Άσκηση και Υγεία

5 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά σας δραστήρια

Πώς να κάνετε το παιδί σας πιο δραστήριο;

  1. Ξεκινήστε στην ύπαιθρο

Όταν το παιδί σας φτάσει στο δημοτικό σχολείο, σας μένει ένα μικρό χρονικό περιθώριο αργά το απόγευμα, όταν μετά το σχολείο μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκηθεί. Και σε αυτή την ηλικία ο χρόνος της οθόνης μπορεί να ανταγωνίζεται για την προσοχή της.

Οι ειδικοί λένε, ωστόσο, ότι τα παιδιά του δημοτικού χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κάνει την άσκηση που χρειάζεται είναι να βγείτε έξω.

Τα παιδιά τείνουν να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν, να χοροπηδούν και να πηδούν πολύ περισσότερο στην ύπαιθρο απ’ ό,τι όταν είναι κολλημένα μέσα στα σπίτι. Και τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι ακόμη πιο πιθανό να κάνουν αυτά τα πράγματα αν έχουν μαζί τους έναν φίλο, αφού το να κάνουν δραστηριότητες με συνομηλίκους είναι πλέον πολύ πιο σημαντικό.

Γι’ αυτό, αναζητήστε μερικά ασφαλή μέρη για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους για το παιδί σας και φέρτε μαζί σας ένα ή δύο φίλους του καθώς και μπάλες και ποδήλατα (μην ξεχνάτε τα κράνη), σχοινιά για άλματα, πατίνια και skateboards.

  1. Δώστε το καλό παράδειγμα

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι αυτά που λέτε έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που μιλάει το παιδί σας στο δημοτικό και ότι αυτά που τρώτε επηρεάζουν τη διατροφή του. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση: Το μελλοντικό επίπεδο φυσικής κατάστασης και δραστηριότητας του παιδιού σας επηρεάζεται από το πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Έτσι, όταν μπορείτε, πηγαίνετε με τα πόδια στο σχολείο, στα μαγαζιά, στη βιβλιοθήκη ή στο σπίτι ενός φίλου αντί να πάρετε το αυτοκίνητο σας.

Στο σπίτι, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε λίγο γιόγκα ή μια χορευτική προπόνηση (Zumba) – και ενθαρρύνετέ τo παιδί σας να συμμετάσχει. Αν σας βλέπει να διατηρείτε τη φόρμα σας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει κι εκείνο αυτή την υγιεινή συνήθεια.

  1. Ασκηθείτε μαζί

Βάλτε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να ασκείστε μαζί με το παιδί σας- όπως ακριβώς προσπαθείτε να έχετε ένα οικογενειακό γεύμα και να κρατάτε μια ρουτίνα ύπνου. Ακόμα και το να βγείτε έξω μετά το δείπνο για μια βόλτα για να δείτε τα αστέρια ή να κυνηγήσετε πεταλούδες ορίζονται ως άσκηση. Το πιο σημαντικό είναι να καταστρώσετε ένα σχέδιο άσκησης που να λειτουργεί για την οικογένειά σας.

Τα Σαββατοκύριακα, οργανώστε κάποιες οικογενειακές εξορμήσεις να είναι μείνετε δραστήριοι (για παράδειγμα, κολύμπι στην θάλασσα ή βόλτα με το ποδήλατο) αντί να επιλέξετε να κάθεστε, όπως μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Πηγαίνετε στην παραλία για να χτίσετε κάστρα ή περπατήστε σε ένα κοντινό μονοπάτι της φύσης και προσέξτε για περίεργα «πλάσματα».

  1. Υποστηρίξτε το αγαπημένο άθλημα του παιδιού σας

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς ενθαρρύνουν ενεργά τις σωματικές τους ασχολίες – πηγαίνοντας τα στην προπόνηση ποδοσφαίρου, ας πούμε, και ενθαρρύνοντάς τα – είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνουν σε αυτές τις δραστηριότητες σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς δείχνουν ελάχιστο ενθουσιασμό. Δεν έχει σημασία αν η δραστηριότητα είναι το κολύμπι, το πατινάζ στον πάγο ή το μπάσκετ: Το σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε την άσκηση.

Η εστίαση σε αυτή την ηλικία, όμως, θα πρέπει να είναι να γίνει η γυμναστική διασκεδαστική και να αναπτύσσει δεξιότητες – όχι να παράγει μελλοντικούς Ολυμπιονίκες ή να κερδίζει την άλλη ομάδα. Δεν θέλετε να πιέσετε το παιδί σας να αποδώσει ή να το αναγκάσετε να κάνει ένα άθλημα που δεν του αρέσει. Και οι δύο στρατηγικές σχεδόν πάντα γυρίζουν μπούμερανγκ και κινδυνεύετε να το απομακρύνετε εντελώς από τη σωματική δραστηριότητα.

Είτε το παιδί σας επιλέξει ένα οργανωμένο άθλημα, το οποίο μπορεί να του διδάξει ηγετικές και ομαδικές δεξιότητες μαζί με τη βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης και των κινητικών δεξιοτήτων, είτε μια ατομική ενασχόληση, η οποία μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτάρκεια, ο στόχος θα πρέπει να είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει μια ρουτίνα άσκησης που θα του αρέσει.

Ο ανταγωνισμός πρέπει να αποθαρρύνεται σε αυτή την ηλικία. Αν όμως το παιδί σας απολαμβάνει τις σχέσεις μεταξύ συνομηλίκων και τις κοινωνικές πτυχές των ομαδικών αθλημάτων, εκμεταλλευτείτε το ως έναν τρόπο προώθησης της φυσικής κατάστασης και της άσκησης.

  1. Οικογενειακές διακοπές γυμναστικής

Κάντε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια με γνώμονα τη σωματική δραστηριότητα. Αναζητήστε φιλικά προς την οικογένεια σημεία διακοπών που διευκολύνουν την άσκηση.

Κάντε camping δίπλα στην θάλασσα, για παράδειγμα, που θα μπορείτε να κολυμπήσετε ,να πάρετε ένα κανό για να κάνετε κουπί και μερικά ποδηλατικά μονοπάτια για να εξερευνήσετε. Ή κάντε ένα χειμερινό διάλειμμα στο χιόνι και πηγαίνετε για έλκηθρο, snow boarding ή  ski.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Encouraging your child to be physically active. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/fitness/pages/Encouraging-Your-Child-to-be-Physically-Active.aspx

Exercise-important for the whole family (audio). American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/fitness/pages/Exercise-Important-for-the-Whole-Family.aspx

Finding time to be active. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/fitness/pages/Finding-Time-to-Be-Active.aspx

Friends are important: Tips for parents. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/pages/Friends-Are-Important-Tips-for-Parents.aspx

Making fitness a way of life. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/fitness/Pages/Making-Fitness-a-Way-of-Life.aspx

Overcoming obstacles to physical activity. American Academy of Pediatrics. http://www.healthychildren.org/English/healthy-living/fitness/pages/Overcoming-Obstacles-to-Physical-Activity.aspx

Active healthy living: Prevention of childhood obesity through increased physical activity http://pediatrics.aappublications.org/content/117/5/1834.full

How much physical activity do children need? U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/physicalactivity/everyone/guidelines/children.html

Making physical activity a part of a child's life. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/physicalactivity/everyone/getactive/children.html

Correlates of children and parents being physically active together. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088309