Παιδί

6 αιτίες που προκαλούν αέρια σε ένα μωρό

Τα αέρια είναι απλώς αέρας στο στομάχι ή στα έντερα, αλλά μπορεί να είναι επώδυνα για ορισμένα μωρά. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση για τα βρέφη και συνήθως φεύγουν μόνα τους. Τα μωρά μπορεί να αποκτήσουν αέρια επειδή καταπίνουν αέρα ενώ κλαίνε ή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Οι σπιτικές θεραπείες, όπως το να κουνάνε τα πόδια τους και να σηκώνουν το κεφάλι τους, μπορεί να βοηθήσουν να καταπραΰνουν ένα μωρό που ταλαιπωρείται από αέρια.

Όταν ένα μωρό έχει αέρια, αναπτύσσονται μικροσκοπικές φυσαλίδες στο στομάχι ή στο έντερό του, προκαλώντας μερικές φορές πίεση και πόνο στο στομάχι.

Πολλά βρέφη με αέρια δεν ενοχλούνται από τα αέρια, αλλά μερικά γίνονται ανήσυχα και δεν μπορούν να κοιμηθούν μέχρι να περάσουν τα αέρια τους με αποτέλεσμα να κλαίνε όλο το βράδυ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βρεφικά αέρια δεν είναι κάτι που πρέπει να σας κάνουν να ανησυχείτε.

Ωστόσο, η συζήτηση για τα αέρια με έναν παιδίατρο μπορεί να προσφέρει καθησύχαση και να βοηθήσει τον γονέα ή τον φροντιστή να προσδιορίσει γιατί το μωρό έχει αέρια.

Γιατί έχουν αέρια τα μωρά;

Σχεδόν όλα τα βρέφη έχουν αέρια. Τα αέρια συμβαίνουν όταν αέρας εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα, όπως όταν το βρέφος πίνει από ένα μπιμπερό και καταπίνει αέρα. Τα αέρια συνήθως δεν υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα.

Οι λόγοι για τους οποίους ένα μωρό μπορεί να έχει αέρια είναι οι εξής:

 1. Κατάποση αέρα

Τα μωρά μπορεί να καταπιούν αέρα αν πιάσουν το στήθος λανθασμένα ή πιουν από το μπιμπερό σε ορισμένες θέσεις. Μπορεί ακόμη και να καταπιούν αέρα μόνο και μόνο επειδή  «μιλούν» πολύ.

 1. Υπερβολικό κλάμα

Τα μωρά τείνουν να καταπίνουν αέρα όταν κλαίνε. Αν αυτό τους προκαλεί αέρια, μπορεί να τα βγάλουν μετά το κλάμα.

Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να καταλάβει αν τα αέρια προκαλούν το κλάμα του μωρού ή αν το κλάμα προκαλεί τα αέρια τους. Όπως και να έχει, ο φροντιστής πρέπει να προσπαθήσει να φροντίσει άμεσα τις ανάγκες του μωρού που κλαίει και να το ηρεμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 1. Μικρά πεπτικά προβλήματα

Τα μωρά μπορεί να έχουν αέρια όταν έχουν δυσκοιλιότητα.

Λιγότερο συχνά, τα αέρια μπορεί να σηματοδοτούν μια γαστρεντερική πάθηση, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ένα άτομο μπορεί να μιλήσει με έναν παιδίατρο για τα αέρια του μωρού του, ειδικά αν τα αέρια συμβαίνουν συχνά ή είναι έντονα.

 1. Ένα ανώριμο πεπτικό σύστημα

Το σώμα των μωρών μαθαίνει πώς να χωνεύει τις τροφές, οπότε τείνουν να έχουν περισσότερα αέρια από τους ενήλικες.

 1. Γαστρεντερικός ιός

Μερικές φορές ένας ιός προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, όπως:

 1. Νέες τροφές

Στα μεγαλύτερα παιδιά που τρώνε στερεά τροφή, οι νέες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Για ορισμένα βρέφη, τα συχνά αέρια μπορεί να αποτελούν ένδειξη ευαισθησίας στα τρόφιμα.

Πώς να ανακουφίσετε τα παιδιά σας όταν έχουν αέρια;

Οι απλές θεραπείες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι θα βοηθήσουν να ηρεμήσει ένα μωρό και ενδεχομένως να βοηθήσουν τις φυσαλίδες αερίων να απομακρυνθούν πιο γρήγορα από το σώμα.

Η τοποθέτηση του μωρού έτσι ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται πάνω από το στομάχι του μπορεί να βοηθήσει.

Οι κάτωθι μέθοδοι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα αέρια σε ένα μωρό:

 • Κίνηση των ποδιών του σε κύκλο

Ένα άτομο μπορεί να ξαπλώσει το μωρό ανάσκελα και να σηκώσει τα πόδια του με τα γόνατα λυγισμένα. Η κίνηση των ποδιών με κυκλική κίνηση μπορεί να βοηθήσει το μωρό να ανακουφιστεί από τα παγιδευμένα αέρια.

 • Σηκώνοντας το κεφάλι τους

Ανυψώνοντας το κεφάλι του μωρού πάνω από το στομάχι του μπορεί να ανακουφίσει από τα αέρια και να το κρατήσει σε όρθια θέση για ρέψιμο.

 • Βόλτα με το αυτοκίνητο

Εάν στο μωρό αρέσει να ταξιδεύει με το αυτοκίνητο, μπορεί να βοηθήσει να κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Το απαλό κούνημα μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να ηρεμήσει το μωρό.

 • Αγκαλιά

Η περιτύλιξη των νεογέννητων και των μικρών παιδιών μπορεί να βοηθήσει με τα αέρια. Ωστόσο, αυτό δεν αρέσει σε όλα τα μωρά.

 • Αγκαλιάζοντάς τα μπρούμυτα

Κάποιος μπορεί να δοκιμάσει να κρατάει το μωρό στην αγκαλιά του, αλλά με το πρόσωπο προς τα κάτω αντί με το πρόσωπο προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να στηρίξετε το κεφάλι του μωρού και να το ανασηκώσετε ελαφρώς, φροντίζοντας να μην καλύπτει τίποτα το πρόσωπο ή τη μύτη του μωρού.

 • Κάνοντας μασάζ στην κοιλιά του

Το απαλό τρίψιμο της κοιλιάς του μωρού μπορεί να το ανακουφίσει από τα αέρια. Ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει να πιέσει προς τα κάτω με απαλές δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες κινήσεις, αφήνοντας τις αντιδράσεις του μωρού να καθοδηγήσουν την πίεση.

 • Ρέψιμο

Ένα άτομο μπορεί να ρευτεί το μωρό τρίβοντας ή χτυπώντας απαλά την πλάτη του.

 • Απόσπαση της προσοχής τους

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να κλαίνε περισσότερο από τον πόνο όταν βαριούνται. Ένα άτομο μπορεί να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή του μωρού από τον πόνο των αερίων με τα εξής:

 • τραγουδώντας
 • χορεύοντας
 • προσφέροντας παιχνίδια
 • χρησιμοποιώντας διαδραστικό παιχνίδι
 • Δίνοντας σταγόνες αερίων

Οι σταγόνες αερίων σιμεθικόνης βοηθούν ορισμένα μωρά και μπορεί να είναι ασφαλές να χορηγούνται έως και 12 φορές την ημέρα, εφόσον οι γονείς ή οι φροντιστές ακολουθούν τη δοσολογία που αναγράφεται στο μπουκάλι.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση μελετών του 2015 δείχνει ότι οι σταγόνες αυτές μπορεί να μην είναι καλύτερες από το εικονικό φάρμακο (placebo) στη μείωση του κλάματος ή των αερίων.

 • Προβιοτικά συμπληρώματα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα προβιοτικό συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά με κολικούς εξισορροπώντας τους εντερικούς μικροοργανισμούς τους. Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι ο καθημερινός χρόνος κλάματος μειώθηκε στα μωρά που έλαβαν προβιοτικό.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν τεκμηριώσει την ασφάλεια των προβιοτικών συμπληρωμάτων για βρέφη και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν την κατάλληλη δοσολογία για βρέφη ή ποιο προβιοτικό μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.

Εάν οι σπιτικές θεραπείες δεν αποδίδουν και τα αέρια του μωρού είναι πολύ άσχημα, το άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν παιδίατρο πριν δώσει στο μωρό ένα προβιοτικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αερίων σε ένα μωρό;

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο της Βορειοανατολικής Αλαμπάμα, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αερίων σε ένα μωρό είναι :

 • να κοκκινίζει το πρόσωπο ενώ κλαίει
 • συχνό στριφογύρισμα
 • το τράβηγμα των ποδιών τους προς το στήθος τους
 • να μην κοιμάται ή να μην τρώει καλά
 • να φαίνεται δυστυχισμένο

Πώς γίνεται η διάγνωση των αερίων στα βρέφη;

Τα αέρια δεν αποτελούν ιατρική πάθηση. Για τα περισσότερα μωρά, είναι ένα προσωρινό αλλά μερικές φορές επώδυνο σύμπτωμα.

Εάν τα αέρια είναι έντονα ή υπάρχουν άλλα συμπτώματα, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει εξετάσεις για τον προσδιορισμό της αιτίας.

Οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες μεθόδους για να διαγνώσουν την αιτία των αερίων που συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα:

 • ζητώντας από τους φροντιστές να τηρούν ημερολόγιο φαγητού για το μωρό και, εάν το μωρό θηλάζει, για τη μητέρα
 • εξέταση του μωρού για να αναζητηθούν σημάδια ασθένειας ή άλλου προβλήματος
 • εξέταση των κοπράνων του μωρού, συνήθως ζητώντας μια βρώμικη πάνα

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές μελέτες του πεπτικού συστήματος του μωρού για να βοηθήσει στον αποκλεισμό πιο σοβαρών καταστάσεων.

Πώς επηρεάζει η διατροφή του μωρού τα αέρια;

Το μητρικό γάλα αποτελεί το βιολογικό πρότυπο διατροφής για τα μωρά και είναι συνήθως η πιο υγιεινή επιλογή, όταν αυτό είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε το θηλασμό επειδή ένα μωρό έχει αέρια.

Ορισμένα μωρά μπορεί να είναι ευαίσθητα στα συστατικά της φόρμουλας, όπως η σόγια ή η λακτόζη. Ωστόσο, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ σπάνια στα βρέφη και συχνά είναι προσωρινή. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα μπορεί να έχουν αναπτυξιακή ανεπάρκεια λακτάσης, μια κατάσταση που διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Μια μελέτη του 2015 σε σχεδόν 300 βρέφη διαπίστωσε ότι οι φόρμουλες χωρίς λακτόζη με βάση το γάλα ή τη σόγια δεν ανακούφισαν τη φασαρία ή το κλάμα των βρεφών. O γονέας θα πρέπει να μιλήσει με έναν παιδίατρο πριν αλλάξει τη φόρμουλα του μωρού του.

Όταν ένα μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, η τήρηση ημερολογίου τροφών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφικών ευαισθησιών που προκαλούν αέρια.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας για τα αέρια του μωρού σας;

Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό για τα αέρια του μωρού σας, αν και είναι σημαντικό να συζητήσετε όλα τα συμπτώματα κατά τον επόμενο έλεγχο του μωρού.

Τα αέρια του μωρού συνήθως καθαρίζουν από μόνα τους. Ωστόσο, ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο εάν το μωρό αντιμετωπίζει κάποιο από τα παρακάτω:

Ποιες είναι οι στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αερίων;

 1. Αλλαγή της θέσης σίτισης: Προσπαθήστε να αλλάξετε τη θέση του μωρού ενώ τρώει, ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται ελαφρώς πάνω από την κοιλιά του.
 2. Βελτίωση της πρόσδεσης: Μερικές φορές ένας αδύναμος θηλασμός μπορεί να κάνει το μωρό σας να καταπίνει πολύ αέρα. Ο γονέας μπορεί να μιλήσει με τον παιδίατρο εάν ο θηλασμός είναι επώδυνος, το μωρό φαίνεται απογοητευμένο ή το μωρό ξεκολλάει συχνά από το στήθος.
 3. Επιβράδυνση του θηλασμού: Η επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο τρώνε τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να βοηθήσει. Ορισμένα μωρά πίνουν με τα μπιμπερό πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να καταπίνουν αρκετό αέρα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε θηλή με αργή ροή.
 4. Δοκιμάζοντας διαφορετικά μπιμπερό: Ορισμένα μωρά παίρνουν λιγότερα αέρια όταν χρησιμοποιούν μπιμπερό διαφορετικού σχήματος, όπως τα κυρτά μπιμπερό. Ανεξάρτητα από τον τύπο του μπιμπερό, είναι σημαντικό να το κρατάτε αρκετά ψηλά ώστε η βάση του μπιμπερό να είναι γεμάτη γάλα και όχι αέρα.
 5. Ρέψιμο του μωρού πιο συχνά: Ένας γονέας μπορεί να δοκιμάσει να κάνει ένα διάλειμμα στη μέση κάθε θηλασμού για να ρευτεί το μωρό. Χτυπήστε ελαφρά το μωρό για να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα.

Σχετίζεται ο θηλασμός με τα αέρια του μωρού σας;

Πολλοί άνθρωποι που θηλάζουν μπορεί να ανησυχούν ότι η διατροφή τους είναι ο ένοχος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ένας γονέας που θηλάζει πρέπει να αποφεύγει ορισμένες τροφές που προκαλούν αέρια, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο και το λάχανο, για να αποτρέψει ένα μωρό να έχει αέρια. Τα αέρια και οι φυτικές ίνες από τις τροφές που τρώει ο γονέας δεν περνούν στο μητρικό γάλα.

Μπορείτε ακόμα να διαβάσετε :

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Colic https://www.nhs.uk/conditions/colic/

Colic and gas. https://www.chop.edu/conditions-diseases/colic-and-gas

Infant massage techniques. https://ahc.aurorahealthcare.org/fywb/x08128.pdf

Infants gas relief drops — simethicone emulsion. https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/fda/fdaDrugXsl.cfm?setid=966f0506-c2d2-4d3c-bd2d-c5a6b1e0a157

Jeong, G., et al. (2017). Maternal food restrictions during breastfeeding https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383635/

Johnson, J. D., et al. (2015). Infantile colic: Recognition and treatment. https://www.aafp.org/afp/2015/1001/p577.html

Lactose intolerance. https://gi.org/topics/lactose-intolerance-in-children/

Ong, T. G., et al. (2019). Probiotics to prevent infantile colic. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012473.pub2/full

Passing wind or flatulence. https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/wind

Sherman, A. L., et al. (2015). Lactose-free milk or soy-based formulas do not improve caregivers’ distress or perceptions of difficult infant behavior. https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2015/07000/Lactose_Free_Milk_or_Soy_Based_Formulas_Do_Not.24.aspx

Why is my baby so gassy? https://rmccares.org/2020/09/08/why-is-my-baby-so-gassy/