Ορθοπαιδικά

6 διατροφικοί μύθοι για την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί διατροφικοί μύθοι που αφορούν την αρθρίτιδα;

Μύθος 1: «Το μηλόξιδο μειώνει τον πόνο»

Το μηλόξιδο θεωρείται ότι μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις, αλλά αυτό είναι λάθος. Παρά τους ισχυρισμούς ότι το β- καροτένιο που περιέχει μπορεί να θεραπεύσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτή την υπόθεση. Μάλιστα, ακόμη και αν κάτι τέτοιο ίσχυε, το μηλόξιδο περιέχει ελάχιστη ποσότητα β-καροτένιου, οπότε και πάλι δεν θα μπορούσε να θεραπεύσει την πάθηση.

Μύθος 2: «Μην καταναλώνετε εσπεριδοειδή»

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι η απομάκρυνση των εσπεριδοειδών από την διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αντίθετα, αν αποκόψετε τα φρούτα από τη διατροφή σας, θα χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση νέου χόνδρου στις αρθρώσεις.

Μύθος 3: «Τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν την αρθρίτιδα»

Η έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει βρει απτές αποδείξεις που να δείχνουν ότι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, οπότε μην απομακρύνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την διατροφή σας, τα οποία ωφελούν την ανάπτυξη των οστών.

Μύθος 4: «Τα ωμά λαχανικά επιβραδύνουν την αρθρίτιδα»

Πράγματι, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 1990 διαπιστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν βίγκαν και κατά συνέπεια κατανάλωναν ωμά λαχανικά, ένιωθαν τα συμπτώματα τους να ανακουφίζονται. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν μειώθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μύθος 5: «Οι εμποτισμένες σταφίδες με τζιν μειώνουν τον πόνο»

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι εμποτισμένες σταφίδες με τζιν αποτελούν μια καλή θεραπεία για την διαχείριση του πόνου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η υπόθεση πίσω από αυτή την «θεραπεία» είναι ότι το θείο που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό για τις σταφίδες, μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες στις αρθρώσεις, ενώ οι σταφίδες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που η εν λόγω θεραπεία δεν μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανακουφίσει τον πόνο.

Μύθος 6: «Η σωστή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει την ρευματοειδή αρθρίτιδα»

Αν μια διατροφή ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποτρέψει ή να εξαλείψει για πάντα τον πόνο της αρθρίτιδας, τότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μερικές δίαιτες πράγματι μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως ο πόνος στις αρθρώσεις και η πρωινή δυσκαμψία, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανίσουν την ασθένεια. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί μέρος της συνολικής θεραπευτικής στρατηγικής που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει την πάθηση.