Ψυχική υγεία

5 Τεχνικές ενίσχυσης της σχέσης ζευγαριών που θα σας φανούν χρήσιμες

Ψάχνετε για νέες τεχνικές για να ενισχύσετε τη σχέση σας; Εάν ενδιαφέρεστε για την ολοκληρωμένη συμπεριφορική θεραπεία ζευγαριών (IBCT), αλλά δεν φαίνεται να μπορείτε να την εντάξετε στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας, πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν την τηλεθεραπεία ως έναν απλούστερο τρόπο για να βρουν χρόνο για τη σχέση τους. Ο προγραμματισμός μιας συνεδρίας τηλεθεραπείας με έναν έμπειρο θεραπευτή είναι βολικός και μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα προβλήματα της σχέσης σας, αλλά γιατί να περιμένετε; Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να ξεκινήσετε σήμερα!

  1. Εκφράστε την εκτίμησή σας

Το να καταλάβετε τι κάνει τον σύντροφό σας να νιώθει ότι τον εκτιμάτε περισσότερο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σταματήσουμε να εκφράζουμε την εκτίμησή μας στις σχέσεις μας, επειδή αυτό που κάποτε ήταν πρωτόγνωρο έχει γίνει ρουτίνα. Ίσως έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια δυσαρέσκειες ή υποθέτουμε ότι ο σύντροφός μας γνωρίζει ήδη πώς νιώθουμε γι’ αυτόν. Αλλά όταν παρατηρούμε και εκτιμούμε τα μικρά πράγματα, οι άνθρωποι συχνά βγαίνουν από το δρόμο τους για να είναι ακόμα πιο ευγενικοί. Συχνά, το να αναγνωρίζουμε απλώς τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι για εμάς είναι αρκετό για να κάνει οποιαδήποτε σχέση πιο ζεστή. Μάλιστα, συχνά ο ψυχολόγος ζευγαριών ενθαρρύνει τα ζευγάρια να κλείνουν τη μέρα τους απαριθμώντας τουλάχιστον τρία πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες από εκείνη την ημέρα σχετικά με τον σύντροφό τους ή ακόμα και για την ίδια την ημέρα. Γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να εκφράσετε την εκτίμησή σας για τα πράγματα στο τέλος της νύχτας, θα σας κάνει να προσέχετε περισσότερο τα πράγματα που πρέπει να εκτιμήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Εξασκηθείτε στην αναστοχαστική ακρόαση

Η εξάσκηση μπορεί να μην προσφέρει ποτέ το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα βοηθάει πολύ να γίνει στο άμεσο μέλλον. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να πιστεύουν λανθασμένα ότι αν αρνηθούν την έγκριση ή τη στοργή τους, ο σύντροφός τους θα αλλάξει με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν. Ενώ αυτό μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή του συντρόφου σας, πιθανότατα δεν θα είναι με τρόπους που σας αρέσει. Η εξάσκηση της στοχαστικής ακρόασης είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές για να βελτιώσετε την επικοινωνία στη σχέση σας.

Τι σημαίνει λοιπόν στοχαστική ακρόαση;

Αυτό αποτελεί μια τεχνική που ένας εξειδικευμένος θεραπευτής ζευγαριών μπορεί να σας καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας, αλλά ουσιαστικά σημαίνει ότι ακούτε τι λέει ο σύντροφός σας και στη συνέχεια του το επαναλαμβάνετε με τα δικά σας λόγια. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια απλή αντανάκλαση όπου ουσιαστικά επαναλαμβάνετε αυτά που ειπώθηκαν, ίσως παραφράζοντας λίγο ή μπορείτε να δοκιμάσετε μια σύνθετη αντανάκλαση όπου μπορεί να συμπεράνετε ένα συναίσθημα ή μια εμπειρία με βάση αυτά που ειπώθηκαν. Αυτό επιτυγχάνει δύο πράγματα. Επικυρώνει αυτά που είπαν, επειδή ξέρουν ότι πραγματικά ακούστηκαν και επίσης διευκρινίζει τυχόν σύγχυση. Αντί να περιμένουμε τη σειρά μας να μιλήσουμε, ακούμε ενεργά τι λέγεται και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας λένε.

  1. Προγραμματίστε τις σημαντικές συζητήσεις

Σε ένα σχετικό θέμα, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις που είναι δύσκολο να γίνουν, ανεξάρτητα από το πόσο ικανοί είμαστε στην επικοινωνία. Έτσι, όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα, μπορεί να είναι χρήσιμο να ορίσουμε χρόνο για να τα συζητήσουμε. Τις ονομάζουν «επιχειρηματικές συναντήσεις σχέσεων«. Για παράδειγμα, ίσως ο σύντροφός σας θέλει να αποκτήσει μωρό, αλλά εσείς δεν είστε σίγουροι αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε οικογένεια ή αν θέλετε ακόμα παιδιά. Αυτή είναι μια κατάσταση που θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε καυγά, ιδίως αν το θέμα προκύπτει σε μια στιγμή που ήδη νιώθετε αγχωμένοι για τη δουλειά ή τα χρήματα ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να ορίσετε μια εβδομαδιαία συνάντηση για μια ώρα για να εξερευνήσετε την ιδέα ή οποιοδήποτε άλλο δύσκολο θέμα της σχέσης. Επιλέξτε μια στιγμή που και οι δύο έχετε το νοητικό και συναισθηματικό εύρος ζώνης για να είστε πλήρως παρόντες και να έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρείτε μια απάντηση αυτή τη στιγμή. Η πρόθεση είναι απλώς να ξεκινήσετε τη συζήτηση όταν είστε και οι δύο σε ήρεμη και δεκτική ψυχική κατάσταση -ίσως ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός δεκατιανού. Μπορείτε πάντα να προγραμματίσετε μια συνέχεια για αργότερα, η οποία θα σας δώσει χρόνο να εξετάσετε τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος.

Ορίζοντας έναν εβδομαδιαίο χρόνο για να συναντιέστε, παγιώνετε τις διαφωνίες σε ένα μόνο επεισόδιο αντί να διαδραματίζονται στη σχέση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Επιτρέπει επίσης χρόνο και χώρο σε κάθε σύντροφο να σκεφτεί την εμπειρία και τις απόψεις του και να προσέλθει στη συζήτηση πιο σκεπτόμενος και σεβόμενος τις ανάγκες του ίδιου και του συντρόφου του.

Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να βρείτε το δρόμο σας μέσα από ένα θέμα, φέρτε το στη συνεδρία με τον ψυχολόγο σας. Ο θεραπευτής ζευγαριών σας θα είναι σε θέση να σας προσφέρει μια νέα οπτική γωνία και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την τρέχουσα δυναμική σας.

  1. Αποσυνδέστε τα τηλέφωνά σας

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πάρα πολύ χρόνο στο τηλέφωνό μας αυτές τις μέρες. Μπορεί να μην έχουμε καν πλήρη επίγνωση του πόσες ώρες περνάμε κοιτάζοντας μια οθόνη, επειδή στις συσκευές μας υπάρχουν τόσα πολλά χρήσιμα πράγματα στα οποία βασιζόμαστε καθημερινά – από τα emails της εργασίας μέχρι τις εφαρμογές παράδοσης supermarket, όλα είναι εκεί. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο παρόντες για τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο. Φροντίστε να ορίζετε χρόνο κατά τον οποίο τα τηλέφωνα και τα tablet απομακρύνονται και είστε μόνο οι δυο σας. Μπορεί να είναι δελεαστικό να αποσπάσουμε την προσοχή μας όταν έχουμε άγχος ή τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά, αλλά αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας πρέπει πρώτα να εμφανιστούμε.

  1. Να θυμάστε να διασκεδάζετε

Ίσως η σχέση σας να μην είναι τόσο αυθόρμητη όσο παλιά, και αυτό δεν πειράζει, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να θυμάστε να βρίσκετε χρόνο για διασκέδαση. Η παιχνιδιάρικη διάθεση είναι ένα σημαντικό μέρος της ύπαρξης σε μια σχέση. Ποια είναι μερικά από τα αγαπημένα σας πράγματα που κάνετε μαζί ως ζευγάρι; Έχετε κοινά χόμπι ή ενδιαφέροντα; Είναι πολύ εύκολο να αναλωθείτε στην καθημερινότητα των λογαριασμών και της καθαριότητας του σπιτιού, γι’ αυτό φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στο να απολαμβάνετε τη ζωή σας μαζί. Εξάλλου, ποιος ο λόγος να εργάζεστε τόσο σκληρά αν δεν χαλαρώνετε πού και πού;

Να θυμάστε ότι η διασκέδαση δεν χρειάζεται να είναι τα μεγάλα αυθόρμητα ταξίδια που κάνατε πριν, αλλά μπορεί να είναι το να ακούτε ένα παλιό τραγούδι που αγαπούσατε στο δρόμο για να πάτε τα παιδιά σας στην προπόνηση ποδοσφαίρου ή να παραγγείλετε δείπνο από ένα μέρος στο οποίο αγαπούσατε να πηγαίνετε. Όταν πρόκειται για την ευτυχία και τη διασκέδαση, δεν είναι τα μεγάλα γεγονότα που πραγματικά δημιουργούν τη μεγαλύτερη χαρά, αλλά συχνά είναι τα μικρότερα και πιο σημαντικά γεγονότα που το κάνουν.

Ποια είναι τα οφέλη της τηλεθεραπείας στην θεραπεία ζευγαριών;

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την τηλεθεραπεία και γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι την προτιμούν για τη θεραπεία ζευγαριών; Αρχικά, η τηλεθεραπεία χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό που είναι απολύτως ασφαλές και συμμορφώνεται με τα πρότυπα HIPAA. Η τηλεθεραπεία είναι επίσης δημοφιλής επειδή εξαλείφει την ανάγκη μετακίνησης με κίνηση ή ακόμη και για ένα ζευγάρι να βρίσκεται στην ίδια τοποθεσίαψυ, ειδικά μετά από έναν καυγά όπου το ένα μέλος του ζευγαριού μπορεί να μην αισθάνεται συναισθηματικά τόσο ασφαλές.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει και να διασφαλιστεί ότι οι συνεδρίες σας θα είναι πιο συνεπείς και ότι δεν θα ανησυχείτε ποτέ για το αν θα φτάσετε εγκαίρως στο ραντεβού σας. Επιπλέον, σας δίνει περισσότερες επιλογές όσον αφορά την εύρεση του κατάλληλου για εσάς θεραπευτή, αφού δεν περιορίζεστε σε τοπικές επιλογές. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί απλώς να αισθάνεστε πιο άνετα με φόρμες στον καναπέ του σαλονιού σας απ’ ό,τι θα αισθανόσασταν σε περιβάλλον γραφείου.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Therapy? https://www.psychologytoday.com/us/basics/therapy

Online Therapy https://www.psychologytoday.com/us/basics/online-therapy

Emotion-Focused Therapy (EFT) Overview & Usage https://www.talkspace.com/blog/eft-therapy-emotion-focused-what-is-definition-guide-find/

Oxytocin and Social Bonds: The Role of Oxytocin in Perceptions of Romantic Partners’ Bonding Behavior https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5734372/

Emotionally Focused Couples Therapy: Status and Challenges https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1093/clipsy.6.1.67

I understand you feel that way, but I feel this way: the benefits of I-language and communicating perspective during conflict https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5961625/