίου είναι ο ήρεμος ύπνος. Αλλά το νήπιό σας μπορεί να κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα ενώ κοιμάται – μερικά από τα οποία μπορεί να φαίνονται παράξενα ή και ανησυχητικά. Τα περισσότερα είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά μερικά αξίζει να τα ελέγξετε.

  1. Ροχαλητό και αναπνοή από το στόμα του νηπίου

Αν το νήπιο που κοιμάται ροχαλίζει, ρουθουνίζει ή αναπνέει από το στόμα, ενημερώστε τον παιδίατρό σας. Αν ροχαλίζει μια στο τόσο ή μόνο όταν έχει κρυολόγημα ή βουλωμένη μύτη, πιθανότατα είναι μια χαρά. Αλλά το ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι διογκωμένων αμυγδαλών ή αδενοειδών ή μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής του ύπνου, οπότε αν συμβαίνει τακτικά ή το παιδί σας παρουσιάζει άλλα σημάδια προβλήματος ύπνου (όπως παύσεις στην αναπνοή), μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Εάν η αιτία είναι η βουλωμένη μύτη, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να κάνετε την αναπνοή πιο άνετη. Το να κάνετε ένα ζεστό ντους με υδρατμούς και να αφήσετε το μικρό σας να καθίσει στο μπάνιο μαζί σας για 10 έως 15 λεπτά μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη συμφόρηση, μαζί με μερικές σταγόνες από ένα αλατούχο σπρέι χωρίς συνταγή σε κάθε ρουθούνι για να βοηθήσει τη βουλωμένη μύτη.

Εάν το παιδί σας έχει εποχιακές αλλεργίες, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή του στη γύρη κλείνοντας τα παράθυρα, αλλάζοντας τα ρούχα του και πλένοντας τα μετά την είσοδό του από τον εξωτερικό χώρο και χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή αέρα στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να του δώσετε φάρμακα για τις αλλεργίες, αλλά μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας οποιοδήποτε νέο φάρμακο.

Εάν το νήπιό σας ροχαλίζει δυνατά, κάνει παύσεις μεταξύ των αναπνοών, φαίνεται να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή λαχανιάζει καθώς προσπαθεί να πάρει ανάσα, μπορεί να πάσχει από άπνοια ύπνου, μια διαταραχή που κάνει τα άτομα να σταματούν να αναπνέουν ενώ κοιμούνται. Η υπνική άπνοια συμβαίνει σε περίπου 2 τοις εκατό των παιδιών. Επειδή δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα, τα μεγαλύτερα παιδιά με άπνοια μπορεί να αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται ότι κοιμήθηκαν αρκετά τη νύχτα ή ότι μπορεί να φαίνονται πολύ κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι διογκωμένες αμυγδαλές και αδένες (οι αδένες στο λαιμό ακριβώς πίσω από τη μύτη) είναι μια κοινή αιτία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και την ύπαρξη ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου, όπως το βαθύ πηγούνι και η σχισμή της υπερώας.

  1. Το νήπιο τρίζει τα δόντια του στον ύπνο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το νήπιό σας μπορεί να τρίζει τα δόντια του – συμπεριλαμβανομένης της έντασης, του άγχους, της κακής ευθυγράμμισης των δοντιών ή του πόνου (από οδοντοφυΐα, για παράδειγμα).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι επιβλαβές και είναι πιθανό το παιδί σας να ξεπεράσει τη συνήθεια χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Καλό είναι όμως να ζητήσετε από τον οδοντίατρό του να ελέγξει για τυχόν προβλήματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ηρεμήσετε το μικρό σας παιδί την ώρα του ύπνου με ένα μπάνιο στην μπανιέρα, λίγο τρίψιμο στην πλάτη και επιπλέον αγκαλιές.

  1. Το νήπιο ιδρώνει στον ύπνο

Μερικά νήπια ιδρώνουν πολύ ενώ βρίσκονται στο βαθύτερο μέρος του νυχτερινού τους κύκλου ύπνου, καταλήγοντας συχνά να είναι μούσκεμα.

Ο βαθύς ύπνος είναι όταν το νήπιό σας παίρνει το καλύτερο από ό,τι έχει να προσφέρει ο ύπνος. Το σώμα του αποκαθίσταται και ετοιμάζεται για μια νέα μέρα, οπότε μην ανησυχείτε πολύ για την εφίδρωση. Ενώ η εφίδρωση μπορεί περιστασιακά να είναι σύμπτωμα άπνοιας ύπνου, η νυχτερινή εφίδρωση δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν ιδρώνουν ή δεν αισθάνονται άβολα επειδή έχουν πυρετό.

Και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι άνετα. Βάλτε το για ύπνο με ελαφριές βαμβακερές πιτζάμες και διατηρήστε το δωμάτιο στη δροσερή πλευρά – η ιδανική θερμοκρασία ύπνου για τα νήπια είναι 18 έως 21 βαθμοί Κελσίου.

Εάν το νήπιό σας ροχαλίζει ή έχει παύσεις στην αναπνοή του ενώ κοιμάται σε συνδυασμό με εφίδρωση, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να αποκλείσετε την υπνική άπνοια.

  1. Συσπάσεις κατά την διάρκεια του ύπνου

Ορισμένα παιδιά συσπώνται και τραντάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όταν αποκοιμούνται. Αυτές οι κινήσεις διαρκούν συνήθως μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Έως και το 70 τοις εκατό των παιδιών και των ενηλίκων έχουν αυτές τις “κινήσεις στον ύπνο”, οπότε πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η υπερβολική κούραση ή το άγχος μπορεί όμως να τις επιδεινώσει.

Εάν οι συσπάσεις είναι παρατεταμένες και το νήπιό σας δεν σταματά όταν το αγγίζετε, τραβήξτε βίντεο και μιλήστε με τον παιδίατρό σας το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για κρίση.

  1. Νυχτερινοί τρόμοι και εφιάλτες του νηπίου

Εάν το νήπιό σας κάθεται στο κρεβάτι και φαίνεται τρομοκρατημένο, μπορεί να έχει νυχτερινό τρόμο. Μπορεί να ουρλιάζει και να ιδρώνει. Πιθανότατα δεν θα θυμάται τι συνέβη και θα είναι δύσκολο να το ξυπνήσετε ή να το παρηγορήσετε.

Ο νυχτερινός τρόμος μπορεί να προκληθεί από τον πυρετό, την υπερκόπωση και το άγχος. Σε αντίθεση με τους εφιάλτες, συμβαίνουν συχνά στο πρώτο τρίτο της νύχτας κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι πιο συνηθισμένοι στα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα περισσότερα παιδιά τους ξεπερνούν καθώς το νευρικό τους σύστημα ωριμάζει.

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στους νυχτερινούς τρόμους, οπότε βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει νωρίς για ύπνο και κοιμάται αρκετά. Εάν το παιδί σας έχει συχνά νυχτερινούς τρόμους, μιλήστε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει τρόπους για να μειώσετε το άγχος και να σπάσετε τον κύκλο των νυχτερινών τρόμων.

Όπως οι νυχτερινοί τρόμοι, έτσι και οι εφιάλτες μπορεί να οφείλονται σε άγχος και στρες. Ο πυρετός, η φαρμακευτική αγωγή ή η δυσκολία στον ύπνο (από αναπνευστικό πρόβλημα, για παράδειγμα) μπορεί επίσης να προκαλέσουν εφιάλτες.

Οι εφιάλτες είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι στα μεγαλύτερα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν αναπτυσσόμενη φαντασία και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα μπορούν να τους προκαλέσουν βλάβη.

Ένας εφιάλτης πιθανότατα θα ξυπνήσει το παιδί σας και θα φοβηθεί ή θα αγχωθεί. Πιθανότατα θα θυμούνται το όνειρο. Όταν το παιδί σας βλέπει εφιάλτη, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το παρηγορήσετε όσο καλύτερα μπορείτε και να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε για να ξανακοιμηθεί.

Αν βλέπει επανειλημμένα εφιάλτες, σκεφτείτε τι είδους άγχος βιώνει τις ώρες που είναι ξύπνιο και κάντε ό,τι μπορείτε για να το μειώσετε. Αν ανησυχείτε για τους εφιάλτες του νηπίου σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.