Καρκίνος

6+1 συμπτώματα του καρκίνου του ορθού

Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του ορθού δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Καθώς όμως εξελίσσεται η ασθένεια, εμφανίζονται συμπτώματα, όπως:

Πολλά από τα σημάδια του καρκίνου του ορθού, δεν είναι συγκεκριμένα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις, όχι μόνο από τον καρκίνο. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα. Εάν όντως αποδειχθεί ότι έχετε καρκίνο του ορθού, η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας. (Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο έως και κατά 22%)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του ορθού;

1. Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Η αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, είναι ένα από τα βασικότερα σημάδια του καρκίνου του ορθού. Μπορεί να παρατηρηθεί διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αύξηση ή μείωση της συχνότητας των κενώσεων. Με τον καρκίνο του ορθού, η διάρροια είναι αρκετά συχνή.

Ωστόσο, οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο, διότι μπορεί να οφείλονται στη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

2. Δυσκοιλιότητα

Όταν ένας όγκος στο ορθό είναι μεγάλος, μπορεί να αποφράξει μερικώς ή πλήρως το ορθό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσκοιλιότητα και κράμπες που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μικρές ποσότητες υγρών κοπράνων μπορούν να περάσουν από την απόφραξη, αλλά ο ασθενής εξακολουθεί να βιώνει δυσκοιλιότητα. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

3. Στενά ή λεπτά κόπρανα

Μια αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα των κοπράνων, μπορεί να υποδηλώνει γαστρεντερικό πρόβλημα, ειδικά αν υπάρχουν λεπτά κόπρανα, σαν κορδέλες. Μια καρκινική ανάπτυξη στο έντερο ή το ορθό που εμποδίζει μερικώς (φράζει) το έντερο, μπορεί να αλλάξει το μέγεθος και το σχήμα των κοπράνων, καθώς αυτά εξέρχονται από το σώμα. Υπάρχουν όμως και άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε λεπτά κόπρανα, όπως ένας μεγάλος καλοήθης όγκος, όπως ο πολύποδας και οι αιμορροΐδες. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

4. Κοιλιακός Πόνος ή Κράμπες

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού είναι ο κοιλιακός πόνος. Ωστόσο, είναι πολύ ασαφές και μη συγκεκριμένο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει κοιλιακό άλγος ή κράμπες και τις περισσότερες φορές ο λόγος δεν είναι ο καρκίνος. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν προκαλεί ανησυχία αρχικά.

Με τον καρκίνο του ορθού, ο πόνος μπορεί να είναι περιστασιακός ή σταθερός, εντοπισμένος ή γενικός ή να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αιματηρά κόπρανα. Εάν έχετε επίμονο κοιλιακό άλγος ή κράμπες χωρίς εμφανή λόγο, καλέστε τον γιατρό σας. (Διατροφή και καρκίνος: Μάθε να αναγνωρίζεις ποιες είναι αξιόπιστες πηγές)

5. Αιματηρά κόπρανα

Η αιμορραγία από το ορθό (είτε έντονο κόκκινο αίμα, είτε σκούρο κόκκινο αίμα) είναι ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού. Στα αιματηρά κόπρανα υπάρχει και βλέννα. Σημειώνεται ότι η αιμορραγία δεν είναι πάντα εμφανής, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί μέσω μικροσκοπίου. Ενώ η αιμορραγία από το ορθό είναι σύμπτωμα καρκίνου του ορθού, συνδέεται και με λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εσωτερικές αιμορροΐδες και πρωκτικές ρωγμές.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως τα παντζάρια και η κόκκινη γλυκόριζα, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων που μοιάζουν με αίμα. Η αιμορραγία λόγω καρκίνου του ορθού συνήθως προκαλεί έντονο κόκκινο ή σκούρο κόκκινο αίμα (αιματοχεσία). Σε κάθε περίπτωση, τα σκούρα κόπρανα δεν πρέπει να αγνοούνται. (Καρκίνος του Παγκρέατος: Ποια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο;)

6. Πίεση του ορθού

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού είναι η πίεση ή η πληρότητα του ορθού ή η αίσθηση ότι πρέπει να αδειάσετε επείγον το έντερό σας, ακόμη και αν έχετε μόλις αφοδεύσει. Ένας όγκος στο ορθό μπορεί να προκαλέσει αυτή την αίσθηση της ατελούς κένωσης (τενεσμός), ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος. (Αερόβια άσκηση: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 72%)

7. Αναιμία

Η μικροσκοπική αιμορραγία λόγω καρκίνου του ορθού, συχνά προκαλεί αναιμία. Η αναιμία, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία μαζί με συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η ζάλη, ο πονοκέφαλος και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κόπωση κατά καιρούς, αλλά η κόπωση που επηρεάζει την καθημερινότητα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενου ιατρικού προβλήματος. (Κόκκινο κρέας και καρκίνος: Νέα στοιχεία υπέρ της συσχέτισής τους)