Ψυχική υγεία

5 τρόποι για να δυναμώσετε την φιλία σας με κάποιον

Τα οφέλη της φιλίας στην υγεία είναι γνωστό. Συχνά όμως μοιάζει αδύνατο να βρούμε χρόνο για να δώσουμε πραγματικά προτεραιότητα στις σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια ομάδα ανθρώπων στη ζωή τους που θεωρούν φίλους και τους οποίους εκτιμούν βαθιά, και πιθανότατα θα ήθελαν αυτές οι φιλίες να είναι ακόμη πιο δυνατές. Αλλά μπορεί να φαίνεται ότι το να αφιερώσουν χρόνο για να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη σχέση είναι μια πολύ μεγάλη γέφυρα, ότι θα χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια, χρόνος ή προγραμματισμός. Στην πραγματικότητα, όμως, οι φιλίες συχνά ενισχύονται από τα πιο μικρά πράγματα – απλές προσπάθειες που μπορεί να φαίνονται ασήμαντες και να μην απαιτούν μεγάλη δέσμευση, και όμως μπορούν να έχουν τεράστια οφέλη.

Θέλετε να ενισχύσετε τις φιλίες που έχετε;

  1. Κάντε μια ερώτηση που αναβάλατε, επειδή νομίζατε ότι δεν έχετε χρόνο να μιλήσετε γι’ αυτήν

Συχνά, δύο φίλοι απομακρύνονται όχι εξαιτίας μιας συγκεκριμένης σύγκρουσης, αλλά επειδή σταδιακά σταματούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον λόγω του ότι νιώθουν πολύ απασχολημένοι στην καθημερινότητα. Είναι δύσκολο να δώσουμε προτεραιότητα στη συζήτηση, όταν υπάρχουν τόσες πολλές απαιτήσεις στο χρόνο μας στη σύγχρονη ζωή. Αλλά είναι η σταδιακή διάβρωση της συναισθηματικής οικειότητας που μπορεί να αποδυναμώσει ακόμα και τις πιο δυνατές φιλίες. Βέβαια, μπορεί πάντα να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που είναι σαν οικογένεια -μπορεί να περάσει πολύς χρόνος χωρίς ουσιαστική επαφή και μετά να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε- αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για να διατηρήσετε μια τυπική στενή φιλία, το να τους ενημερώνετε για το τι συμβαίνει στη ζωή σας -ιδιαίτερα για πράγματα που σας φαίνονται πολύ «μεγάλα», για επιφανειακή κουβεντούλα για έλεγχο- είναι το κλειδί.

  1. Σκεφτείτε μια ανάμνηση που σας κάνει να γελάτε και στείλτε την με μήνυμα ή email στον φίλο σας

Υπάρχουν λίγα πράγματα που παίρνουν τόσο πολύ για την ψυχική τους υγεία όσο ένα απροσδόκητο γέλιο που φέρνει νοσταλγία και σύνδεση. Όταν δύο φίλοι έχουν μια σημαντική ιστορία, αλλά έχουν απομακρυνθεί, είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να σκέφτεσαι τις παλιές καλές μέρες, και ο χρόνος που χρειάζεται για να στείλεις ένα τέτοιο μήνυμα είναι ελάχιστος. Επιτρέπει επίσης στον φίλο σας να γνωρίζει ότι τον σκέφτεστε, ακόμη και όταν έχετε καιρό να επικοινωνήσετε. Ποιος δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το νοητικό διάλειμμα στη μέση μιας κατά τα άλλα βαρετής εργάσιμης ημέρας για να θυμηθεί τις χαζομάρες του στρατού ή του πανεπιστημίου , ένα ατύχημα στις διακοπές που γέλασε μετά, ή ένα ντροπιαστικό ατόπημα του τύπου «είμαστε μαζί σε αυτό» με έναν φίλο που ήταν εκεί για να τα μοιραστεί όλα;

  1. Αποκαλύψτε κάτι για τον εαυτό σας που πρέπει να συζητήσετε, αλλά νιώθετε ευάλωτοι γι’ αυτό

Ένα άλλο πράγμα που συχνά αναβάλλουμε στους πολυάσχολους καιρούς μας είναι να κάνουμε συζητήσεις που νιώθουμε άβολα ή δύσκολα. Όμως, συνήθως, το να ανοίξουμε τον εαυτό μας σε αυτή την ευαλωτότητα με έναν έμπιστο φίλο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επεξεργαστούμε ένα πρόβλημα και να προωθήσουμε τη διορατικότητά μας για τον εαυτό μας και τις πράξεις μας. Το άνοιγμα της συγκεκριμένης γραμμής επικοινωνίας σας βοηθά επίσης να γνωρίσετε καλύτερα τον φίλο σας, σας δίνει την ευκαιρία να ακούσετε μια διαφορετική οπτική γωνία που μπορεί να σας διδάξει κάτι και ενισχύει τον δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

  1. Βρείτε μια ημερομηνία που είναι σημαντική για τον φίλο σας -τα γενέθλιά του, την επέτειό του ή ακόμη και ένα δύσκολο ορόσημο στη ζωή του, όπως ο θάνατος ενός γονέα- και σημειώστε την στο ημερολόγιό σας, ώστε να ξέρετε να κάνετε κάτι προσωπικό όταν έρθει η ώρα

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το «Χρόνια Πολλά» φαίνεται να είναι φτηνό -μερικές φορές μάλιστα συντομεύεται σε ακρωνύμιο- και συχνά αναμεταδίδεται μαζικά, σχεδόν αυτοματοποιημένα. Στην πραγματικότητα, τα γενέθλια έχουν γίνει μια ευκαιρία να διαφοροποιηθούν οι στενοί φίλοι από τους ελάχιστα γνωστούς «φίλους» -οι πρώτοι από τους οποίους μπορούν να επιλέξουν να αναγνωρίσουν ένα ορόσημο με έναν πιο προσωπικό τρόπο πέρα από το ακρωνύμιο. Και αν κοιτάξετε ακόμη πιο προσεκτικά, θα δείτε ότι υπάρχουν μερικές φορές ημέρες που έχουν εξίσου μεγάλη σημασία, αν όχι μεγαλύτερη, στη ζωή ενός φίλου από τα γενέθλια. Αν έχουν χάσει κάποιον σημαντικό γι’ αυτούς, πολλές ημερομηνίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, από τα γενέθλια του αγαπημένου τους προσώπου μέχρι την επέτειο του θανάτου του. Ακόμα και άλλες ημερομηνίες -επετείους γάμου ή επαγγελματικά ή επιχειρηματικά ορόσημα, για παράδειγμα- μπορεί να έχουν σημασία. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθετε πιο κοντά, αφήνοντας τον φίλο σας να γνωρίζει ότι τον σκέφτεστε -και αφιερώνοντας αυτή τη στιγμή για να συνδεθείτε μαζί του σε μια σημαντική ημέρα.

  1. Προγραμματίστε την επόμενη φορά που θα μπορέσετε να δείτε ο ένας τον άλλον από κοντά -και αν αυτό δεν είναι εφικτό, προγραμματίστε έναν χρόνο για να τα πείτε, πραγματικά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η δαπάνη χρημάτων για εμπειρίες φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη ώθηση στην ψυχική υγεία από ό,τι η δαπάνη χρημάτων για καταναλωτικά αγαθά είναι ότι η προσμονή της εμπειρίας είναι ένα δώρο από μόνη της – καθώς η ανάμνησή της μπορεί να αναπαράγεται επ’ αόριστον μετά. Γιατί να μην γίνετε συγκεκριμένοι με ένα σχέδιο για μια επίσκεψη, μια συνάντηση ή μια μίνι-εκδρομή; Αν και η λογιστική φύση του σχεδιασμού μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστική, η ανταμοιβή προκύπτει από τον παράγοντα της προσδοκίας. Αν δεν είναι εφικτή μια προσωπική συνάντηση, ακόμη και ένα σχέδιο για να τα πείτε μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης -σε πραγματικό χρόνο, άλλωστε- μπορεί να δώσει στη σχέση σας μια μικρή σπίθα και να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον.