Πρόληψη και θεραπεία

5 πιθανές αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης

Εάν αντιμετωπίζετε νυχτερινές εφιδρώσεις, πιθανώς αναρωτιέστε σχετικά με το τι τις προκαλεί. Οι αιτίες νυχτερινού ιδρώτα μπορεί να είναι τόσο απλές όσο το ότι ο κλιματισμός σας βγαίνει εκτός λειτουργίας τη νύχτα ή ότι έχετε έναν ιδιαίτερα ενοχλητικό εφιάλτη. Μερικές φορές το βασικό πρόβλημα μπορεί να είναι πιο περίπλοκο. Αποδεικνύεται ότι οι αιτίες νυχτερινού ιδρώτα μπορεί να είναι πολύ πιο εκτεταμένες από τα ελαττωματικά κλιματιστικά και τα κακά όνειρα. Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινό ιδρώτα -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καταστάσεων υγείας.

Πολλά από τα παρακάτω θέματα υγείας έχουν διάφορες πιθανές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Λάβετε υπόψη ότι οι θεραπευτικές επιλογές σας μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου με βάση τις νέες έρευνες και τις νέες διαθέσιμες θεραπείες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνεχείς συζητήσεις με το γιατρό σας σχετικά με το ποιες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι οι καλύτερες για εσάς.

Τι είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις;

Λοιπόν, η απάντηση είναι αρκετά απλή: Ιατρικά μιλώντας, «οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σοβαρά επεισόδια υπερβολικής εφίδρωσης που μπορούν να ποτίσουν τις πιτζάμες και τα σεντόνια σας», λέει η ειδικός εσωτερικής ιατρικής Keri Peterson, M.D.. Τα επεισόδια είναι επαναλαμβανόμενα και συνδέονται με κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα, εξηγεί η Mayo Clinic, και όχι με κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως ένα πολύ ζεστό περιβάλλον ύπνου.

Ποιες είναι οι αιτίες του νυχτερινού ιδρώτα;

Η λύση για τους νυχτερινούς ιδρώτες σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική ανάλογα με την αιτία. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσετε εντοπίζοντας το υποκείμενο ζήτημα που συμβάλλει στη νυχτερινή σας εφίδρωση πριν φτάσετε στις λύσεις.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης;

  1. Εμμηνόπαυση

Χάρη στις διακυμάνσεις των ορμονών -συγκεκριμένα, τα μειωμένα οιστρογόνα και προγεστερόνη-η εμμηνόπαυση   μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό συμπτώματα, όπως εξάψεις που οδηγούν σε νυχτερινές εφιδρώσεις, ρίγη, ακανόνιστες ή απούσες περιόδους, αλλαγές στη διάθεση, κολπική ξηρότητα, βραδύτερο μεταβολισμό και αραίωση των μαλλιών. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι εισέρχονται στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51 ετών, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο στη δεκαετία των 50, των 40 ή και νωρίτερα. Μόνο περίπου το 1% των ανθρώπων που περνούν εμμηνόπαυση την βιώνουν πριν από την ηλικία των 40 ετών, οπότε αν είστε νεότεροι από αυτό, αυτό μάλλον δεν είναι το πρόβλημά σας. Αλλά αν έχετε ένα σωρό ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει και πάλι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να είστε σίγουροι.

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση που δεν απαιτεί αυτόματα θεραπεία (εκτός αν ξεκινήσει πολύ νωρίς), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε επιλογές αν συμπτώματα όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις παρεμβαίνουν στη ζωή σας. Εάν οι ασθενείς έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις που είναι ανυπόφορες, μπορούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους εάν η ορμονική υποκατάσταση θα ήταν μια καλή επιλογή γι’ αυτούς. Διαφορετικά είδη ορμονοθεραπείας μπορούν να στοχεύσουν σε διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας ποιο είναι το πιο ιδανικό για εσάς.

  1. Διαταραχές άγχους

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το να έχεις άγχος σημαίνει μόνο ότι βιώνεις δυσανάλογη ανησυχία και φόβο, αλλά αυτά τα συναισθήματα μπορούν να πυροδοτήσουν και ένα σωρό σωματικά συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι η υπερβολική εφίδρωση. (Άλλα περιλαμβάνουν μυϊκή ένταση, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, στομαχικά προβλήματα όπως ναυτία και διάρροια και άλλα).

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού και η διαταραχή κοινωνικού άγχους-οι τρεις κύριες καταστάσεις που υπάγονται στην ομπρέλα των αγχωδών διαταραχών, αν και υπάρχουν και συναφή ζητήματα όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή– μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση, ακόμη και τη νύχτα.

Το να βιώνετε συμπτώματα όπως ένας τόνος νυχτερινής εφίδρωσης είναι ένα σημάδι ότι το άγχος σας μπορεί να μην είναι τόσο ελεγχόμενο όσο θα μπορούσε να είναι. Αν μία από τις αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης είναι το άγχος, αναφέρετε το θέμα στο γιατρό σας – ίσως στον θεραπευτή σας. Μπορεί να σας κάνει κάποιες ερωτήσεις για να βρει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του άγχους σας, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία, φάρμακα κατά του άγχους, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή κάποιο συνδυασμό αυτών των επιλογών.

  1. Υπερίδρωση

Η υπεριδρωσία, η οποία προκαλεί υπερβολική εφίδρωση χωρίς τα τυπικά εναύσματα όπως η ζέστη ή η άσκηση, εμφανίζεται σε δύο μορφές: πρωτογενής και δευτερογενής. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία συμβαίνει όταν οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν υποκείμενο λόγο, όπως μια κατάσταση υγείας ή μια φαρμακευτική αγωγή για την ενισχυμένη εφίδρωσή σας. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι όταν η υπερβολική εφίδρωσή σας συμβαίνει εξαιτίας ενός συγκεκριμένου ιατρικού προβλήματος, είτε πρόκειται για κάποιο πρόβλημα υγείας είτε για κάποιο φάρμακο που παίρνετε για τη θεραπεία του.

Η πρωτογενής και η δευτερογενής υπεριδρωσία έχουν μερικές διαφορές. Η πρώτη συνήθως εμφανίζεται μόνο σε μερικές βασικές περιοχές, για παράδειγμα, όπως το μέτωπο, οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα των ποδιών σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Η δεύτερη περιλαμβάνει συνήθως εφίδρωση σε πολύ μεγαλύτερα τμήματα του σώματός σας, ή ακόμη και σε όλο το σώμα. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι, ενώ η πρωτογενής υπεριδρωσία συμβαίνει συνήθως μόνο όταν είστε ξύπνιοι, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία μπορεί να κατακλύσει το σώμα σας με νυχτερινές εφιδρώσεις.

Για να αντιμετωπίσετε τη δευτερογενή υπεριδρωσία που μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που υπάρχει. Αν δεν έχετε ιδέα τι μπορεί να είναι, κάντε μια συζήτηση με το γιατρό σας για να το περιορίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί πρώτα να σας κάνει μια φυσική εξέταση, η οποία θα περιλαμβάνει την εξέταση των σημείων του σώματός σας που ιδρώνουν. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει κάτι που ονομάζεται τεστ ιδρώτα, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει την επικάλυψη του δέρματος με μια σκόνη που γίνεται μωβ όταν το δέρμα βραχεί. Τελικά, όμως, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

4.Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου ή ΣΑΑΥ είναι μια διαταραχή του ύπνου που προκαλεί τη διακοπή και την έναρξη της αναπνοής σας για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ εσείς κοιμάστε. Εάν έχετε ΣΑΑΥ, καθώς κοιμάστε, οι μύες του λαιμού σας χαλαρώνουν όταν δεν θα έπρεπε, γεγονός που παρεμποδίζει την ικανότητα των αεραγωγών σας να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονές σας.

Τα συμπτώματα της ΣΑΑΥ περιλαμβάνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, δυνατό ροχαλητό, υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, απότομο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας με αγκομαχητό ή πνιγμό. Αν αυτά ακούγονται αρκετά τρομακτικά είστε ακριβώς στο σωστό σημείο – αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που πρέπει να ανησυχείτε για τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου μπορεί να είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση θεραπεία.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η χρήση ενός ρινικού αποσυμφορητικού πριν κοιμηθείτε ή η αποφυγή του ύπνου ανάσκελα, ο ύπνος με ένα μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) για να κρατήσετε τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς, η χρήση ενός προστατευτικού στόματος για να κάνετε το ίδιο, και πιο εντατικές επιλογές, όπως η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ιστού που εμποδίζει τους αεραγωγούς σας. Το θέμα είναι ότι δεν είστε απλά καταδικασμένοι να αντιμετωπίζετε την ΣΑΑΥ για πάντα – εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συνεργαστείτε για τη θεραπεία της.

  1. Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής σας -αυτός είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας που ουσιαστικά ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια- αφήνει ελεύθερη υπερβολική ποσότητα της ορμόνης θυροξίνης στο σύστημά σας. Αυτό μπορεί να θέσει πολλές διεργασίες του σώματός σας σε υπερδιέγερση, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, ακούσια απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη, ταχυκαρδία, άγχος και άλλα.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να εξετάσει το αίμα σας για να διαπιστώσει εάν έχετε πολύ θυροξίνη και πολύ λίγη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα επίπεδά σας είναι εκτός ελέγχου. Αν όντως έχετε αυτή την πάθηση, υπάρχουν πολλές μέθοδοι θεραπείας για να επιλέξετε, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που σταματούν τον θυρεοειδή αδένα σας από το να παράγει πολύ υψηλά επίπεδα θυροξίνης, β-αναστολείς που μπορούν να επιβραδύνουν τους καρδιακούς παλμούς και πολλά άλλα. Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της νυχτερινής εφίδρωσης;

Τα συμπτώματα της νυχτερινής εφίδρωσης μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με την αιτία. Αλλά σε γενικές γραμμές, μπορείτε να περιμένετε τα ακόλουθα όταν έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις:

  • Ακραία εφίδρωση που μπορεί να μουσκέψει τις πιτζάμες ή τα κλινοσκεπάσματά σας
  • Επαναλαμβανόμενη ακραία εφίδρωση

Επίσης μπορεί να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα μαζί με τους νυχτερινούς ιδρώτες σας -αν και να θυμάστε ότι μπορεί να εμφανίσετε επιπλέον συμπτώματα ανάλογα με την αιτία:

Πώς να ανακουφιστείτε από τη νυχτερινή εφίδρωση;

Η ανακούφιση από τις νυχτερινές εφιδρώσεις εξαρτάται από την υποκείμενη κατάσταση υγείας που τις προκαλεί. Για παράδειγμα, η θεραπεία για τις νυχτερινές εφιδρώσεις που προκαλούνται από υπεριδρωσία θα διαφέρει πολύ από τη θεραπεία για τις νυχτερινές εφιδρώσεις που προκαλούνται από άγχος. Η σωστή διάγνωση -και η συνεργασία με το γιατρό σας για την εξεύρεση ενός θεραπευτικού σχεδίου που να σας εξυπηρετεί- είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η νυχτερινή εφίδρωση. Αυτό μπορεί να απαιτεί ένα πιο εμπεριστατωμένο διαγνωστικό σχέδιο από ό,τι θα θέλατε, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες που πρέπει να αποκλείσετε. Αλλά ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος, και αν οι νυχτερινές εφιδρώσεις διαταράσσουν την ξεκούρασή σας, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να ανακουφιστείτε.