Παιδί

5 τρόποι για να προστατέψετε τον έφηβό σας από τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Ο Κώστας και ο Αντώνης είναι δύο κολλητοί φίλοι. Μια μέρα τσακώνονται στο σχολείο για ένα κορίτσι που αρέσει και στους δύο. Αρχίζουν να ανταλλάσσουν μηνύματα στο διαδίκτυο. Οι προσβολές και οι βρισιές αρχίζουν να εκτοξεύονται, οι οποίες γίνονται όλο και πιο σκληρές. Αργότερα ο Κώστας μπαίνει στο λογαριασμό του Αντώνη και διαγράφει το ιστορικό των συνομιλιών. Στη συνέχεια αρχίζει να στέλνει μηνύματα ως Αντώνης. Αυτό όχι μόνο βάζει τον Αντώνη σε μπελάδες, αλλά καταστρέφει και τις φιλίες του και βλάπτει τη φήμη του.

Ο εκφοβισμός δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν οι άνθρωποι έχει αλλάξει. Αυτό που κάποτε επιτρεπόταν στην αυλή του σχολείου, τώρα συμβαίνει στο σπίτι μέσω των υπολογιστών μας. Αυτό ονομάζεται διαδικτυακός εκφοβισμός και μπορεί να συμβεί μέσω SMS ή μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακών ομάδων, παιχνιδιών ή οποιουδήποτε φόρουμ όπου οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν, να συμμετέχουν ή να μοιράζονται περιεχόμενο.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια νέα μορφή εκφοβισμού που πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς του σχολείου. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και την πληροφόρηση έχουν ενθαρρύνει την ευρεία πρόσβαση σε πληροφορίες και έχουν ανοίξει ευκαιρίες για εκφοβισμό μέσω αυτών των τεχνολογιών.

Ποιες είναι οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού;

Μια μελέτη βιβλιογραφικής ανασκόπησης από τους Nhung κ.ά. (2020) υποδηλώνει ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες στο σχολικό περιβάλλον, την οικογένεια, τους δασκάλους, τη φιλία και την προσωπική ζωή.

Προσθέτει περαιτέρω ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει ως αποτέλεσμα πλήθος δυσμενών σωματικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών συνεπειών. Οι έφηβοι όχι μόνο κατηγορούν συχνά τον εαυτό τους για την παρενόχληση που βιώνουν, αλλά και αισθάνονται εξαιρετικά αγχωμένοι. Τελικά, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό, ακόμη και σε αυτοκτονικό ιδεασμό.

Εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ο διαδικτυακός εκφοβισμός κλιμακώθηκε. Σύμφωνα με την L1ght, έναν οργανισμό που παρακολουθεί την online παρενόχληση και τη ρητορική μίσους, ο κυβερνοεκφοβισμός αυξήθηκε κατά 70 τοις εκατό, ενώ η τοξικότητα στις πλατφόρμες online παιχνιδιών αυξήθηκε κατά 40 τοις εκατό.

Τι να κάνω για να μην γίνει το παιδί μου στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού;

Αν και δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να προστατεύσετε τον έφηβο από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα να γίνει το παιδί σας στόχος.

Ως γονείς, είναι σημαντικό να συμμετέχετε στη ζωή του εφήβου σας για να τον προετοιμάσετε ώστε να μην πέσει στην παγίδα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ακολουθούν 5 μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

1. Κάντε ανοιχτές συζητήσεις

Ακόμα και αν έχετε ενημερωθεί για τη συναισθηματική κατάσταση, τις κοινωνικές δεξιότητες και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους του εφήβου σας, είναι καλή ιδέα να εμπλέκετε τον έφηβο σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο αλλά και εκτός διαδικτύου. Μάθετε τι γνωρίζει ο έφηβός σας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και ρωτήστε τον αν γνωρίζει για άλλους που το έχουν αντιμετωπίσει, αν αποτελεί πρόβλημα στο σχολείο του και τι θα έκανε αν τον εκφοβίσουν στον κυβερνοχώρο ή αν γνώριζε για άλλους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

2. Ενθαρρύνετε συμπεριφορές ασφάλειας στο διαδίκτυο

Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να κρατάει πάντα τους κωδικούς πρόσβασης μυστικούς, ακόμη και από τους φίλους του, να έχει ασφαλείς ρυθμίσεις απορρήτου, να είναι ευγενικός με τους άλλους στο διαδίκτυο και να μην απαντά ή προωθεί απειλητικά μηνύματα μέσω email. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να συζητάτε με τον έφηβο σας σχετικά με το τι δημοσιεύει στο διαδίκτυο και ποιος βλέπει τι δημοσιεύει, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει τι θα προωθήσει κάποιος. Συμβουλέψτε τον έφηβο να μην εμπλέκεται ποτέ σε καυγάδες στο διαδίκτυο και να μην στέλνει μηνύματα όταν είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος.

3. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς είναι συχνά οι τελευταίοι που μαθαίνουν πότε το παιδί τους δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό, μπορείτε να σπάσετε αυτή την τάση μιλώντας καθημερινά με τον έφηβο σας για τη διαδικτυακή του ζωή. Συζητήστε με τον έφηβό σας πώς μπορείτε, χωρίς να εισβάλλετε στην ιδιωτική του ζωή, να ενημερωθείτε για τη διαδικτυακή του δραστηριότητα για τη δική του ασφάλεια. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με το ποιους συναντιέται στο διαδίκτυο, με ποιους συνομιλούν, πόσους γνωστούς και άγνωστους “φίλους” έχουν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι παιχνίδια παίζουν. Αυτό θα είναι πιο εύκολο να γίνει αν έχετε τουλάχιστον ένα οικογενειακό γεύμα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε μέλος της οικογένειας μοιράζεται τη μέρα του.

  1. Διδάξτε πώς να λέτε “όχι”

Ενδυναμώστε τον έφηβό σας να λέει “όχι” σε κάθε αίτημα που τον κάνει να νιώθει άβολα. Για παράδειγμα, αν δεν θέλει να μοιραστεί τις φωτογραφίες του με κάποιον με τον οποίο συνομιλεί, είναι αποδεκτό να πει: “Όχι, δεν νιώθω άνετα να μοιραστώ τις φωτογραφίες μου”. Βεβαιωθείτε ότι ο έφηβός σας γνωρίζει ότι έχει την ελευθερία να κάνει επιλογές.

  1. Παίξτε το “Τι θα γινόταν αν;” Παιχνίδι

Συζητήστε με τον έφηβό σας κάποιες πιθανές καταστάσεις διαδικτυακού εκφοβισμού, όπως το να αποκλειστεί από μια διαδικτυακή ιδιωτική ομάδα, να του ζητηθεί να δημοσιεύσει αρνητικά σχόλια για έναν άλλο μαθητή, να εξαπατηθεί για να αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες κ.ο.κ. Ρωτήστε τον έφηβο σας τι θα έκανε σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό θα εξοπλίσει τον έφηβό σας με εργαλεία που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αν προκύψει η πραγματική κατάσταση- δεν θα χρειάζεται να σκέφτεται βιαστικά για το πώς να αντιδράσει.

Να θυμάστε ότι η τεχνολογία και το Διαδίκτυο δεν είναι το θέμα. Είναι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν για να βλάψουν άλλους. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά (ή πολύ νωρίς) για να μιλήσετε στο παιδί σας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και να συζητήσετε μαζί του για το πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του στο διαδίκτυο.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Nhung, L.N.A, Basuki, A., Mahfud, T. & Saputro, I.N. (2020). Cyber-bullying among adolescents at school: A literature review. International Journal of Psychosocial Rehabilitation. 24(7):9700–9712. https://www.psychosocial.com/article/PR270973/20171/

L1ght. Rising levels of hate speech & online toxicity during this time of crisis. https://l1ght.com/l1ght-releases-groundbreaking-report-on-corona-related-hate-speech-and-online-toxicity/