Πρόληψη και θεραπεία

5 tips για να μην εγκαταλείψετε την εκγύμναση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν μια σταθερή ρουτίνα γυμναστικής ώστε να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τη φυσική τους κατάσταση. Εκείνοι που επιλέγουν να γυμνάζονται στα γυμναστήρια έχουν περισσότερες επιλογές και περισσότερα ψυχολογικά κίνητρα για να συνεχίσουν. Τι συμβαίνει όμως με όσους γυμνάζονται στο σπίτι; Τις πλείστες φορές η άσκηση στο σπίτι προκαλεί συναισθηματική κόπωση, με αποτέλεσμα σύντομα να εγκαταλείπεται. Πώς λοιπόν θα αποκτήσετε μια μακροπρόθεσμη σταθερή ρουτίνα γυμναστικής; Πιο κάτω ο γυμναστής Tyler Wheeler δίνει 5 σημαντικές συμβουλές.

Πώς θα αποκτήσετε μια μακροπρόθεσμη σταθερή ρουτίνα γυμναστικής;

1. Αξιολογήστε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης που κάνετε

Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να ασκούν τους ίδιους μυς κάθε μέρα. Παρότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι πολύ σημαντικές και ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας των οστών και οικοδόμησης μυών, δεν πρέπει να ασκείται καθημερινά η ίδια ομάδα μυών γιατί αυτό θα προκαλέσει συναισθηματική και σωματική κόπωση και μυϊκή βλάβη, καθώς δεν παρέχεται ο απαραίτητος χρόνος στους μυς για να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν. Προπονήστε λοιπόν κάθε μέρα και διαφορετικές ομάδες μυών. Αν ακολουθείτε ασκήσεις που προπονούν όλο το σώμα, αρχίστε να ασκείστε μέρα παρά μέρα. Αν χρειάζεστε βοήθεια συζητήστε με κάποιον γυμναστή.

2. Προγραμματίστε σωστά την προπόνηση σας

Ανάμεσα σε επίπονες ασκήσεις, φροντίστε να αφιερώνετε μικρά χρονικά διαστήματα σε πιο χαλαρές ασκήσεις. Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν πρέπει να προπονείτε τις ίδιες μυϊκές ομάδες καθημερινά. Οπότε προγραμματίστε τις ασκήσεις που θα ακολουθείτε κάθε μέρα ξεχωριστά, με εναλλάξ έντονες και πιο χαλαρές ασκήσεις, για να μην κουραστείτε σε μικρό χρονικό διάστημα.

3. Μην επικεντρώνεστε σε επίπονες ασκήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν ότι θα κάνουν 100 καθίσματα και 100 κοιλιακούς την ημέρα, ωστόσο αυτό πιέζει την σπονδυλική στήλη και προκαλεί πόνους στην πλάτη και σε άλλες μυϊκές ομάδες. Αυτός μάλιστα είναι και ενας παράγοντας που κάνει τους περισσότερους να εγκαταλείπουν την άσκηση. Αφιερώστε χρόνο σε ασκήσεις που δεν καταπονούν τους μυς, όπως η σανίδα και αρκεστείτε σε λιγότερες επαναλήψεις για πιο απαιτητικές ασκήσεις.

4. Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας

Όσοι προπονούνται τείνουν να κρατούν την αναπνοή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των επαναλήψεων μιας άσκησης. Αυτό ωστόσο, είναι λάθος και δυσκολεύει την άσκηση. Φροντίστε να εισπνέετε όταν ξεκινάτε την άσκηση και να εκπνέετε μετά το τέλος κάθε επανάληψης. Αυτό θα βελτιώσει την αντοχή σας και θα σας ωθήσει να συνεχίσετε. Προσέξτε τις επίπονες ασκήσεις.

5. Αλλάξτε το τοπίο της προπόνησης σας

Αν νιώθετε ότι σας έχει κουράσει το ίδιο σκηνικό με αποτέλεσμα να βαριέστε να γυμναστείτε, τότε αλλάξτε το και δοκιμάστε κάτι εντελώς νέο. Κάντε τρέξιμο στο πάρκο ή περπάτημα στην γειτονιά, αντί διάδρομο στο σαλόνι. Γραφτείτε σε διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής για να μην νιώθετε μόνοι και για να ενισχύσετε τα κίνητρα σας. Αν νιώσετε συναισθηματική κόπωση κάντε ένα διάλειμμα από την γυμναστική, ώστε να επιστρέψετε αργότερα πιο δυναμικά.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

5 Tips to Breathe New Life Into Your Fitness Routine https://blogs.webmd.com/food-fitness/20201015/5-tips-to-breathe-new-life-into-your-fitness-routine

What is Tabata Training? https://fitnessista.com/focus-on-tabata-training/

Fire Up Your Weights Routine, Amp Up Your Strength Training https://fitnessista.com/fire-up-your-weights-routine/