Πρόληψη και θεραπεία

6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο γιατρό σου πριν πάρεις τα φάρμακα που σου έχει συνταγογραφήσει

Οι περισσότεροι ασθενείς σήμερα, αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η ενημέρωση τους για την φαρμακευτική αγωγή που πρόκειται να λάβουν, ενώ άλλοι δεν θεωρούν σημαντικό να ζητήσουν περεταίρω πληροφορίες για τα φάρμακα που προτίθεται να τους συνταγογραφήσει ο γιατρός τους. Η ενημέρωση, ωστόσο, είναι ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, κομμάτι της σωστής υγειονομικής περίθαλψης ενός ατόμου.

Τι πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας όταν σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο;

Όταν ο γιατρός σας συνταγογραφεί ένα φάρμακο, είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε εκτενώς για αυτό, καθώς ρωτώντας θα κατανοήσετε καλύτερα το πώς λειτουργεί, το πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, θα μάθετε το γιατί πρέπει να πάρετε αυτό και όχι κάποιο άλλο και θα ενημερωθείτε για το τι έχετε να περιμένετε από την δράση του. Πιο κάτω, λοιπόν, αναφέρουμε τις 6 σημαντικότερες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας, την επόμενη φορά που θα σας γράψει μια συνταγή.

1. Τι θα συμβεί αν δεν πάρω αυτό το φάρμακο;

Παρόλο που η εν λόγω ερώτηση φαίνεται λίγο παράξενη, πρέπει να γνωρίζετε ότι περίπου το 50% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είτε δεν λαμβάνονται με τον σωστό τρόπο, είτε δεν λαμβάνονται καθόλου, οπότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε το τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν δεν ακολουθήσετε την φαρμακευτική αγωγή ή εάν πάρετε το φάρμακο σας με λάθος τρόπο. Για παράδειγμα, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και δεν παίρνετε τα φάρμακα σας, βάζετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Από την άλλη, αν σταματήσετε να παίρνετε τα αντιβιοτικά σας μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, διατρέχετε τον κίνδυνο να επιστρέψει η λοίμωξη ή να μην απομακρυνθεί πλήρως. Να θυμάστε, ότι παρόλο που υπάρχουν φάρμακα που επιτρέπουν την καθυστέρηση στη λήψη τους, υπάρχουν και πολλά άλλα που πρέπει να λαμβάνονται ακριβώς όπως έχουν συνταγογραφηθεί. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι γνωρίζετε όλες τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν από μια ενδεχόμενη λανθασμένη χρήση.

2. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι η μοναδική επιλογή που έχω;

Τις περισσότερες φορές, η επιλογή ενός φαρμάκου, δεν είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, μπορούν να δουν τα ίδια οφέλη, είτε λαμβάνοντας αντικαταθλιπτικά, είτε κάνοντας γυμναστική. Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, αντί να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση τους χάνοντας βάρος, με άσκηση και μειώνοντας τους υδατάνθρακες που καταναλώνουν. Ενημερωθείτε λοιπόν, για όλες τις εναλλακτικές επιλογές που έχετε, πριν αποδεχτείτε την συνταγή του γιατρού σας.

3. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη αυτού του φαρμάκου;

Όλα τα φάρμακα έχουν οφέλη και κινδύνους. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιες είναι οι παρενέργειες του φαρμάκου, καθώς και τυχόν αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που ήδη λαμβάνετε. Συζητήστε με τον γιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι τα οφέλη του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι περισσότερα από τους κίνδυνους που εγκυμονεί. Μάλιστα, φροντίστε να μάθετε αν για το συγκεκριμένο φάρμακο, υπάρχουν προειδοποιήσεις επικινδυνότητας. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα, που λόγω των πολλών και συχνών παρενεργειών τους, αναγράφεται στη συσκευασία τους η προειδοποίηση «Black Box Warning», που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ή απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, ζυγίστε προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους πριν αρχίσετε την φαρμακευτική αγωγή.

4. Πόσο συχνές είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις από αυτό το φάρμακο;

Μερικά φάρμακα, ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν είχατε κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο φάρμακο στο παρελθόν, θα πρέπει να το γνωστοποιήσετε στο γιατρό σας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το φάρμακο που έχει σκοπό να σας προτείνει, να ανήκει στην ίδια κατηγορία.

5. Πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το φάρμακο;

Πριν συμφωνήσετε με το συνταγογραφούμενο φάρμακο που σας προτείνει ο γιατρός σας, πρέπει να ενημερωθείτε για το τι έχετε να περιμένετε από την δράση του. Βασικά, πρέπει να γνωρίζετε αν μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση σας ή αν απλά θα μειώσει τα συμπτώματα σας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε το πώς ακριβώς βελτιώνει την κατάσταση σας. Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος, αλλά δεν βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου από αυτή την κατάσταση. Η κατανόηση λοιπόν, του πως ακριβώς λειτουργεί ένα φάρμακο, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν είναι ή όχι κατάλληλο για εσάς. Αν θεωρείτε ότι δεν είναι κατάλληλο, συζητήστε περεταίρω με τον γιατρό σας.

6. Για πόσο καιρό πρέπει να παίρνω αυτό το φάρμακο;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε για πόσο θα χρειαστεί να λαμβάνετε μια φαρμακευτική αγωγή, διότι υπάρχουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, που χρειάζεται να λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μακροχρόνια χρήση τους. Να θυμάστε, ότι υπάρχουν καταστάσεις υγείας, όπως η υψηλή χοληστερίνη, που μπορούν να βελτιωθούν απλά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως με υγιεινή διατροφή και άσκηση, οπότε φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά και εξατομικευμένα.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FDA Consumer Health Information https://www.fda.gov/media/74382/download

Patient Medication Adherence: Measures in Daily Practice http://www.omjournal.org/articleDetails.aspx?coType=1&aId=93

EFFECTS OF PATIENT MEDICATION REQUESTS ON PHYSICIAN PRESCRIBING BEHAVIOR: RESULTS OF A FACTORIAL EXPERIMENT https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4151257/#R6