Παιδί

5 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν ώστε να μη στείλετε το παιδί σχολείο

© Michael Gray | Dreamstime Stock Photos
© Michael Gray | Dreamstime Stock Photos

Ένα πρόβλημα που οι γονείς καλούνται συχνά να λύσουν είναι το αν θα στείλουν το παιδί τους σχολείο, όταν εκείνο αναφέρει πως δεν αισθάνεται και τόσο καλά. Η απάντηση, φυσικά, είναι προφανής: αν το παιδί είναι άρρωστο δεν πρέπει να πάει σχολείο. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά πολλές φορές, με αποτέλεσμα οι γονείς να βρίσκονται σε αδιέξοδο όταν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση σαν και αυτήν.

Γιατί είναι τόσο δύσκολη αυτή η απόφαση για τους γονείς;

Καταρχάς, το να διαπιστώσει κανείς αν το παιδί είναι όντως άρρωστο δεν είναι πάντα εύκολο. Αρκετοί δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αν λέει το παιδί αλήθεια, δηλαδή δεν γνωρίζουν αν υπερβάλει όταν περιγράφει τα συμπτώματα του, ή αν είναι πράγματι άρρωστο. Εδώ, ο γονιός καλείται να πάρει μια απόφαση χωρίς να είναι γιατρός και συχνά κάνει λάθος στην κρίση του, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ξαφνικά και ενώ έδειχνε καλά, διαμαρτύρεται ότι πονάει η κοιλιά του, λέει αλήθεια ή το κάνει γιατί θέλει να αποφύγει το σχολείο;

Ο γονιός, που συνήθως-δεν είναι γιατρός, δεν ξέρει τι να αποφασίσει. Αν το παιδί έχει μόνο λίγο συνάχι, αλλά είναι κεφάτο; Αν είχε πυρετό, αλλά τώρα είναι καλά και έχει λίγο βήχα; Και αν μείνει σπίτι το παιδί ενδεχομένως να πρέπει ο γονιός να πάρει άδεια να το φροντίσει, κάτι που είναι δύσκολο και ανατρέπει όλο το πρόγραμμα. Ή χειρότερα αν δεν μπορεί να πάρει άδεια, ποιος θα προσέξει το παιδί; Αυτά είναι μερικά από τα δύσκολα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι γονείς με αποτέλεσμα πολλές φορές να παίρνουν τη λάθος απόφαση.

Πώς ξέρει κανείς αν λέει αλήθεια;

Η απάντηση είναι πως 100% σίγουρος δεν μπορεί να είναι κανείς, εκτός αν το παιδί εξεταστεί από γιατρό. Αν όμως έχετε παρατηρήσει πως το παιδί τις τελευταίες ημέρες δείχνει στενοχωρημένο, εκνευρισμένο, γκρινιάζει για το σχολείο ή τους συμμαθητές του και δεν δείχνει να έχει πολύ όρεξη να πάει, δεν αποκλείεται ένας ξαφνικός πόνος στην κοιλιά να είναι απλά μια πρόφαση. Συνήθως, όμως, ήδη θα σας έχει προβληματίσει από πριν κάτι στη συμπεριφορά του και το παιδί θα έχει δηλώσει και με άλλους τρόπους ότι δεν έχει διάθεση να πάει σχολείο πριν καταφύγει σε αυτήν τη λύση.

Τα παιδιά όταν διαμαρτύρονται ότι δεν νιώθουν καλά, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν νιώθουν καλά. Και οφείλετε να τα ακούσετε. Άλλωστε όσο και αν είναι άβολο, είναι προτιμότερο να καθίσει και μια ημέρα στο σπίτι ακόμη και αν 1 στις 100 δεν είναι αλήθεια, παρά να ρισκάρετε να το στείλετε άρρωστο στο σχολείο, να κολλήσει τους υπόλοιπους και να χειροτερέψει η κατάσταση του. Όμως, τονίζουμε πως συνήθως τα παιδιά λένε την αλήθεια και ίσως μια ανοιχτή συζήτηση μαζί τους να σας πείσει.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να πάνε σχολείο;

  1. Αν είναι πολύ άρρωστα ή ήταν τις προηγούμενες ημέρες
  2. Πυρετός: Αν το παιδί έχει πυρετό, αυτό είναι ένα σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Ακόμη και αν δεν έχει άλλα συμπτώματα, ο οργανισμός του παλεύει κάποια λοίμωξη ενδεχομένως ή πρόκειται σύντομα να εμφανίσει και άλλα συμπτώματα. Το να του δώσετε αντιπυρετικό δεν είναι λύση, καθώς μπορεί μεν να ρίξει τον πυρετό, όμως το παιδί θα ταλαιπωρηθεί, θα επιδεινωθεί η κατάσταση του και πιθανότατα θα μεταδώσει και την ασθένεια σε άλλα παιδάκια. Το να λέτε για το δικό σας παιδί “δεν πειράζει”, άλλα να διαμαρτύρεστε στους άλλους αν τα φέρνουν άρρωστα στο σχολείο δημιουργεί το εξής θέμα. Αν πάει το δικό σας παιδί σχολείο και κολλήσει άλλα τρία παιδάκια σύντομα η μισή τάξη θα αρρωστήσει. Όταν το δικό σας γίνει καλά, κάποιο από τα υπόλοιπα παιδάκια θα το κολλήσει πάλι και θα αρρωστήσει πάλι! Είναι ένας φαύλος κύκλος. Μην στέλνετε λοιπόν παιδιά με μεταδοτικά νοσήματα, βήχα, φτέρνισμα, κρυολόγημα στο σχολείο.
  3. Έμετοι και διάρροια: Αν υπάρχουν έμετοι ή διάρροιες καλύτερα να κρατήσετε το παιδί σπίτι και να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
  4. Έντονος πόνος: αν υπάρχει έντονος πόνος σε κάποιο μέρος του σώματος δε θα πρέπει το παιδί να πάει στο σχολείο.
  5. Έντονος βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή. Αν το παιδί έχει βήχα δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο. Αν το προηγούμενο διάστημα ήταν άρρωστο, έγινε καλά, αλλά έχει ακόμα ελάχιστο ξηρό βήχα, μπορεί αν μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα μερικών ημερών που έχουν υποχωρήσει τα έντονα συμπτώματα. Καλό πάντως θα ήταν ένα παιδί με βήχα να μην πάει στο σχολείο για να αποφύγει την επιδείνωση και τη μετάδοση της ασθένειας στα άλλα παιδάκια. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ρωτήστε το παιδί σας πως νιώθει. Αν δεν νιώθει καλά, μην το στείλετε σχολείο. Συνήθως τα παιδιά, αν τους μιλήσετε σοβαρά και ώριμα, θα ανταποκριθούν ανάλογα και θα είναι σε θέση να σας πουν ακριβώς πως αισθάνονται και αν είναι σε θέση να περάσουν μια μέρα στα θρανία ή όχι.