Γυναίκα

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος της εμμηνόπαυσης

Πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την ψυχική υγεία κατά την εμμηνόπαυση

Οι αλλαγές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών είναι μία από τις βασικές αιτίες των αλλαγών στη διάθεση πολλών γυναικών. Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης επηρεάζουν τον εγκέφαλο των γυναικών. Η προκύπτουσα ανισορροπία των χαμηλότερων χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες – και των αυξημένων, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη – μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους και ευερεθιστότητας.

Η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που μεταφέρει σήματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων, συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και τη μνήμη. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα συναισθήματα ευεξίας και ευχαρίστησης, ενώ μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.

Από την άλλη πλευρά, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη είναι ορμόνες που συνδέονται με την αντίδραση στο στρες. Κανονικά, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα μπορούν να αμβλύνουν τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι ορμόνες του στρες στο σώμα, αλλά μόλις τα επίπεδά τους πέσουν κατά την περιεμμηνόπαυση, η επίδραση αυτή εξασθενεί. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν χάος στην ψυχική μας υγεία.

Συχνά, τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, ενώ εξακολουθούν να έχουν περίοδο, έστω και ακανόνιστη, οι γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διάθεσή τους αλλάζει κατά το δεύτερο μισό του κύκλου τους. Αυτό οφείλεται και πάλι στα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων σε αυτό το στάδιο.

Ποιες είναι οι αιτίες του άγχους κατά την εμμηνόπαυση;

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι πόνοι στο σώμα, ο ερεθισμός του δέρματος και οι διαταραχές του ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν άγχος και χαμηλή διάθεση. Οι γυναίκες μπορεί να μην αισθάνονται ο εαυτός τους και να παλεύουν με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Οι γυναίκες συχνά έχουν πολλούς ρόλους με το σπίτι και την εργασία και το να προσπαθούν να σηκώσουν το βάρος όλων αυτών των προσδοκιών, ενώ δεν αισθάνονται ο εαυτός τους, αποτελεί πηγή άγχους για πολλές.

Υπάρχουν και άλλα ψυχολογικά συμπτώματα. Για να αναφέρουμε μερικά, οι γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη κινήτρων, κρίσεις πανικού, κακή συγκέντρωση, θυμό και χαμηλή ενέργεια. Αυτά μπορεί να είναι πραγματικά εξουθενωτικά παρά το γεγονός ότι δεν είναι ορατά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ευχαρίστησης στην κανονική ζωή.

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που κάποτε τις έκαναν ευτυχισμένες, όπως η άσκηση ή η κοινωνικοποίηση. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους και χαμηλής διάθεσης.

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος κατά την εμμηνόπαυση;

  1. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας

Μιλήστε σε έναν επαγγελματία υγείας εάν αισθάνεστε αυτά τα συμπτώματα, καθώς η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για να διαφοροποιηθούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία από την κατάθλιψη. Ορισμένες γυναίκες που έχουν στο παρελθόν ιστορικό ευαισθησίας στις δικές τους ορμονικές αλλαγές, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή η επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοιου είδους συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση.

Ο γενικός ιατρός είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε αν παλεύετε με το άγχος, καθώς θα είναι σε θέση να σας συστήσει διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Η κατανόηση του μοτίβου της διάθεσης και του άγχους σας με όλα τα παραπάνω, θα σας βοηθήσει να μοιραστείτε αυτές τις ανησυχίες με έναν γενικό ιατρό ή επαγγελματία υγείας. Προετοιμαστείτε και πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν συμβουλευτείτε κάποιον και να ξέρετε ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα το μυαλό και το σώμα σας.

  1. Εξερευνήστε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ενημερωθείτε για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, μειωμένη σεξουαλική ορμή και διακυμάνσεις της διάθεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των οστών, γνωστή ως οστεοπόρωση. Ορισμένοι τύποι HRT μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά τα οφέλη της HRT πιστεύεται ότι υπερτερούν των κινδύνων για πολλές γυναίκες.

Οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από ό,τι είχε δημοσιευθεί προηγουμένως, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το ιστορικό σας, οι κίνδυνοι και το οικογενειακό ιστορικό. Εάν το άγχος σας σχετίζεται με τις ορμόνες, τότε η αντικατάσταση των ορμονών με HRT θα πρέπει να βοηθήσει. Λάβετε υπόψη σας τι φάρμακα ή αντισυλληπτικά παίρνετε – αυτό περιλαμβάνει και τα φάρμακα που δεν χορηγούνται από το φαρμακείο, καθώς μπορεί να βοηθήσει τον επαγγελματία υγείας σας να αξιολογήσει την ανάγκη σας.

  1. Πρόσβαση στη θεραπεία

Οι ομιλητικές θεραπείες και η CBT (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία) μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τα προβληματικά μοτίβα σκέψης, ενώ παράλληλα σας βοηθούν να σκεφτείτε τα όποια προβλήματα. Σε πολλές περιοχές μπορείτε να κάνετε αυτοπαραπομπή για CBT μέσω της τοπικής σας υπηρεσίας ψυχικής υγείας ή να συμβουλευτείτε έναν γενικό ιατρό ή επαγγελματία υγείας για να σας παραπέμψει.

Αν βιώνετε άγχος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσής σας, πρώτα αισθανθείτε καθησυχαστική ότι δεν είστε μόνη σας. Πάρα πολλές γυναίκες αισθάνονται όπως εσείς και όσο περισσότερο αυτό συζητείται και κατανοείται, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτό το στάδιο της ζωής σας.

  1. Κρατήστε ημερολόγιο διάθεσης

Η τήρηση ενός ημερολογίου διάθεσης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα συναισθήματά σας και να εντοπίζετε τυχόν εναύσματα. Καταγράψτε το πώς αισθάνεστε σε ένα ημερολόγιο ή μια εφαρμογή, είτε ως λέξη, είτε σε κλίμακα του 5, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Παρακολουθήστε τι κάνει η περίοδός σας – σας λείπει; Είναι πιο βαριές; Αυτό θα σας βοηθήσει να συνθέσετε το παζλ.

  1. Βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα

Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να βρίσκετε χρόνο για πράγματα που σας ευχαριστούν ή σας χαλαρώνουν. Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις ενδορφίνες που προκαλούν ευεξία, αλλά αν δεν αισθάνεστε έτοιμες για έντονη δραστηριότητα, δοκιμάστε έναν καθημερινό περίπατο. Απολαύστε μουσική, διαβάστε, κάντε μπάνιο, μιλήστε με τον σύντροφο ή την οικογένειά σας και να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς. Είναι καλό να παίρνετε την υποστήριξη των άλλων.