Ορθοπαιδικά

6 δαμάσκηνα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και οστεοπόρωσης

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας (APS) στο Experimental Biology 2022, δείχνει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αποτρέψουν ορισμένους φλεγμονώδεις παράγοντες που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στα κατάγματα, η οποία εμφανίζεται κυρίως κατά τη γήρανση, τότε που η οστική πυκνότητα μειώνεται φυσικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει οστεοπόρωση, αλλά οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων τους κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Να υπενθυμίσουμε ότι τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Janhavi Damani, εξήγησε ότι το μειωμένο επίπεδο οιστρογόνων αυξάνει τη φλεγμονή του σώματος, η οποία συμβάλλει στη μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστικής πυκνότητας. Η έρευνά της ωστόσο, δείχνει ότι ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στα δαμάσκηνα μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη φλεγμονώδη απόκριση. (Δαμάσκηνα: Το καταλληλότερο σνακ)

Τα δαμάσκηνα μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος;

Σύμφωνα με την Damani, σκοπός της μελέτης της ήταν να εξεταστεί το πώς επιδρά η κατανάλωση δαμάσκηνων σε δύο διαφορετικές δόσεις, στους δείκτες της σωματικής φλεγμονής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Χρόνια φλεγμονή: Κατανόηστε την για να την διαχειριστείτε!)

Τα εκχυλίσματα πολυφαινόλης που υπάρχουν στα δαμάσκηνα λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τη φλεγμονή σε έναν ειδικό τύπο οστικών κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη συντήρηση, την επισκευή και την αναδόμηση των οστών.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν μετεμμηνοπαυσιακές, με χαμηλή οστική πυκνότητα, η οποία αποτελεί σημάδι οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες αυτές, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα έπρεπε να καταναλώνει είτε 50 g δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου έξι δαμάσκηνα), είτε 100 g δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου 12 δαμάσκηνα), είτε να μην καταναλώνει καθόλου δαμάσκηνα, για μια περίοδο 12 μηνών.

Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από τις συμμετέχουσες για να αναζητήσουν δείκτες φλεγμονής. Αφού εξέτασαν τα δεδομένα τους, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων κατάφερε να μειώσει τη φλεγμονή των εν λόγω οστικών κυττάρων. (Φλεγμονή: μειώστε τη στο σώμα σας με απλούς καθημερινούς τρόπους και ζήστε καλύτερα)

Η κατανάλωση δαμάσκηνων βοηθά στην πρόληψη της μελλοντικής οστικής απώλειας;

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ, εξήγησε ότι οι άνθρωποι – και κυρίως οι γυναίκες- μπορούν να αρχίσουν να καταναλώνουν δαμάσκηνα από νωρίς, για να προλάβουν τη μελλοντική οστική απώλεια. (Πρόληψη οστεοπόρωσης: 6 tips για δυνατά οστά)

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και μέταλλα, όπως ο χαλκός και το μαγνήσιο, τα οποία είναι σημαντικά για γερά οστά. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και μειώνουν τη φλεγμονή. (Πώς μπορείτε να προλάβετε την οστεοπόρωση κατά την εμμηνόπαυση;)

Τονίζεται ωστόσο, ότι όσοι δεν είναι συνηθισμένοι στην κατανάλωση δαμάσκηνων, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη και μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. (Φυτικές ίνες για μια γερή καρδιά)

Τι μπορείτε να φάτε αν δεν σας αρέσουν τα δαμάσκηνα;

Αν δεν σας αρέσουν τα δαμάσκηνα, μπορείτε να καταναλώσετε εναλλακτικά: