Παιδί

Αποδίδουν τα παιδιά σας στις υποχρεώσεις τους; Πώς να τους διδάξετε την παραγωγικότητα

Αν έχετε νιώσει την έντονη βιασύνη μετά την αναβολή όλων όσων θα έπρεπε να κάνετε για μια εβδομάδα, ξέρετε γιατί η παραγωγικότητα είναι σημαντική. Αντίθετα, αν έχετε νιώσει ποτέ το θετικό συναίσθημα που προέρχεται από το να έχετε τακτοποιήσει τις δουλειές σας, τα εργασιακά σας καθήκοντα και τα χόμπι σας, έχετε βιώσει τα οφέλη της παραγωγικότητας.

Το να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την εργασιακή τους ηθική μπορεί να ακούγεται πολύ δύσκολο έργο έως ακατόρθωτο θα έλεγε κανείς, αλλά η διδασκαλία της παραγωγικότητας στα παιδιά είναι και εφικτή και σημαντική διαδικασία. Η παραγωγικότητα είναι αποτέλεσμα δεξιοτήτων που μπορούν να διδαχθούν και να ασκηθούν από νεαρή ηλικία. Η κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων θα αποδειχθεί ευεργετική για την επιτυχία του παιδιού σας για τα επόμενα χρόνια.

Η παραγωγικότητα είναι μια σειρά από συνήθειες που μας βοηθούν να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο ή μας βοηθούν να κάνουμε πιο γρήγορα την δουλειά μας σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να διδαχθούν στα μικρά παιδιά και να εξασκηθούν με την πάροδο των ετών, αφήνοντάς τα καλύτερα προετοιμασμένα για το σχολείο και αργότερα, για τις προκλήσεις της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Τι είναι η παραγωγικότητα;

Η παραγωγικότητα αναφέρεται στο πόσο καλά διαχειρίζεστε το χρόνο και την ποιότητα του τελικού προϊόντος κατά την ολοκλήρωση εργασιών. Το να κάνετε περισσότερες δουλειές σε λιγότερο χρόνο είναι παραγωγικό, όπως και το να γράψετε μια τέλεια έκθεση στον ίδιο ή σε μικρότερο χρόνο από αυτόν που θα χρειαζόταν για να γράψετε μια μέτρια έκθεση. Και μερικές φορές, το να είστε παραγωγικοί σημαίνει να γνωρίζετε πότε να κάνετε ένα διάλειμμα και να χαλαρώσετε, ώστε να μπορέσετε να ολοκληρώσετε καλύτερα τις εργασίες σας σε μεταγενέστερο χρόνο.

Για να είστε παραγωγικοί πρέπει να μπορείτε να σχεδιάζετε, να βάζετε προτεραιότητες, να εστιάζετε και να επιμένετε στις προκλήσεις, καθώς και να αναγνωρίζετε πότε είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την παραγωγικότητα;

Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν απαραίτητα τον όρο «ποιότητα τελικού προϊόντος«, αλλά μπορείτε να τους μιλήσετε για την παραγωγικότητα με τρόπο που να τα προσεγγίζει καλύτερα. Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες μέσω της αναπαράστασης, οπότε η χρήση βιβλίων ή ιστοριών μπορεί να τα βοηθήσει.

Με την χρήση τέτοιων βιβλίων θα διδάξετε στα παιδιά σας τη σημασία της οργάνωσης και θα τα βοηθήσετε να επιτύχουν όλους τους καθημερινούς τους στόχους. Εκτός από το να διδάξετε στα παιδιά την έννοια και τη σημασία της παραγωγικότητας, αυτές οι πηγές μπορούν να τους μεταλαμπαδέψουν κάποιες τεχνικές και να τους χρησιμεύσουν ως προσωπικός οδηγός, αν εσείς ως γονιός σκοπεύετε να επικεντρωθείτε στη διδασκαλία αυτής της διδασκαλίας στα παιδιά σας.

Η δημιουργία ενός σεναρίου επίλυσης προβλήματος μπορεί να είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το γιατί η παραγωγικότητα είναι σημαντική. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να μιλήσετε στα παιδιά σας για την πρωινή βιασύνη να ετοιμαστούν για το σχολείο ή για την αναφορά του δασκάλου τους ότι λείπουν οι εργασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει στο σπίτι. Στη συνέχεια, αναθέστε τους το θέμα για πιθανές λύσεις. Σε μια καθοδηγούμενη συζήτηση, καταλήξτε σε κάποια σχέδια, όπως η δημιουργία μιας λίστας εργασιών ή η ολοκλήρωση των εργασιών για το σπίτι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν αφού γυρίσουν από το σχολείο πριν παίξουν.

Γιατί είναι σημαντική η παραγωγικότητα;

Ο σημερινός κόσμος είναι ανταγωνιστικός και μερικές φορές υπερβολικά προγραμματισμένος. Τα παιδιά αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτού, με το 7% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών να αντιμετωπίζουν άγχος. Ο αριθμός των παιδιών με άγχος, κατάθλιψη και προβλήματα εστίασης αυξάνεται.

Η καλύτερη διαχείριση του χρόνου μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει τα παιδιά να είναι πιο επιτυχημένα στο σχολείο. Η πρώιμη ακαδημαϊκή επιτυχία συνδέεται με μια συνεχή ακαδημαϊκή επίδοση αργότερα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ευκαιριών των παιδιών στη σταδιοδρομία και να τα προετοιμάσει να είναι επιτυχημένα της εργασίας καθώς και στη διαχείριση της προσωπικής τους ζωής.

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου οι απαιτήσεις μπορεί να υπερβαίνουν τις δυνατότητες των ατόμων, η κατοχή δεξιοτήτων όπως η κατάκτηση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη για την επίτευξη προσωπικών και επαγγελματικών στόχων στο μέλλον. Εάν τα παιδιά διδάσκονται από μικρή ηλικία να είναι οργανωμένα με το σχολείο και τις εργασίες τους, να δέχονται την απογοήτευση, να συγκεντρώνονται κατά την εκτέλεση μιας εργασίας και να επιμένουν στους στόχους τους, διδάσκονται δεξιότητες που θα τα προετοιμάσουν για την ακαδημαϊκή επιτυχία και το επαγγελματικό τους μέλλον.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν σημαντικό και αναπόσπαστο ρόλο στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας των παιδιών. Η διδασκαλία της παραγωγικότητας είναι εν μέρει πρακτικές δεξιότητες και δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης. Όταν ένα παιδί που έχει ήδη αποκτήσει δεξιότητες για να είναι παραγωγικό έρχεται αντιμέτωπο με μια άγνωστη πρόκληση, μπορεί να απογοητευτεί επειδή δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Αν έχουν τις δεξιότητες να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν πολλές πιθανές προκλήσεις.

Πώς να διδάξετε την παραγωγικότητα στα παιδιά;

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στο παιδί σας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγικότητα.

  1. Καθημερινή λίστα εργασιών

Οι οπτικές υπενθυμίσεις τείνουν να είναι πολύ χρήσιμες για τα παιδιά. Τα παιδιά που διαβάζουν πριν από το παιχνίδι τους μπορούν να έχουν μια λίστα ζωγραφισμένη με εικόνες ή μπορείτε να εκτυπώσετε φωτογραφίες του παιδιού σας που κάνει κάθε εργασία για να τις βάλετε στην λίστα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γραπτή λίστα. Θα πρέπει να γράφουν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν κάθε μέρα και έτσι να τις βλέπουν, ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Μπορούν ακόμη να γράψουν τι θέλουν να κάνουν όταν ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, ώστε να ανυπομονούν για τον ελεύθερο χρόνο τους.

  1. Ημερολόγιο

Η χρήση ενός ημερολογίου βοηθά τα παιδιά να εισαγάγουν την έννοια του χρόνου σε μεγαλύτερη κλίμακα, επιτρέποντάς τους να μάθουν για τον προγραμματισμό. Οι επαναλαμβανόμενες εβδομαδιαίες δουλειές, όπως το συμμάζεμα του δωμάτιού  ή το πλύσιμο των πιάτων που χρησιμοποιήσαν, λειτουργούν σωστά όταν βρίσκονται γραμμένες σε ένα ημερολόγιο. Η επιλογή πιο συγκεκριμένων εργασιών, όπως το σκούπισμα του δωμάτιού με ηλεκτρική σκούπα, σε αντίθεση με το καθάρισμα του σπιτιού, που είναι πολύ αόριστο, βοηθά τα παιδιά να επιτύχουν. Μπορείτε επίσης να γράψετε πότε θα μπορούν να παίξουν έξω ή να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους, γεγονός που τα βοηθά να μάθουν ότι τόσο η παραγωγικότητα όσο και η ξεκούραση είναι σημαντικές.

  1. Ανοχή στην απογοήτευση

Η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη και αν δεν έχετε τις δεξιότητες να την ξεπεράσετε, μία από τις πολλές μικρές ενοχλήσεις μπορεί να εκτροχιάσει την παραγωγικότητα. Το να αφήνετε τα μικρά παιδιά να βιώσουν την απογοήτευση είναι ένα σημαντικό μέρος του να τα βοηθήσετε να την αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να σπεύσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να φτιάξει έναν δύσκολο πύργο ή να του συμπληρώσετε μια άσκηση που δυσκολεύεται. Ακόμα και το να περιμένετε απλώς ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ζητήσουν βοήθεια είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Τις στιγμές που το παιδί σας όντως κατακλύζεται από συναισθήματα, μπορείτε να του παρέχετε έναν ασφαλή, ήρεμο χώρο για να αρχίσει να νιώθει τα συναισθήματά του και να τα επεξεργάζεται. Αυτό μπορεί να είναι στην αγκαλιά σας ή μαζί σας στο δωμάτιό του, καθώς παίρνετε βαθιές αναπνοές. Ορισμένα παιδιά ηρεμούν καλύτερα όταν μένουν μόνα τους. Εξαρτάται από το παιδί σας και ο τελικός στόχος είναι να το βοηθήσετε να μάθει πώς να ηρεμεί όταν βιώνει κάποιο έντονο συναίσθημα.

  1. Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Η ενσυνειδητότητα είναι να κάνετε ένα πράγμα κάθε φορά και να εξασκείστε στο συγκεκριμένο έργο. Αυτή η πρακτική είναι σημαντική για τη συνολική παραγωγικότητα του παιδιού σας. Όταν βιαζόμαστε, ενεργοποιούμε τη λειτουργία του άγχους μας και δυσκολεύεται η εστίαση μας ,όταν κάνουμε πολλαπλές εργασίες μαζί.

Μπορεί να είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα, αλλά πιθανότατα θα καταφέρετε περισσότερα πράγματα πιο γρήγορα αν δώσετε όλη σας την ενέργεια σε ένα πράγμα κάθε φορά.

  1. Μοντέλο παραγωγικότητας

Όσα κι αν είναι το σωστό, αυτό που κάνετε εσείς οι ίδιοι σαν γονείς έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά σας. Γράψτε το ημερήσιο πρόγραμμά σας και αναρτήστε το κάπου που θα το προσέξουν τα παιδιά σας. Φτιάξτε το ημερολόγιό σας και κάντε τις δουλειές σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι πριν ξαπλώσετε στον καναπέ για να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα και την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά.

Αφηγηθείτε, λέγοντας στα παιδιά σας κάτι σαν: «Χαίρομαι τόσο πολύ που τελείωσαν οι δουλειές μου και μπορώ να έχω χρόνο χαλάρωσης»! Ή πείτε τους πόσο χαρούμενοι είστε που τελειώσατε τις δουλειές σας ώστε να μπορέσετε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί τους. Η διαμόρφωση τόσο των παραγωγικών συνηθειών όσο και των συνηθειών χαλάρωσης θα βοηθήσει το παιδί σας να προετοιμαστεί για την επιτυχία.

Η παραγωγικότητα είναι μια δεξιότητα ζωής που μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Η καλή διαχείριση του χρόνου, η ικανότητα συγκέντρωσης και επιμονής στις προκλήσεις και η ισχυρή συναισθηματική ρύθμιση αποτελούν μέρος της παραγωγικότητας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν τα παιδιά σας ότι δεν πειράζει να κάνουν ένα διάλειμμα μερικές φορές και ότι δεν χρειάζεται να είναι παραγωγικά 24 ώρες το 24ωρο. Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να είναι πιο παραγωγικά με πολλούς μικρούς τρόπους. Η ανάπτυξη αυτών των συνηθειών θα τα προετοιμάσει για μια πιο ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Data and Statistics on Children's Mental Health https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/data.html

Relation between stress, time management, and academic achievement in preclinical medical education: A systematic review and meta-analysis https://www.jehp.net/article.asp?issn=2277-9531;year=2021;volume=10;issue=1;spage=32;epage=32;aulast=Ahmady

Early educational milestones as predictors of lifelong academic achievement, midlife adjustment, and longevity. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0193397308001597?via%3Dihub

How to Teach Productivity Skills to Your Kids? https://skidos.com/blog/how-to-teach-productivity-skills-to-your-kids-expert-advice/

How To Make Your Kids Responsible And Productive https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/how-make-your-kids-responsible-and-productive.html

9 Ways to Teach Productivity Skills to Your Child https://www.planetspark.in/blogs/ways-to-teach-productivity-skills-to-your-child