Ορθοπαιδικά

5 τρόποι να μειώσετε τον έντονο πόνο στα χέρια

Ο έντονος πόνος στον χέρι αποτελεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, καθώς δυσκολεύει την καθημερινότητα του ατόμου και προκαλεί πρόβλημα στην εκπλήρωση δεκάδων εργασιών που απαιτούν την χρήση των χεριών, όπως το μαγείρεμα, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οδήγηση. Ανάλογα με την ένταση του πόνου μπορεί να εμποδίζει το άτομο να κάνει ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως το άνοιγμα της πόρτας ή το πλύσιμο των δοντιών.

Οι αιτίες του έντονου αυτού πόνου, που συχνά το άτομο βιώνει μια αρκετά δυσάρεστη και δύσκολη καθημερινότητα, είναι πολυάριθμες, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω.

  • Η οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή όταν ο χόνδρος που απορροφά τους κραδασμούς μεταξύ των κλειδώσεων φθείρεται ή έχει καταστραφεί εντελώς.
  • Νευρολογικής φύσεως αιτίες όπου μπορεί να έχουν προέλθει από εκφυλισμό των νεύρων, κάποια πάθηση των νεύρων ή κάποιο χτύπημα, που συχνά συνοδεύονται από έντονο πρήξιμο και πόνο.
  • Η τενοντίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή του ιστού που επηρεάζει και πιέζει τα νεύρα των χεριών.

Ακολουθούν 5 τρόποι για να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των χεριών και να αποφευχθεί πιθανή χειρουργική επέμβαση.

1.Δέσιμο του χεριού

Σύμφωνα με τον Dr. Philip Blazar χειρουργό και καθηγητή της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ ένας νάρθηκας θα σταθεροποιήσει τα δάκτυλα και το χέρι, μειώνοντας έτσι την φλεγμονή που μπορεί να προκύψει από την αρθρίτιδα ή την τενοντίτιδα.

2.Ενέσεις κορτιζόνης

Η έκχυση ενός κορτικοστεροειδούς σε μια άρθρωση μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα έτος. Η ανακούφιση όμως μειώνεται σταδιακά κατά την συνεχόμενη επανάληψη των ενέσεων.

3.Αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα

Τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο χέρι εμποδίζοντας τα ένζυμα να προκαλούν τον πόνο και πρήξιμο, σύμφωνα με τον Dr Blazar- εξαιρείται όμως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η χρήση αντίστοιχων ουσιών από το στόμα σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει έλκη στομάχου ή βλάβες στο συκώτι, ενώ η χρήση αλοιφών όπως η δικλοφαινάκη ενέχει μικρότερο κίνδυνο.

4.Χρήση θερμότητας και ψύχους

Η θερμότητα μπορεί να χαλαρώσει την δυσκαμψία των χεριών. Το ζεστό μπάνιο μπορεί να καταπραϋνει τον πόνο και να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν. Αντίθετα η χρήση πάγου συστήνεται για τον πόνο και την ενόχληση που προκύπτει από την υπερβολική δραστηριότητα όπως ο αθλητισμός. Η χρήση επιθεμάτων ή σακούλας πάγου μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή άμεσα και προσαρμόζονται εύκολα στις καμπύλες του χεριού, όπου υπάρχει πόνος.

5.Ασκήσεις και διατάσεις 

Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν, όπως και ειδικές ασκήσεις στην χαλάρωση των μυών και του επίμαχου τένοντα μειώνοντας την ενόχληση και βελτιώνοντας τη φλεγμονή. Οι συμβουλές ενός φυσικοθεραπευτή θα ήταν χρήσιμες καθώς θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών και την μείωση του πόνου.


+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved