Ψυχική υγεία

5 Τρόποι να απαλλαγείτε απο το άγχος του γονέα

Η γονεϊκότητα μπορεί να είναι αγχωτική. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να το αντισταθμίζετε με την αποφόρτιση, αλλά ως γονείς είστε πάντα απασχολημένοι, και πάντα αισθάνεστε υποχρεωμένοι να βάζετε τις δικές σας ανάγκες σε δεύτερη μοίρα.

Είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε το άγχος ως γονέας – και μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να παραμελήσετε τα παιδιά σας ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωσή σας. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι το άγχος σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, η αποτελεσματική αποσυμφόρηση σας δίνει περισσότερο χρόνο.

Με ποιους τρόπους οι γονείς μπορούν να αποφορτιστούν από το στρες της γονεϊκότητας;

  1. Προστατέψτε το χρόνο σας με τους φίλους σας

Πολλοί άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους όταν συνάπτουν σχέση ή παντρεύονται- αλλά μετά την απόκτηση παιδιών, αυτό γίνεται σχεδόν αναπόφευκτο.

Αν και πρέπει να βάζετε την οικογένειά σας πάνω απ’ όλα, η κοινωνική δραστηριότητα είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη- και για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η ανάγκη περιλαμβάνει κοινωνική δραστηριότητα με συνομηλίκους, όχι μόνο με την οικογένεια.

Προσπαθήστε να περνάτε μερικές ώρες με τους φίλους σας κάθε εβδομάδα -και αν είναι δυνατόν, κάντε το ως μια ευχάριστη ρουτίνα, όπως ένα εβδομαδιαίο δείπνο.

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε χρόνο για τους φίλους σας, αναζητήστε τρόπους με διττή ευχαρίστηση όπως π.χ. να έχετε ραντεβού για παιχνίδι με τα παιδιά σας και τα παιδιά των φίλων σας, κατά τη διάρκεια του οποίου εσείς και οι άλλοι ενήλικες μπορείτε να συναναστραφείτε, ενώ ταυτόχρονα έχετε το νου σας στα παιδιά.

  1. Διαλογισμός

Φαίνεται κλισέ, αλλά ο τακτικός διαλογισμός μειώνει πραγματικά το άγχος. Ούτε χρειάζεται ειδική εκπαίδευση – υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές ή βίντεο στο YouTube, μπορούν να σας διδάξουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε το διαλογισμό.

Μια τακτική πρακτική διαλογισμού μπορεί να διαρκεί μόλις πέντε λεπτά την ημέρα. Στην πραγματικότητα, πέντε ή δέκα λεπτά την ημέρα, απλά καθισμένοι ήσυχα και εστιάζοντας στην αναπνοή σας, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης – η συνέπεια υπερτερεί της διάρκειας, οπότε είναι πιο σημαντικό να διαλογίζεστε κάθε μέρα παρά να διαλογίζεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  1. Δημιουργήστε την αποταμίευσή σας

Η οικονομική ανασφάλεια είναι μια από τις κύριες αιτίες ανησυχίας για τους ανθρώπους γενικά -και περισσότερο για τους γονείς. Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το φορτίο του άγχους σας απλώς και μόνο αποταμιεύοντας λίγα χρήματα, προκειμένου να αισθάνεστε πιο ασφαλείς οικονομικά.

Ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να κάνετε αποταμίευση δεν είναι να βάζετε δεκάρες, ούτε καν να κάνετε προϋπολογισμό – είναι να κάνετε την αποταμίευση αυτόματη. Ρυθμίστε μια αυτόματη μεταφορά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό στον αποταμιευτικό σας λογαριασμό κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες για όσο ποσό νομίζετε ότι μπορείτε να διαθέσετε. Ακόμη και 100 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες είναι μια καλή αρχή και θα οδηγήσει σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 2.600 ευρώ μετά από ένα χρόνο.

Σημειώστε ότι αν και εσείς και ο/η σύζυγός σας έχετε και οι δύο δουλειές, μπορεί να θέλετε να ρυθμίσετε ξεχωριστές μεταφορές για τον καθένα από εσάς -ιδιαίτερα αν πληρώνεστε σε διαφορετικούς λογαριασμούς  ή με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Μπορεί επίσης αν επιθυμείτε να ρυθμίσετε ένα άλλο σύνολο αυτόματων μεταφορών, στο ταμείο σπουδών των παιδιών σας.

  1. Άσκηση, αλλά σύντομη και γλυκιά

Η τακτική άσκηση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του στρες. Φυσικά, η άσκηση απαιτεί χρόνο, τον οποίο μπορεί να μην έχετε πολύ. Πώς μπορείτε να έχετε μια καλή ποσότητα ποιοτικής άσκησης;

Κάντε τη σύντομη αλλά έντονη. Κάντε σπριντ αντί για τζόκινγκ. Εκτελέστε σύντομες, ολόσωμες συνεδρίες αερόβιας άσκησης με πολύ σύντομα διαλείμματα μεταξύ των σετ – στο σπίτι, αν θέλετε να γλιτώσετε τη διαδρομή προς το γυμναστήριο. Κινηθείτε αρκετά γρήγορα ώστε να κουραστείτε σε είκοσι ή τριάντα λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε τη θέληση να πιέζετε τον εαυτό σας σκληρά -αλλά όχι για πολλή ώρα.

Σημειώστε ότι η άσκηση όχι μόνο μειώνει το στρες μακροπρόθεσμα, αλλά έχει και άμεση επίδραση στο άγχος. Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, μια αποτελεσματική γρήγορη λύση είναι να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από ό,τι κάνετε και να γυμναστείτε μέχρι να νιώσετε έστω και λίγο κουρασμένοι.

  1. Πάρτε υποστήριξη από άλλους γονείς

Κανείς δεν είναι σε ένα απόμακρο ερημικό νησί. Ακόμη και ο πιο δυνατός άνθρωπος χρειάζεται μερικές φορές βοήθεια. Ως γονέας, μερικές φορές θα χρειαστείτε τόσο πρακτικές συμβουλές όσο και συναισθηματική υποστήριξη.

Ενώ μπορείτε να πάρετε πολλά από αυτά από τον σύζυγό σας, μερικές φορές είναι πολύ κοντά στο πρόβλημα -ή το πρόβλημα είναι μια διαφωνία μαζί του. Αρκετά συχνά χρειάζεστε απλώς μια εξωτερική άποψη.

Σε αυτό το σημείο έρχονται σε επαφή άλλοι γονείς. Είναι σημαντικό να έχετε άλλους γονείς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για συμβουλές, ενθάρρυνση και συναισθηματική υποστήριξη. Συχνά αυτοί οι άλλοι γονείς είναι οι ίδιοι φίλοι με τους οποίους κάνετε παρέα – αλλά μπορεί επίσης να είναι φίλοι σε άλλες πόλεις με τους οποίους μιλάτε περιστασιακά στο τηλέφωνο.

Είναι επίσης πιθανό να μην έχετε πολλούς φίλους γονείς. Ίσως μπορείτε να κάνετε μερικούς, αλλά το δίκτυο υποστήριξής σας δεν χρειάζεται πάντα να αποτελείται από “φίλους”. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε βοήθεια από άλλους γονείς στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολείο του παιδιού σας ή ακόμη και από ομάδες γονέων στο Facebook.

Η ουσία εδώ είναι να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγείτε έξω από τους συνήθεις κύκλους σας. Μερικές φορές οι καλύτερες συμβουλές και η καλύτερη υποστήριξη προέρχονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε πολύ καλά – και μερικές φορές αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν να γίνουν φίλοι σας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Parenting Styles and their Effects by M.H.Bornstein, D.Zlotnik https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123708779001183

Parenting stress: What causes it, and how does it change us? https://parentingscience.com/parenting-stress/

Baker BL, McIntyre LL, Blacher J, Crnic K, Edelbrock C, Low C. 2003. Pre-school children with and without developmental delay: behaviour problems and parenting stress over time. J Intellect Disabil Res https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12787154/

Barlow J, Smailagic N, Huband N, Roloff V, and Bennett C. 2014. Group-based parent training programmes for improving parental psychosocial health. Cochrane Database Syst Rev. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22696327/

Altchiler L, Motta R.1994. Effects of aerobic and nonaerobic exercise on anxiety, absenteeism, and job satisfaction. J Clin Psychol https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7896916/

Puff J and Renk K. 2014. Relationships among parents’ economic stress, parenting, and young children’s behavior problems. Child Psychiatry Hum https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500325/