Βότανα

5 τσάγια που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ορισμένα φυτά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να ανακουφίσουν από τον πόνο που αυτή προκαλεί και να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων ασθενειών που οφείλονται σε αυτή.

Η κατανάλωση μερικών από αυτά τα βότανα σε μορφή τσαγιού είναι ένας εύκολος τρόπος για την απολαβή των οφελών τους για την υγεία.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι ο κύριος μηχανισμός απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου ενάντια σε λοιμώξεις από παθογόνους μικροοργανισμούς, τραυματισμούς και άλλες μορφές απειλής. Η φλεγμονή μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Η οξεία φλεγμονή είναι αιφνίδια και συμβαίνει όταν το σώμα απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια για να προστατέψει την περιοχή της μόλυνσης ή του τραυματισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου, οιδήματος και ερυθρότητας γύρω από τις αρθρώσεις και τους ιστούς του σώματος.

Στην περίπτωση της οξείας φλεγμονής, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και μπορούν να γίνουν γρήγορα σοβαρά. Ωστόσο, συνήθως υποχωρούν σύντομα και διαρκούν το πολύ για μερικές ημέρες.

Η χρόνια φλεγμονή διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να συνεχίζει να στρατολογεί λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορεί να επιτεθούν στα υγιή όργανα και ιστούς του σώματος.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της χρόνιας φλεγμονής είναι οι εξής:

Ποια τσάγια βοτάνων μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής;

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι προκύπτει από την επεξεργασία των φύλλων του φυτού Camellia sinensis και περιέχει κατεχίνες, ισχυρές φυτικές ενώσεις με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Η πιο γνωστή και ισχυρή από αυτές είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη 3 (EGCG).

Η EGCG έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θεωρείται πως μπορούν να καταστείλουν τη φλεγμονή στο σώμα και να εμποδίσουν τις προφλεγμονώδεις οδούς. Έτσι η EGCG μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ορισμένων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, κλπ.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται πως μπορεί να μειώσει επίσης τις φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η αρθρίτιδα, η νόσος του Alzheimer και ορισμένα είδη καρκίνου.

Ωστόσο, παρά τα σημαντικά οφέλη που παρουσιάζει η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων του, καθώς αυτό περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μερικών ατόμων, να παρεμποδίσει τη σωστή απορρόφηση του σιδήρου, αλλά και να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

  1. Τσάι κουρκουμά

Το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ορισμένων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει το μυϊκό πόνο και τη βλάβη μετά από την άσκηση.

Το μόνο αρνητικό είναι πως η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη ποσότητά της για να παρατηρηθούν τα συγκεκριμένα οφέλη.

Παρόλα αυτά, η κατανάλωση τσαγιού κουρκουμά θεωρείται ευεργετική ως μέρος μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής. Η προσθήκη μικρής ποσότητας μαύρου πιπεριού μπορεί, μάλιστα, να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης.

  1. Τσάι τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει ενώσεις, οι οποίες ελαχιστοποιούν την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών που προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτες, οι αντιφλεγμονώδεις αυτές ιδιότητες του τζίντζερ μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων διαφόρων καταστάσεων, όπως ο πόνος και η φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Παρόλο που δεν είναι σαφές εάν το τσάι τζίντζερ είναι το ίδιο ευεργετικό με την κατανάλωση του τζίντζερ σε μεγάλες δόσεις, θεωρείται μια καλή προσθήκη στη διατροφή. Λόγω της πικαντικής γεύσης του, το τσάι τζίντζερ μπορεί να ταιριάζει ωραία με λεμόνι ή μέλι.

  1. Τσάι μάραθου

Οι σπόροι και ο βολβός του μάραθου έχουν μια γεύση που συχνά παρομοιάζεται με αυτή της γλυκόριζας ή του γλυκάνισου. Αυτό καθιστά το τσάι μάραθου αρκετά γευστικό.

Ο μάραθος είναι πλούσιος σε αντιφλεγμονώδεις φαινολικές ενώσεις, όπως το καφεοϋλοκινικό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ, η κερσετίνη και η καμπφερόλη. Η αντιφλεγμονώδης δράση του μάραθου έχει συνδεθεί με τη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση, αλλά και την καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

  1. Τσάι μέντας

Τα φύλλα της μέντας περιέχουν φαινόλες, όπως το ροσμαρινικό οξύ, και φλαβονοειδή όπως η εριοκιτρίνη, η λουτεολίνη και η εσπεριδίνη. Οι ενώσεις αυτές προσδίδουν στο τσάι μέντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες μπορούν να αποτρέψουν τη φλεγμονή και να δράσουν ενάντια στον καρκίνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά χρειάζονται επιβεβαίωση και από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved