Ψυχική υγεία

5 Συμβουλές για ισχυρή αυτοπειθαρχία

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές για μια ισχυρή αυτοπειθαρχία;

  1. Δοκιμάστε το μπλοκάρισμα του χρόνου

«Βάλτε στην άκρη 15 λεπτά την ημέρα για να δουλέψετε πάνω στο στόχο σας. Αντιμετωπίστε το σαν οποιοδήποτε ραντεβού και εμφανιστείτε στην ώρα σας…. Μετά από ένα μήνα, θα έχετε ξοδέψει επτά ώρες για τον στόχο σας».

Το ερώτημα είναι, πώς μπορείτε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να το κάνει και να παραμείνει σε αυτό; Μήπως θα βοηθούσε να το γράψετε στο καθημερινό σας ημερολόγιο, ας πούμε για δύο μόνο ημέρες; Αυτό δεν είναι μεγάλη δέσμευση, αλλά ίσως αρκετός χρόνος για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν αξίζει τον κόπο να το σημειώσετε στο ημερολόγιο τουλάχιστον για μία ακόμη ημέρα .Ή αν ο στόχος σας δεν σας φαίνεται αρκετά επιτακτικός ώστε να το κάνετε ακόμη, ίσως χρειάζεστε έναν διαφορετικό στόχο. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι κάτι μεγαλύτερο, όπως ένας στόχος για να αλλάξετε τον κόσμο ή κάτι μικρότερο και πιο σίγουρα εφικτό, όπως το να καθαρίζετε το σπίτι σας 15 λεπτά κάθε φορά, ώστε να νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε άνετα να καλέσετε κάποιον σπίτι σας.

  1. Βρείτε έναν συνεργάτη λογοδοσίας

«Κάποιον που θα σας ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και εσείς θα μπορείτε να τον ενημερώνετε για να τον αλληλοβοηθηθείτε να πετύχετε τους στόχος σας μαζί. Πολλοί από εμάς βρίσκουμε ευκολότερο να απογοητεύσουμε τον εαυτό μας παρά να απογοητεύσουμε κάποιον άλλο».

Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε έναν τέτοιο «συνεργάτη»; Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται έτσι επειδή θα ντρέπονταν να ρωτήσουν αυτό το άτομο. Μήπως δεν ντρέπεστε αν το διατυπώσετε ως εξής: «Σε όλους μας αρέσει να εξελισσόμαστε και πιστεύω στη συν-καθοδήγηση. Επειδή σε σέβομαι, τι θα έλεγες να δοκιμάσουμε μια συζήτηση μισής ώρας στην οποία θα συζητήσουμε ένα δικό σου θέμα και μετά θα συζητήσουμε το δικό μου;».

Ακόμα δεν έχετε όρεξη να ρωτήσετε κάποιον; Τότε μήπως θέλετε να δοκιμάσετε να μοιραστείτε τον στόχο σας με τους ακόλουθους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Απλά βάλτε τον εαυτό σας να αναφέρει με ειλικρίνεια την πρόοδό σας ή την έλλειψή της.

  1. Απομακρύνετε τον πειρασμό

«Απομακρύνετε ό,τι θα σας «τραβήξει το μάτι«. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, απομακρύνετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα από το σπίτι σας. Αν προσπαθείτε να μειώσετε τα έξοδα, βάλτε στην άκρη έναν προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα βάλτε τα σε αποταμιεύσεις».

Αυτό μπορεί να βοηθήσει, αλλά μήπως είναι πιο πιθανό να μην αγοράσετε εκείνο το παγωτό ή να μην ξοδέψετε πέρα από τον προϋπολογισμό σας, αν δημιουργήσετε μια υπενθύμιση  που θα σας θυμίζει τον υπ’ αριθμόν ένα λόγο για τον οποίο θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας; Αν είναι η απώλεια βάρους, είναι για την υγεία σας, την ελκυστικότητά σας ή για να αισθάνεστε πιο άνετα με τα ρούχα σας; Αν πρόκειται για λιγότερα έξοδα, είναι για να αποφύγετε τη φτώχεια, για να μπορέσετε να ζήσετε σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές/μη υλιστικές αξίες που δηλώνετε, ή για να σταματήσετε τον σύζυγό σας να σας δημιουργεί ενοχές για υπερβολικές δαπάνες; Αν θέλετε να σταματήσετε τη χρήση ουσιών, είναι κυρίως για να βοηθήσετε την υγεία σας, τις σχέσεις σας ή την επαγγελματική σας ζωή; Δοκιμάστε να δείτε την υπενθύμιση σας και να την επαναλάβετε τρεις φορές το πρωί, το μεσημέρι και πριν πάτε για ύπνο.

  1. Έχετε έναν στόχο, έναν σκοπό

Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκλονιστικό-για εσάς, αυτό μπορεί να μην σας φαίνεται ρεαλιστικό. Ένας άνρθωπος δεν θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά θα ήταν ευτυχισμένος αν ζούσε σε ένα αξιοπρεπές σπίτι με μια αξιοπρεπή δουλειά, αν μεγάλωνε καλά τα παιδιά του, αν έδινε λίγα χρήματα ή λίγο χρόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και αν διασκέδαζε στην πορεία της ζωής του.

Έχετε, λοιπόν, έναν ή περισσότερους στόχους, μεγάλους ή μικρούς, που σας φαίνονται αρκετά παρακινητικοί ώστε να τους θέσετε σε προτεραιότητα; Αν ο στόχος σας είναι μεγάλος, θα πρέπει να τον σπάσετε σε μικρά βήματα. Θα μπορούσατε ακόμη και να σχεδιάσετε ένα «θερμόμετρο» με τα μωρουδιακά βήματα στο πλάι, το οποίο θα το χρωματίζετε κάθε φορά που πετυχαίνετε ένα.

  1. Αντέξατε πολλά, λίγο ακόμα και θα φτάσετε στον στόχο σας

«Αντιμετωπίστε πρώτα τις πιο άσχημες εργασίες σας. Αν ξεκινήσετε τη μέρα σας με αυτό, τα υπόλοιπα θα σας φανούν πιο εύκολα». Ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους. Οι άνθρωποι που ξεκινούν την μέρα τους πρωί κατα κύριο λόγο αντιμετωπίσουν πρώτα τα δύσκολα θέματα της ημέρας ώστε να είναι πιο χαλαροί την υπόλοιπη ημέρα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να κρατήσουν τις δύσκολες εργασίες τους για αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν το νιώθουν σωστό.