Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

6+1 τρόποι μείωσης των εξάρσεων του άσθματος στο σπίτι

Πώς θα μειώσετε τις εξάρσεις του άσθματος στο σπίτι;

1. Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα

Τα ακάρεα της σκόνης, είναι το πιο κοινό ερέθισμα που μπορεί να προκαλέσει κρίση αλλεργικού άσθματος. Τα ακάρεα λατρεύουν να τρυπώνουν σε σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα και μαξιλάρια. Καθαρίστε τα πλένοντας τα σεντόνια σας με ζεστό νερό, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. (Άσθμα και αρτηριακή πίεση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις φαρμακευτικές αγωγές;)

2. Χρησιμοποιείστε καλύμματα για μαξιλάρια και παπλώματα

Τα στρώματα, ορισμένες κουβέρτες, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια δεν μπορούν να πλυθούν. Για να προστατευτείτε από ακάρεα σκόνης, χρησιμοποιείστε καλύμματα, τα οποία μπορούν να πλυθούν. Τα πιο προστατευτικά είναι αυτά με τα φερμουάρ, τα οποία σφραγίζουν και σας κρατούν μακριά από τα ακάρεα.

3. Επιλέξτε λείες και σκληρές επιφάνειες

Τα ακάρεα της σκόνης λατρεύουν τις μαλακές επιφάνειες και μισούν τις λείες επιφάνειες. Εάν μπορείτε, αφαιρέστε από το σπίτι σας τις καρέκλες με ταπετσαρία και τους καναπέδες και αντικαταστήστε τα με αντίστοιχα από ξύλο. Επίσης, αφαιρέστε από το σπίτι σας τα χαλιά και αντικαταστήστε τα με σκληρές επιφάνειες δαπέδου, που καθαρίζονται ευκολότερα. Αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα χαλιά, φροντίστε να τα καθαρίζετε καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα. (Γιατί η άσκηση προκαλεί συμπτώματα άσθματος; Ασκηθείτε με ασφάλεια!)

4. Καθαρισμός μετά από κατσαρίδες

Αν βρείτε περιττώματα κατσαρίδας στο σπίτι σας, ξεφορτωθείτε τα το συντομότερο δυνατό, διότι μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Ακόμα καλύτερα, εμποδίστε από την αρχή τις κατσαρίδες από το να μπουν στο σπίτι σας. Φυλάξτε τα τρόφιμά σας στο ψυγείο ή σε αεροστεγή δοχεία και σκουπίστε την κουζίνα σας καθημερινά. Φροντίστε επίσης να κλείνεται το καπάκι των κάδων που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Σαν έσχατη λύση, χρησιμοποιείστε εντομοκτόνα, τα οποία ωστόσο δεν πρέπει να εισπνέετε.

5. Προσέξτε το κατοικίδιό σας

Ορισμένα κατοικίδια προκαλούν κρίσεις άσθματος, κυρίως οι γάτες, τα σκυλιά και άλλα γούνινα ζωάκια. Το πρόβλημα ωστόσο, δεν είναι η γούνα τους, αλλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματός τους, το σάλιο και τα ούρα τους. Πολλοί άνθρωποι με άσθμα επιλέγουν να μην έχουν κατοικίδια. Αν όμως έχετε κατοικίδιο και έχετε άσθμα, φροντίστε να το περιορίζετε σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού και κυρίως αφήστε το έξω από το υπνοδωμάτιό σας. Επίσης φροντίστε να το κάνετε μπάνιο 1-2 φορές την εβδομάδα. (Μη ελεγχόμενο άσθμα: Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει;)

6. Μην αφήνετε κανέναν να καπνίζει μέσα στο σπίτι

Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος στον οποιονδήποτε. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις κρίσεις ή να προκαλέσει άσθμα. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον καπνό επειδή οι πνεύμονές τους δεν έχουν ωριμάσει ακόμα και επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα, επομένως εισπνέουν περισσότερο καπνό, συγκριτικά με τους ενήλικες, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν καπνίζει μέσα στο σπίτι σας ή μέσα στο αυτοκίνητό σας. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα.

7. Κρατήστε το σπίτι σας στεγνό

Μαζί με τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα είναι ένας ακόμη εχθρός των ατόμων με αλλεργικό άσθμα. Αναπτύσσεται εύκολα σε ζεστά, υγρά μέρη, όπως οι κουζίνες, τα μπάνια και τα υπόγεια. Βεβαιωθείτε ότι δεν μένει καθόλου νερό στα ντους σας. Διορθώστε τις διαρροές σε νεροχύτες και μπανιέρες και χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να διατηρήσετε την ατμόσφαιρα στεγνή. Τα κλιματιστικά μειώνουν επίσης την υγρασία. (Σιωπηλό άσθμα: Τι είναι; Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;)