Παιδί

5 τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι

Τι είναι η ηλιακή ασφάλεια;

Πολλοί από εμάς αντιλαμβάνονται το μαύρισμα ως ένδειξη υγείας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το παραμικρό σκούρο χρώμα του δέρματος από τον ήλιο αποτελεί ένδειξη ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να υποστούν βλάβες από τον ήλιο.

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα παιδιά φαίνονται υγιή με όμορφο μαύρισμα και μια σειρά από φακίδες, αλλά το μαύρισμα είναι η προσπάθεια του οργανισμού να προστατευτεί από οποιαδήποτε άλλη βλάβη του δέρματος που προκαλεί ο ήλιος. Το μαύρισμα και οι φακίδες στο δέρμα του παιδιού σας είναι και τα δύο σημάδια της ηλιακής βλάβης. Τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και όσο νωρίτερα εκτίθενται στον ήλιο, τόσο περισσότερες μη αναστρέψιμες βλάβες προκαλεί. Έτσι, η ασφάλεια στον ήλιο σημαίνει να κατανοούμε πώς ο ήλιος μπορεί να βλάψει το δέρμα μας και ότι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψή του, εφαρμόζοντας αντηλιακό.

Γιατί είναι επιβλαβής ο ήλιος;

Ο ήλιος εκπέμπει δύο κύριους τύπους υπεριωδών ακτίνων (UV). Οι ακτίνες UVA, οι οποίες αποτελούν περίπου το 95% αυτών, διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και προκαλούν πρόωρη γήρανση. Το υπόλοιπο 5% είναι οι ακτίνες UVB, οι οποίες επηρεάζουν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και προκαλούν ηλιακά εγκαύματα.

Η βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η κύρια αιτία του μελανώματος, μιας επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος. Ένα μόνο περιστατικό ηλιακού εγκαύματος με φουσκάλες κατά την παιδική ηλικία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος αργότερα στη ζωή.

Πιστεύεται ότι ένα παιδί εκτίθεται στον ήλιο περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής έκθεσης της ζωής του πριν από την ηλικία των 18 ετών. Η βλάβη συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου από την πρώτη κιόλας φορά που θα πάθετε ένα ηλιακό έγκαυμα και όσο περισσότερο μαυρίζετε και καίγεστε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.

Η σοβαρότητα του μελανώματος βασίζεται στο πόσο συχνά εκτιθέμεθα στον ήλιο και πόσο καιρό υπάρχει η βλάβη. Ο καρκίνος του δέρματος ήταν πιο συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά τώρα γίνεται πολύ πιο συχνό σε νεότερους ανθρώπους.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να προληφθεί.

Πώς να κρατάτε τα παιδιά σας ασφαλή από τον ήλιο;

Υπάρχουν μερικά εύκολα αλλά σημαντικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή όσο βρίσκονται στον ήλιο.

  1. Μείνετε στη σκιά

Ο ήλιος είναι πιο δυνατός και ισχυρός γύρω στο μεσημέρι, γι’ αυτό προσπαθήστε να μένετε σε σκιερές περιοχές μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Τα μωρά θα πρέπει να παραμένουν σε πλήρη σκιά όλη την ώρα. Χρησιμοποιήστε ομπρέλα ή στέγαστρο, όπου είναι δυνατόν, ή βρείτε σκιά κάτω από ένα δέντρο.

  1. Καλύψτε τα με ρούχα

Ντύστε τα παιδιά έτσι ώστε να καλύπτεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του δέρματός τους. Αποφύγετε τις μπλούζες ή τα φανελάκια αν τα παιδιά πρόκειται να βρίσκονται για  πολλή ώρα έξω από το νερό, επειδή οι ώμοι είναι μια πρωταρχική περιοχή για ηλιακά εγκαύματα. Τα ελαφριά, φαρδιά, βαμβακερά ρούχα μπορούν να τα κρατήσουν δροσερά, αλλά να έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά μπορούν να καούν μέσα από τα πολύ φαρδιά υφασμένα ρούχα – μια ένδειξη είναι αν μπορείτε να δείτε το φως μέσα από αυτά όταν τα κρατάτε σε ένα παράθυρο. Ως εναλλακτική λύση, πολλοί προμηθευτές προσφέρουν πλέον τα μακρυμάνικα μαγιό που στεγνώνουν εύκολα.

  1. Φορέστε τους καπέλο

Ένα καπέλο προσφέρει επιπλέον προστασία από τον ήλιο. Τα καπέλα τύπου κουβά ή σέρφερ είναι μια καλή επιλογή. Ακόμα καλύτερα είναι τα καπέλα προστασίας από τον ήλιο που έχουν μεγάλη κορυφή και έξτρα ύφασμα γύρω από το πίσω μέρος και τα πλάγια, καθώς σκιάζουν το πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους.

  1. Φορέστε τους γυαλιά ηλίου

Η χρήση γυαλιών ηλίου προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μάτια μας, αλλά τα γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από τη βλάβη και την αντανάκλαση. Αναζητήστε σήμανση CE, UV 400 ή Standard, καθώς αυτές υποδεικνύουν ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα γυαλιά ηλίου τύπου wraparound είναι ιδανικά για τα παιδιά, καθώς εμποδίζουν τον ήλιο να περάσει μέσα από τα κενά μεταξύ του σκελετού και των βραχιόνων των γυαλιών.

  1. Εφαρμόστε αντηλιακό

Η εφαρμογή αντηλιακού για να μειώσετε τον κίνδυνο βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πιο σημαντική πτυχή για να παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο, αλλά πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται με τα διάφορα νούμερα και αξιολογήσεις στα μπουκάλια αντηλιακών. Τα δύο τρίτα των Ελλήνων δεν εφαρμόζουν αρκετό αντηλιακό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απολαμβάνετε το πλήρες όφελος του αντηλιακού – ούτε και τα παιδιά σας.

Τι είναι το SPF;

Όλα τα αντηλιακά παγκοσμίως πρέπει να έχουν δείκτη SPF. Το “SPF” είναι ο συντελεστής προστασίας από τον ήλιο. Ο αριθμός SPF είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό κατά των ακτίνων UVB. Οι αριθμοί SPF βασίζονται στο πόση ώρα μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο πριν καούμε σε σύγκριση με την μη χρήση αντηλιακού.

Πόσο διαρκεί το αντηλιακό;

Το αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 σημαίνει ότι -αν εφαρμοστεί σωστά- το δέρμα σας θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί απ’ ό,τι θα χρειαζόταν χωρίς καθόλου αντηλιακό. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο το καλύτερο, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται σωστά για να προσφέρει προστασία.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό στα παιδιά;

Θα πρέπει να εφαρμόζετε γενναιόδωρα το αντηλιακό στο εκτεθειμένο δέρμα των παιδιών είκοσι λεπτά πριν βγουν στον ήλιο και στη συνέχεια να το εφαρμόζετε ξανά μόλις βγουν έξω από το νερό. Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσετε πόσο συχνά πρέπει να τοποθετείτε αντηλιακό, επειδή τα παιδιά έχουν διαφορετικά μεγέθη, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι απλώνετε ένα παχύ στρώμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που συχνά παραλείπονται, όπως η μύτη και τα μάγουλα, γύρω από τη γραμμή των μαλλιών, τα αυτιά, ο λαιμός και η κορυφή των ποδιών.

Ποιο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, επιλέγετε πάντα ένα με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο και βεβαιωθείτε ότι φέρει την ένδειξη προστασίας ευρέος φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις ακτίνες UVA. Αρχικά τα αντηλιακά προστάτευαν μόνο από την UVB, αλλά οι κανονισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της σοβαρότητας της ηλιακής βλάβης.

Προσέξτε τη βαθμολογία UVA στη συσκευασία – ένα αστέρι από το μέγιστο των πέντε – που σας λέει πόσο καλά προστατεύει από τις ακτίνες UVA.

Λάβετε υπόψη σας ότι όταν ένα παιδί ιδρώνει, βρέχεται ή τρίβεται σε κάτι -όπως αν έχει μείνει στο κάθισμα του αυτοκινήτου για αρκετή ώρα ή όταν σκουπίζεται με την πετσέτα του μετά την παραλία- το αντηλιακό του θα φύγει, γι’ αυτό επαναλάβετε την εφαρμογή του τακτικά.

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από τον ήλιο στο σχολείο;

Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου τα παιδιά περνούν κυρίως χρόνο στο σχολείο. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, βρίσκονται υπό τη φροντίδα κάποιου άλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που ο ήλιος είναι πιο δυνατός.

Είναι ανησυχητικό ότι σχεδόν το 40% των παιδιών έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα ενώ βρίσκονται στο σχολείο, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2020, τα δημοτικά σχολεία στην Αγγλία έχουν υποχρεωτική να συμπεριλάβουν την ασφάλεια από τον ήλιο ως μέρος του προγράμματος σπουδών PHSE.

Πώς να εξηγήσετε την ασφάλεια από τον ήλιο σε ένα παιδί;

Η εκπαίδευση των νέων είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών ποσοστών καρκίνου του δέρματος που μπορεί να προληφθεί.

Θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από την Αυστραλία, όπου ξεκίνησαν τη διδασκαλία της ηλιακής ασφάλειας σε όλα τα σχολεία πριν από μερικές δεκαετίες. Τα παιδιά που μεγάλωσαν σε μια γενιά εκπαίδευσης είναι τώρα ενήλικες για τους οποίους οι στατιστικές για τον καρκίνο του δέρματος μειώνονται.

Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι γονείς θα πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακό στα παιδιά τους πριν από το σχολείο. Αλλά αυτό μπορεί να παρέχει μικρή προστασία, καθώς θα έχει εξαφανιστεί μέχρι την ώρα του παιχνιδιού. Τα σχολεία θα πρέπει, λοιπόν, να έχουν ένα σχέδιο για να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε αντηλιακό όσο βρίσκονται στο σχολείο, ώστε να μπορούν να το εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν πρόκειται να βρεθούν έξω.

Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των γονέων και των σχολείων. Η αντηλιακή κρέμα πρέπει να υπάρχει στις εγκαταστάσεις, είτε αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα φέρουν την αντηλιακή κρέμα με τα παιδιά τους, είτε ότι τα σχολεία την παρέχουν τα ίδια.

Μέχρι και το 90% των καρκίνων του δέρματος μπορούν να προληφθούν, αλλά η γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης των ενηλίκων σε θέματα ηλιακής ασφάλειας αποτελεί ανησυχία. Ο καλύτερος τρόπος για να ενσταλάξετε στα παιδιά την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στον ήλιο είναι να είστε εσείς οι ίδιοι ένα καλό πρότυπο – οπότε τα βήματα που περιγράφονται έχουν νόημα να ακολουθήσουν όλοι, μικροί ή μεγάλοι.