Υγεία Δέρματος

6 δερματικές παθήσεις που συνήθως συγχέονται με την ακμή

Είναι πολλές δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με την ακμή και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζετε με βεβαιότητα τι ακριβώς αντιμετωπίζετε.

Πώς να ξεχωρίσετε την ακμή από άλλα δερματικά προβλήματα;

  1. Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι η πιο κοινή δερματική πάθηση που συγχέεται λανθασμένα με την ακμή. Η ροδόχρους ακμή προκαλεί την ανάπτυξη μικρών κόκκινων ή γεμάτων πύον εξανθημάτων στο δέρμα και αφήνει στο πρόσωπο την εμφάνιση ενός χρόνιου κοκκινίσματος και επίμονης ερυθρότητας στα μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Όσοι έχουν ροδόχρου ακμή επισημαίνουν ακόμη ένα κάψιμο που σχετίζεται με τα εξανθήματα, την ερυθρότητα και το πρήξιμο στα μάτια καθώς και στα βλέφαρα. Αν και μπορεί να υπάρχουν φορές που τα συμπτώματα βελτιώνονται, η μακροχρόνια θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής.

Ορισμένοι από τους τρόπους αντιμετώπισης της ροδόχρου ακμής περιλαμβάνουν την εφαρμογή τοπικών θεραπειών στο δέρμα σας μία ή δύο φορές την ημέρα, όπως κρέμα ή τζελ μετρονιδαζόλης, κρέμα ή τζελ αζελαϊκής ουσίας και κρέμα ιβερμεκτίνης. Εάν έχετε σοβαρή ροδόχρου ακμή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με αντιβιοτικά.

Άλλοι τρόποι βελτίωσης της ροδόχρου ακμής περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων
  • Χρήση ήπιου καθαριστικού στο πρόσωπό σας
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο τις άκρες των δακτύλων σας για να εφαρμόζετε καθαριστικά ή λοσιόν
  • Ξεπλύματα με χλιαρό ή δροσερό νερό
  • Το απαλό χτύπημα του προσώπου σας με μια μαλακή, καθαρή πετσέτα
  • Εφαρμόζοντας αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους
  • Καλύπτετε το πρόσωπό σας στο άμεσο ηλιακό φως
  1. Θυλακική υπερκεράτωση

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι μια πολύ συχνή γενετική πάθηση του δέρματος που μοιάζει με την ακμή και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι κύριες διαφορές μεταξύ της θυλακικής υπερκεράτωσης και της ακμής είναι η εμφάνιση των εξογκωμάτων και η θέση των κηλίδων. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτή την πάθηση έχουν ξηρά τραχιά εξογκώματα στις εξωτερικές πλευρές των άνω χεριών, του προσώπου, των μηρών και των γλουτών. Η ακμή, από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται σε όλο το πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη σας.

Αυτά τα εξογκώματα προκαλούνται εξαιτίας της περίσσειας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη στα ανοίγματα των θυλάκων των τριχών και λόγω του λευκού τους χρώματος, μπορεί να μοιάζουν ακριβώς όπως οι φλύκταινες της ακμής. Οι κηλίδες της ακμής είναι αντίθετα γεμάτες με μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα.

Αν και τείνει να βελτιώνεται με την ηλικία, η θυλακική υπερκεράτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενυδατικές κρέμες και τοπικά απολεπιστικά, συμπεριλαμβανομένων των άλφα και βήτα υδροξυοξέων (όπως το σαλικυλικό, το γαλακτικό ή το γλυκολικό οξύ). Αλλά, αν αυτά δεν βοηθήσουν, συνιστάται να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας για ένα συνταγογραφούμενο ρετινοειδές.

Συνιστάται ακόμα η εφαρμογή μιας κορτικοστεροειδούς κρέμας στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες το πολύ για να βοηθήσει στη μείωση των εξογκωμάτων, μαζί με απολέπιση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενώ η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί έως και 80%, δεν θα εξαφανιστεί ποτέ εντελώς.

  1. Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα προκαλείται από φλεγμονή και ερεθισμό των θυλάκων της τρίχας, που είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο μπορεί να προκληθεί η ακμή. Μερικές φορές η θυλακίτιδα σχετίζεται με βακτήρια, παρόμοια με την ακμή, αλλά συχνά, πυροδοτείται από μύκητες στο δέρμα.

Η θυλακίτιδα συνήθως μοιάζει με κόκκινα σπυράκια με μια τρίχα στο κέντρο του καθενός. Τα σπυράκια μπορεί να έχουν μέσα τους πύον και μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή αίσθημα καψίματος. Όταν τα σπυράκια ανοίγουν, μπορεί να τρέχει πύον, αίμα ή και τα δύο. Η θυλακίτιδα μοιάζει με την ακμή επειδή τα εξογκώματα μπορεί να έχουν λευκό χρώμα (σαν σμήγμα) στη περιοχή της βλάβης λόγω βακτηριακής λοίμωξης- αλλά δεν είναι σμήγμα, το οποίο βλέπετε στην ακμή.

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ της ακμής και της θυλακίτιδας είναι η τοποθεσία: η θυλακίτιδα μπορεί να είναι οπουδήποτε υπάρχει θυλάκιο τρίχας, ενώ η ακμή εντοπίζεται μόνο στο πρόσωπο, το στήθος ή την πλάτη σας.

Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε θυλακίτιδα. Στη συνέχεια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο σε μορφή κρέμας. Εάν η λοίμωξη είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό από το στόμα.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

  1. Σμηγματορροϊκή υπερπλασία

Η σμηγματορροϊκή υπερπλασία είναι μικρά εξογκώματα σαρκώδους (ή ροζ-κίτρινου) χρώματος που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη και το πηγούνι.

Είναι στην πραγματικότητα διευρυμένοι λιπογόνοι αδένες στο δέρμα και μερικές φορές μπορείτε ακόμη και να πιέσετε λάδι από αυτούς. Αλλά δεν προκαλούνται από το λιπαρό δέρμα και δεν αποτελούν επίσης αιτία του λιπαρού δέρματος.

Επειδή η σμηγματορροϊκή υπερπλασία είναι κληρονομική, δεν μπορείτε να την προλάβετε. Τα εξογκώματα μπορούν να εξαφανιστούν με μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτροκαυτηρίαση, ώστε να μην είναι τόσο εμφανή και να καλύπτονται εύκολα με το μακιγιάζ.

  1. Sebaceous hyperplasia

Η Sebaceous hyperplasia είναι ένα εξάνθημα που μοιάζει με ακμή και τείνει να αναπτύσσεται σε γυναίκες και παιδιά και παρουσιάζει επίμονα ροζ εξογκώματα γύρω από τα ανοίγματα του προσώπου (μάτια, μύτη και στόμα). Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Αν έχετε αυτή την πάθηση, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές κρέμες και δισκία, καθώς και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα καθαρίσουν το ξέσπασμα. Αλλά να είστε προετοιμασμένοι να περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα ή και περισσότερο για να καθαρίσει εντελώς το προσωπό σας.

  1. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα είναι αργά αναπτυσσόμενοι καρκίνοι του δέρματος που προέρχονται από το βασικό στρώμα της επιδερμίδας. Προκαλούνται συνήθως από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μοιάζουν με γυαλιστερά, ημιδιαφανή ή ροζ εξογκώματα με μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, και συχνά έχουν έναν κύκλο αιμορραγίας, στη συνέχεια επουλώνονται σχεδόν πλήρως και στη συνέχεια αιμορραγούν ξανά. Αλλά δεν επουλώνονται ποτέ.

Μπορούν να συγχέονται με μια επίμονη/επαναλαμβανόμενη επιλεγμένη κύστη ακμής και αν έχετε μια βλάβη που απλά δεν επουλώνεται μετά από ένα ή δύο μήνες, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για μια αξιολόγηση.

Δείτε ακόμα: