Ψυχική υγεία

5 τομείς αυτοαξιολόγησης υγείας: Αξιολογήστε τους από την αρχή του χρόνου και αλλάξτε τη ζωή σας

Είναι πολύ κατανοητός ο λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις την πρωτοχρονιά για το υπόλοιπο του έτους. Είναι μια ευκαιρία να καθαρίσουν τα ανεπιθύμητα στοιχεία από τη ζωή τους και να θέσουν ετήσιους στόχους με νέα εστίαση. Αλλά εστιάζουν στις σωστές περιοχές της ζωής τους; Συνήθως, λαμβάνουν αποφάσεις γενικού περιεχομένου, ωστόσο, μια καλύτερη προσέγγιση είναι να αξιολογήσουν συγκεκριμένους τομείς της ζωής τους, στο πλαίσιο μιας αυτοαξιολόγησης υγείας. Έτσι μπορούν να δουν που βρίσκονται αυτή τη στιγμή και που θέλουν να φτάσουν στο μέλλον.

Ποιους τομείς πρέπει να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη αυτοαξιολόγηση υγείας;

Σύμφωνα με την Susan Flashner-Fineman, εκπαιδεύτρια σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευεξίας του Harvard που προάγει την υγιή γήρανση, μια ολοκληρωμένη αυτοαξιολόγηση υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνει πέντε τομείς: σωματική, εγκεφαλική, κοινωνική, οικονομική και πνευματική υγεία. Για κάθε κατηγορία, εξερευνήστε το τι κάνετε καλά και πού χρειάζεστε βελτίωση. «Με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να εστιάσετε μόνο στις αδυναμίες σας, αλλά θα αναδείξετε τις δυνατότητες σας και θα μάθετε το πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε», λέει η Flashner-Fineman.

  1. Σωματική υγεία: Αντί να επικεντρωθείτε στην απλή διατήρηση της σωματικής σας υγείας, προσαρμόστε τη φυσική σας κατάσταση, για να επιτύχετε νέους συγκεκριμένους στόχους, εξηγεί η Flashner-Fineman. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι θέλει να επιτύχει, βάζοντας ένα στόχο. Όπως το να παίζετε περισσότερη ώρα με τα εγγόνια σας ή να κάνετε τις καθημερινές σας δουλείες χωρίς πόνο. Όλα αυτά αποτελούν κίνητρα που θα σας βοηθήσουν να προάγεται τη σωματική σας υγεία.
  2. Εγκεφαλική υγεία. Θεωρείτε ότι κάνετε αρκετά για την υγεία του εγκέφαλου σας; Είναι τόσο εύκολο να παγιδευτείτε σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, που δεν λειτουργούν σωστά για τη μνήμη σας και δεν προάγουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Το να αρχίσετε να μαθαίνετε κάτι νέο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας. Για παράδειγμα, μάθετε να ζωγραφίζετε ή να παίζετε ένα μουσικό όργανο, γραφτείτε σε μαθήματα χώρου, αρχίστε μαθήματα μαγειρικής κλπ.
  3. Κοινωνική υγεία. Πόσο καλά συνδέεστε αυτήν τη στιγμή με τους άλλους, όπως οικογένεια, φίλους και γείτονες; Και πόσο συχνά αλληλεπιδράτε μαζί τους; «Σκεφτείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις υπάρχουσες σχέσεις σας και πώς θα δημιουργήσετε νέες», υπογραμμίζει η Flashner-Fineman.
  4. Οικονομική υγεία. Αγχώνεστε για τα χρήματα; Ένας οικονομικός επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση και να σχεδιάσετε την μελλοντική. Κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, θα μπορούσαν να την κάνουν πιο εύκολη από οικονομικής πλευράς. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να μετακομίσετε σε ένα μικρότερο σπίτι, το οποίο χρειάζεται λιγότερα χρήματα για τη συντήρηση του. Θα μπορούσατε επίσης να αγοράζετε πιο φθηνά καθημερινά είδη ή να κόψετε το σταθερό τηλέφωνο εφόσον πλέον όλοι έχουμε κινητά. Σύμφωνα με την Flashner-Fineman, οι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές γιατί είναι συνηθισμένοι σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αν όμως κατανοήσουν ότι η αλλαγή είναι καλή, τότε είναι πιο εύκολο να αλλάξουν το οτιδήποτε.
  5. Πνευματική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πνευματικότητα και το αίσθημα ευγνωμοσύνης, σχετίζεται με περισσότερη ευεξία. Μερικοί άνθρωποι το επιτυγχάνουν μέσω της θρησκείας ή κάποιας κοινότητας που σχετίζεται με την πίστη, ωστόσο άλλοι επιλέγουν δραστηριότητες όπως διαλογισμός και αλληλεπιδράσεις με τη φύση.