Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

5 τρόποι να απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο από τις πέτρες στους νεφρούς

Τι είναι η νεφρολιθίαση και πως προκαλείται;

Οι πέτρες στους νεφρούς- η αλλιώς νεφρολιθίαση- μπορεί να δημιουργηθούν όταν ορισμένες ουσίες όπως το ασβέστιο, οξαλικά οξέα και το ουρικό οξύ συμπυκνώνονται τόσο, ώστε να δημιουργηθούν κρύσταλλοι στους νεφρούς. Αυτοί οι κρύσταλλοι μεγαλώνουν και τελικά σχηματίζουν τις γνωστές ΄πέτρες΄στους νεφρούς, ενώ περίπου το 80-85% από αυτές αφορούν πέτρες που δημιουργούνται από ασβέστιο.

Αφού σχηματιστούν οι πέτρες στους νεφρούς, στη συνέχεια περνούν κάτω στην ουρήθρα και συχνά εμποδίζουν τη ροή των ούρων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται, κατά διαστήματα, έντονο πόνο που εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ στομάχου και πλάτης, στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή των νεφρών. Παράλληλα, μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα ούρα, ναυτία και έμετος, συχνοουρία και αίσθημα πίεσης στην ουροδόχο κύστη. Αν και η νεφρολιθίαση είναι μια συνηθισμένη πάθηση και συνήθως δεν είναι απειλητική για την υγεία του ασθενούς, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε και να μειώσετε τη δυσφορία.

  1. Λήψη μεγάλης ποσότητας νερού. Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει ευεργετικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ασθενείς με πέτρες στους νεφρούς. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανάλυση του National Kidney Foundation των ΗΠΑ όσοι είχαν τη δυνατότητα να παράγουν καθημερινά 2-2.5 λίτρα ούρων είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στους νεφρούς. Προκειμένου κάποιος να παράγει αυτή την ποσότητα πρέπει να πίνει καθημερινά περίπου 2 λίτρα νερού, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
  2. Μην καταναλώνετε οξαλικά οξέα. Τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό λίθων στους νεφρούς σε άτομα που έχουν την προδιάθεση. Οξαλικά οξέα περιέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες το σπανάκι και τα αμύγδαλα, ενώ η μέτρια κατανάλωση τροφών που περιέχουν μέτριες ποσότητες, όπως η σοκολάτα και τα μούρα επιτρέπεται.
  3. Τα λεμόνια βοηθούν. Το κιτρικό οξύ που περιέχουν και τα λεμόνια δεσμεύει το ασβέστιο και εμποδίζει τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς. Οι έρευνες έχουν δείξει πως μισή κούπα από χυμό λεμονιού διαλυμένο σε νερό ή η κατανάλωση χυμού από δύο λεμόνια σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς.
  4. Προσοχή στο αλάτι. Μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι και αλμυρές τροφές αυξάνει το ασβέστιο στα ούρα και κατά συνέπεια, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης χολολιθίασης. Η ποσότητα που επιτρέπεται καθημερινά είναι 2.300mg , ενώ για όσους έχουν ήδη εμφανίσει πέτρες στους νεφρούς στο παρελθόν αυτή μειώνεται σε 1.500mg την ημέρα.
  5. Μειώστε τις ζωικές πρωτεΐνες. Μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης που συνήθως βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέως. Έτσι, όσοι έχουν προδιάθεση για νεφρολιθίαση θα πρέπει να μειώνουν την ημερήσια κατανάλωση σε μια μερίδα της οποίας το μέγεθος δεν ξεπερνάει εκείνο που έχει ένα τραπουλόχαρτο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved