Μολυσματικές ασθένειες

6 επικίνδυνοι μύθοι για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που δεν πρέπει να πιστέψετε

Όταν ένας ιός εξαπλώνεται γρήγορα, εξαπλώνεται μαζί του και η παραπληροφόρηση και είναι πολύ εύκολο να πιστέψετε οποιαδήποτε συμβουλή ή προειδοποίηση ακούτε για την COVID-19, ειδικά αν αισθάνεστε άγχος και ψάχνετε απελπισμένα να βρείτε λύσεις και απαντήσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές. Δυστυχώς, από τότε που έγινε γνωστή η εν λόγω ασθένεια, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους επικίνδυνοι και προβληματικοί μύθοι που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ποιοι επικίνδυνοι μύθοι κυκλοφορούν για τον κορωνοϊό;

1. Είναι «μόνο μια γρίπη»

Αυτός ο μύθος είναι προβληματικός για δύο λόγους. Για όσους δεν γνωρίζουν, η εποχική γρίπη αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα κάθε χρόνο, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση. Αξίζει απλά να αναφέρουμε ότι την εποχή της γρίπης του 2017-18, περίπου 61.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οπότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι «απλά» μια γρίπη. Επιπρόσθετα, η COVID-19 είναι στατιστικά πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη.

2. Το εμβόλιο της γρίπης βοηθά στην πρόληψη της COVID-19

Το εμβόλιο της γρίπης είναι χρήσιμο, αλλά όχι γιατί μπορεί να αποτρέψει την COVID-19. Οι ιοί της γρίπης και οι κορωνοϊοί είναι διαφορετικοί, επομένως δεν μπορούν να προληφθούν με το ίδιο εμβόλιο. Βάσει αυτού, η λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης είναι σημαντική απλά και μόνο γιατί θα μειώσει τον αριθμό των ασθενών που θα επισκέπτονται τα νοσοκομεία στην περίπτωση που ξεσπάσει ένα νέο κύμα κορωνοϊού.

3. Μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 από ένα κατοικίδιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό από το κατοικίδιό του, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μετάλλαξης ενός ιού και να μπορέσει τελικά να μεταδοθεί από ένα ζώο στον άνθρωπο.

Προς το παρόν υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που αναφέρουν μολύνσεις σε κατοικίδια ή μετάδοσης από τα κατοικίδια στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξε μια περίπτωση μολυσμένου σκύλου στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Φεβρουαρίου, η οποία θεωρήθηκε λοίμωξη χαμηλού επιπέδου. Ο σκύλος απομονώθηκε και αργότερα εξετάστηκε και βγήκε αρνητικός, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές το πώς ο σκύλος προσβλήθηκε από τον ιό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει άλλες αναφορές μολυσμένων ζώων με τον ιό από τον Μάρτιο του 2020.

4. Μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 από ένα δέμα

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως το χαρτόνι του δέματος ενός αντικειμένου που παραγγείλατε, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απίθανο να επιβιώσει σε όλες τις διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες στις οποίες θα εκτεθεί τις ημέρες που προηγούνται μέχρι να το παραλάβετε. Παρόλα αυτά, είναι καλό να λαμβάνετε τις προφυλάξεις σας αφού αγγίξετε στο κουτί, πλένοντας τα χέρια σας ή χρησιμοποιώντας απολυμαντικό χεριών.

5. Μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 αν φάτε σε κινέζικο εστιατόριο

Αυτό δεν αληθεύει. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να αποφεύγουν τα κινέζικα εστιατόρια και να προβαίνουν σε ιδιαίτερα άσχημα και επικριτικά σχόλια για την διατροφή των Ασιατών, στιγματίζοντας συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παθογόνα μπορούν να εξαπλωθούν μέσω όλων των φαγητών, οπότε η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, είτε πρόκειται για κινέζικο φαγητό, είτε για πίτσα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να προφυλαχθείτε είναι να πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε. Υπογραμμίζεται ότι επί του παρόντος, δεν είναι σαφές εάν ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφής.

6. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν είστε νέοι και υγιείς

Αυτό είναι λάθος για δύο λόγους. Τα άτομα κάτω των 40 ετών δεν έχουν ανοσία ούτε στα σοβαρά συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός ούτε στο θάνατο, οπότε οι πιθανότητες να αρρωστήσουν ίδιες όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Να θυμάστε ότι, πάρα το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από COVID-19 έχει παρατηρηθεί σε άτομα άνω των 50 ετών, καταγράφηκαν θάνατοι και σε νεαρότερα άτομα.

Τέλος, τονίζεται ότι ανεξάρτητα από τους προσωπικούς παράγοντες κινδύνου που έχει ο καθένας, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Παρόλο που οι νέοι μπορεί να μην έχουν άλλα προβλήματα υγείας που να καθιστούν πιο επικίνδυνη την κατάσταση, μπορεί να είναι φορείς του ιού και να θέτουν άλλους σε κίνδυνο. Ακολουθώντας, λοιπόν, τις εντολές για απομόνωση και κοινωνική απόσταση, θα προστατεύσουν πολλούς άλλους ανθρώπους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved