Υγεία του ματιού

5 τρόποι να μην καταπονείτε τα μάτια σας όταν βλέπετε τηλεόραση

Πώς επηρεάζει η παρακολούθηση τηλεόρασης τα μάτια σας;

Το να καθίσετε στον καναπέ μπροστά από την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε, να ξεχαστείτε από τη δουλειά ή να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Στην Ελλάδα, είμαστε ένα έθνος που λατρεύει να βλέπει τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, ο μέσος ενήλικας περνάει πάνω από τρεις ώρες μπροστά στην τηλεόραση κάθε μέρα.

Όταν πρόκειται για τον τηλεοπτικό χρόνο, ισχύει σίγουρα το ρητό “όλα με μέτρο“. Καθώς παρακολουθούμε τηλεόραση, το σώμα μας είναι σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά τα μάτια μας συχνά εργάζονται υπερβολικά σκληρά. Αυτό δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην όραση, αλλά μπορεί να ερεθίσει τα μάτια μας και να προκαλέσει δυσάρεστη καταπόνηση των ματιών.

Μπορεί η παρακολούθηση τηλεόρασης να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών;

Η καταπόνηση των ματιών είναι ένα προσωρινό και πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των ματιών που προκαλεί δυσφορία. Μπορεί να συμβεί όταν τα μάτια σας κουράζονται από την υπερβολική προσπάθεια να δουν τα πράγματα καθαρά.

Αν έχετε καταπόνηση των ματιών, μπορεί να νιώσετε:

“Το binge-watching τηλεοπτικών εκπομπών επηρεάζει, δυστυχώς, την υγεία των ματιών. Το φως που εκπέμπει η οθόνη της τηλεόρασης και το συνεχές κοίταγμά μας είναι οι δύο κύριοι λόγοι γι’ αυτό”, λέει η Sujata Paul, οπτικός και κλινικός υπεύθυνος επαγγελματικών υπηρεσιών στο Lenstore.

H τηλεόραση είναι ένα μικρό αντικείμενο που εκπέμπει πολύ φως. Καθώς καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής οπτικής σας γωνίας, οι κόρες των ματιών σας δεν κλείνουν όσο θα έπρεπε. Μπορεί να βρεθείτε να αλληθωρίζετε για να εξουδετερώσετε την αντανάκλαση της οθόνης και να βελτιώσετε την εστίασή σας. Αυτό κάνει τους μυς των ματιών σας να εργάζονται πιο σκληρά, γεγονός που συμβάλλει στην καταπόνηση των ματιών.

Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ανοιγοκλείνετε λιγότερο τα μάτια σας. Το βλεφαρισμός των ματιών απλώνει μια ενυδατική μεμβράνη δακρύων στα μάτια σας. Όταν αυτό παραλείπεται ή έχει μικρότερη συχνότητα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμένα και ξηρά μάτια.

Είτε περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά στην τηλεόραση , στο κινητό ή τον υπολογιστή υπάρχουν πολλές οθόνες στην καθημερινή μας ζωή που εκπέμπουν έντονο φως. Η καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από τις οθόνες ψηφιακών μέσων ονομάζεται συχνά ψηφιακή καταπόνηση των ματιών ή σύνδρομο όρασης του υπολογιστή. Συχνά καθόμαστε πιο κοντά στις ψηφιακές οθόνες, γεγονός που καθιστά την καταπόνηση των ματιών ακόμη πιο πιθανή.

Πώς η παρακολούθηση τηλεόρασης από πολύ κοντά βλάπτει τα μάτια σας;

Η καταπόνηση των ματιών, αν και αποτελεί πηγή δυσφορίας, δεν είναι ίδια με τη βλάβη των ματιών. Το να κάθεστε πολύ κοντά στην τηλεόρασή σας καθιστά την καταπόνηση των ματιών πιο πιθανή, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα όρασης.

Ωστόσο, η απόσταση θέασης μπορεί να σας κάνει να αλληθωρίζετε περισσότερο. Σύμφωνα με την Paul, η απόσταση που πρέπει να έχετε από την οθόνη της τηλεόρασής σας σχετίζεται τόσο με την ποιότητα της τηλεόρασης όσο και με το μέγεθος της οθόνης. Ο γενικός κανόνας είναι να απέχετε από την οθόνη πέντε φορές μεγαλύτερη απόσταση από το πλάτος της οθόνης. Οι πιο κοντινές αποστάσεις θέασης συνιστώνται για τηλεοράσεις υψηλότερης ποιότητας.

Η παρακολούθηση υπερβολικής τηλεόρασης κάνει κακό στα μάτια των παιδιών;

Αν και τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο επιρρεπή από τους ενήλικες στην καταπόνηση των ματιών, ο μεγάλος χρόνος παραμονής στην οθόνη της τηλεόρασης μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Η τηλεόραση δεν μπορεί να προκαλέσει παθήσεις των ματιών, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση. Εάν το παιδί σας κάθεται πάντα κοντά στην οθόνη της τηλεόρασης και σε άλλες οθόνες – ή /και κρατάει τα βιβλία κοντά στο πρόσωπό του – ίσως αξίζει να κλείσετε έναν έλεγχο στον οφθαλμίατρο σας.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κάνουν τακτικά διαλείμματα από την παρακολούθηση τηλεόρασης. Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης στους νέους έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, προβλήματα συμπεριφοράς και προβλήματα ύπνου.

Πρόκειται για καταπόνηση των ματιών ή για πάθηση των ματιών;

Η καταπόνηση των ματιών είναι συνηθισμένη, αλλά θα πρέπει να υποχωρεί εύκολα και να μην επηρεάζει τη ζωή σας. Αν αντιμετωπίζετε τακτικά συμπτώματα όπως θολή όραση, φαγούρα στα μάτια, πονοκέφαλο και κόπωση των ματιών κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την παρακολούθηση των αγαπημένων σας εκπομπών, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο, μόνο και μόνο για να αποκλείσετε μια πάθηση των ματιών.

Πώς κάποια χρώματα στην τηλεόραση επηρεάζουν χειρότερα τα μάτια σας;

Δεν είναι μόνο το φως της τηλεόρασης που προκαλεί καταπόνηση των ματιών. Ορισμένα χρώματα στα άκρα του ορατού φάσματος – όπως ορισμένα κόκκινα, ιώδη και μπλε – είναι πιο δύσκολα για τα μάτια σας, επειδή έχουν μικρότερα μήκη κύματος και είναι υψηλής ενέργειας. Το μπλε των LED εκπέμπεται επίσης από τις οθόνες των υπολογιστών και τρεμοπαίζει τακτικά, προκαλώντας τα μάτια σας να προσαρμόζονται συνεχώς.

Τα χρώματα στη μέση του φάσματος – όπως πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο – είναι πιο εύκολο για το μάτι να τα ερμηνεύσει. Για αυτόν τον λόγο, τα φωτεινά κίτρινα μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αντανακλούν περισσότερο φως.

Πώς να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης;

Στην πραγματικότητα, μια αντιφατική χρωματική παλέτα -αν και ερεθίζει τα μάτια σας- είναι απίθανο να σας αποτρέψει από το να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά.

Για να διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας υπό έλεγχο, αντί να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά με το σταγονόμετρο, μοιράστε την σε αρκετές ημέρες, ιδιαίτερα αν παρακολουθείτε κάτι με πολύ έντονα χρώματα, όπως αυτά που αναφέρουμε παραπάνω.

Ακολουθούν συμβουλές για να μην καταπονείτε τα μάτια σας:

  1. Κάνετε τακτικά διαλείμματα – θυμηθείτε τον κανόνα 20-20-20: κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων
  2. Διατηρήστε μια ασφαλή απόσταση θέασης
  • Για οθόνες τηλεόρασης με ανάλυση 4.000 pixel (ανάλυση 4k), συνιστάται: Μια απόσταση τουλάχιστον 90 εκατοστών από μια οθόνη 43 ιντσών και 1 μέτρο από μια οθόνη 55 ιντσών
  • Για οθόνες τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, συνιστάται να τηρείτε ελάχιστη απόσταση 1,7 μέτρων από μια τηλεόραση 43 ιντσών και 1,9 μέτρων από μια τηλεόραση 55 ιντσών
  1. Προσθέστε φωτισμό – ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να κάνει τις κόρες των ματιών σας να διαστέλλονται περισσότερο και να αφήνουν να εισέρχεται περισσότερο έντονο φως, γεγονός που οδηγεί στην καταπόνηση των ματιών σας
  2. Τοποθετήστε την τηλεόρασή σας στο ύψος των ματιών – αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάγκη να κοιτάτε συνεχώς ψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι τα βλέφαρά σας καλύπτουν λιγότερο τα μάτια σας. Δεδομένου ότι ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, η εκτεθειμένη επιφάνεια του ματιού μπορεί να γίνει ξηρή και ερεθισμένη
  3. Αν φοράτε γυαλιά οράσεως προτιμήστε τα από τους φακούς – αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, τα γυαλιά μπορεί να είναι πιο άνετα όταν παρακολουθείτε τηλεόραση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένα αντινακλαστικό στρώμα, όπως τα γυαλιά θα μπορούσε να μειώσει την καταπόνηση των ματιών.

Να θυμάστε, η καλή γενική υγεία των ματιών ξεκινά πάντα με την κατανάλωση άφθονου νερού (για ενυδάτωση), την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής (για θρεπτικά συστατικά) και τον σωστό ύπνο (για να ξεκουράσετε τα μάτια σας και να τους επιτρέψετε να αναρρώσουν).

Διαβάστε ακόμα:

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Daily TV viewing time per person in the United Kingdom (UK) 2005-2020 https://www.statista.com/statistics/269870/daily-tv-viewing-time-in-the-uk/

Effect of Ultra-high-definition Television on Ocular Surface and Fatigue https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33099558/

Management of digital eye strain https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29797453/

Screen Time Parenting Practices and Associations with Preschool Children's TV Viewing and Weight-Related Outcomes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34299807/

Are Physical Activity, Screen Time, and Mental Health Related During Childhood, Preadolescence, and Adolescence? 11-Year Results From the German Motorik-Modul Longitudinal Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33524119/

Sleep and new media usage in toddlers https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30652219/

What Is the Visible Light Spectrum? https://www.thoughtco.com/the-visible-light-spectrum-2699036

Do Blue-blocking Lenses Reduce Eye Strain From Extended Screen Time? A Double-Masked Randomized Controlled Trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33587901/

Effects of blue light on the circadian system and eye physiology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149/

How To Prevent Eye Strain While Watching TV https://www.unionvilleoptometry.ca/blog/how-to-prevent-eye-strain-while-watching-tv/