Ψυχική υγεία

5 υγιείς τρόποι για να διαχειριστείτε το θυμό σας

Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να θυμώνετε, διότι ο θυμός είναι η φυσική σας απάντηση μπροστά σε μια αδικία ή μια απειλή. Όταν όμως ο θυμός ξεφύγει από τον έλεγχο σας, μπορεί να οδηγηθείτε σε ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή σας.

Σε ποιους κίνδυνους μπορεί να σας βάλει ο ανεξέλεγκτος θυμός;

Παρόλο που δεν είναι άμεσα προφανές, ο θυμός μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχική, όσο και τη σωματική υγεία του ανθρώπου. Ειδικότερα, ο θυμός μπορεί:

  • Να βλάψει τις κοινωνικές σχέσεις και να επηρεάσει την αίσθηση της κοινωνικότητας.
  • Να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές.
  • Να επηρεάσει την εργασιακή αποδοτικότητα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απόλυση και άγχος.
  • Να οδηγήσει σε «εγκλήματα πάθους» και ακολούθως σε άγχος για τις νομικές επιπτώσεις αυτής της ενέργειας.
  • Να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, λόγω των επιδράσεων που έχουν οι ορμόνες του στρες στον οργανισμό.

Όλες αυτές οι καταστάσεις διαταράσσουν τη ζωή του ανθρώπου και αυξάνουν το άγχος του και ας μην ξεχνάμε ότι το άγχος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πολλών χρόνιων παθήσεων.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον θυμό σας;

Ξεκάθαρα, όταν μιλάμε για αντιμετώπιση θυμού, δεν εννοούμε ότι πρέπει να καταπνίγετε το θυμό σας, εννοούμε όμως ότι πρέπει να τον διαχειρίζεστε με υγιείς τρόπους για να εξασφαλίσετε μια ήρεμη ζωή.

1. Εκφράστε τα συναισθήματα σας, αλλά όχι επιθετικά

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να εκφράσετε τις ανάγκες σας χωρίς να βλάψετε τους άλλους. Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε πράγματα που ενδεχομένως να θυμώνουν τους γύρω μας. Δεν το κάνουμε όμως σκόπιμα. Η ουσιαστική και ήρεμη συζήτηση σίγουρα μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες εκρήξεις θυμού.

2. Αναδιαμορφώστε τον τρόπο σκέψης σας

Εάν θυμώνετε εύκολα, τότε ενδεχομένως να έχετε αναπτύξει αρνητικά πρότυπα σκέψης και να βλέπετε μόνο προβλήματα γύρω σας. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ζητήσατε από τον/την σύντροφο σας, να σας αγοράσει ψωμί, αλλά ξέχασε. Εσείς ενδεχομένως να σκεφτείτε ότι το έκανε επίτηδες επειδή δεν σας νοιάζεται, αλλά στην πραγματικότητα να είχε μια πιεστική μέρα και να ξεχάστηκε. Αυτό που μόλις περιγράψαμε, ονομάζεται αρνητικός τρόπος σκέψης και συνήθως πυροδοτεί αισθήματα θυμού. Εκείνο που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι να αναδιαμορφώσετε τον τρόπο που σκέφτεστε, από αρνητικό σε θετικό. Για να το πετύχετε αυτό συμβουλευτείτε έναν συμπεριφορικό θεραπευτή.

3. Υιοθετείστε τεχνικές χαλάρωσης

Όταν νιώθετε θυμό, αντί να αρχίσετε να φωνάζετε, δοκιμάστε να κάνετε τεχνικές χαλάρωσης όπως:

  • Βαθιές αναπνοές
  • Επανάληψη λέξεων
  • Περπάτημα
  • Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα χώρο που σας χαλαρώνει

Αυτές οι τεχνικές θα αποκλιμακώσουν τα συναισθήματα σας και θα σας χαλαρώσουν, ώστε να σκεφτείτε πιο καθαρά πριν κάνετε κάτι που θα το μετανιώσετε αργότερα.

4. Αξιολογήστε τον τρόπο ζωής σας

Ένας άνθρωπος που είναι κουρασμένος, αγχωμένος, πεινασμένος και πιεσμένος είναι ευκολότερο να θυμώσει, ακόμη και χωρίς ουσιαστικό λόγο. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι:

5. Βρείτε τρόπους να διορθώσετε το πρόβλημα (όταν μπορείτε)

Μερικές εκρήξεις θυμού μπορούν να αποφευχθούν απλά και μόνο βρίσκοντας λύση για το εκάστοτε πρόβλημα. Μπορεί να μην μπορούν όλα τα προβλήματα να λυθούν, αλλά προσπαθήστε να συζητάτε και να βρίσκετε λύσεις όπου είναι εφικτό, παρά να διογκώνετε το πρόβλημα θυμώνοντας και φωνάζοντας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

5 Healthy Ways to Cope with Anger https://www.healthination.com/health/mental-health/cope-with-anger/

3 Things to Make Your First Therapy Session Less Intimidating https://www.healthination.com/health/what-to-expect-therapy/

8 Little Life Lessons Everyone Could Learn from Cognitive Behavioral Therapists https://www.healthination.com/health/life-lessons-cognitive-behavioral-therapy/