Διάγνωση

6 γυναικείες ασθένειες που ΄χτυπούν’ και τους άντρες

Εξαιτίας των ορμονικών διαφορών και της διαφορετικής ανατομίας του σώματος, υπάρχουν κάποιες ασθένειες που εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες, ενώ ορισμένες άλλες είναι πιο συχνές στον αντρικό πληθυσμό. Όμως, νέες έρευνες έρχονται να δείξουν πως κάποιες ασθένειες, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν καθαρά ‘γυναικεία υπόθεση’, μπορεί να βρεθούν και στο ‘ισχυρό’ φύλο.

  1. Καρκίνος μαστού.  Η ασθένεια αυτή προτιμά συνήθως το γυναικείο φύλο, όμως το 1% των καρκίνων του μαστού, σύμφωνα με τις στατιστικές, αφορά τους άντρες. Επειδή οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες που ελέγχονται κάθε χρόνο ή και συχνότερα, δεν κάνουν κάποια προληπτική εξέταση ή αυτοψηλάφηση, συνήθως όταν ανευρίσκεται ο καρκίνος έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι αναλογικά σε σχέση με το γυναικείο πληθυσμό.
  2. Οστεοπόρωση. Είναι γνωστό πως οι γυναικες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, αλλά και οι άντρες που έχουν περάσει τα 65 χρόνια έχουν και αυτοί κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Υπολογίζεται πως η 1 στις 3 γυναίκες διατρέχει κίνδυνο για οστεοπόρωση, ενώ αντίστοιχα, το ποσοστό για τους άντρες είναι 1 στους 5.
  3. Προβλήματα στο θυρεοειδή. Αν και οι γυναίκες είναι 8 φορές πιο πιθανό σε σχέση με τους άντρες να εμφανίσουν προβλήματα θυρεοειδή, αυτό δε σημαίνει πως οι άντρες δεν κινδυνεύουν. Αρκετοί άντρες θα εμφανίσουν κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και πιο συχνά, υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό.
  4. Διατροφικές διαταραχές. Οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό αυτές εμφανίζονται στις γυναίκες. Όμως, οι ειδικοί σημειώνουν πως το 10-15% των διατροφικών διαταραχών, και ιδιαίτερα της νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας αφορούν τους άντρες. Οι αθλητές, τα υπέρβαρα αγόρια, οι ομοφυλόφιλοι και όσοι έχουν διαταραχή άγχους ή κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποια από τις παραπάνω διαταραχές.
  5. Ουρολοιμώξεις. Εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες και λιγότερο στους άντρες. Οι τελευταίοι όμως συχνά εμφανίζουν προβλήματα στην κύστη ή στον προστάτη ή τους νεφρούς. Οι άντρες που υποφέρουν από τα παραπάνω προβλήματα είναι πιο πιθανό να προβληθούν από κάποια ουρολοίμωξη, της οποίας η θεραπεία σχεδόν πάντα περιλαμβάνει τη λήψη κάποιας αντιβίωσης.
  6. Κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορεί εύκολα να γίνει λάθος διάγνωση εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου έκφρασης της κατάθλιψης στα δύο φύλα. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συναισθηματικά ξεσπάσματα, μελαγχολία, αϋπνίες, κλάμα και θυμό, ενώ οι άντρες συχνά καταφεύγουν σε καταχρήσεις ή κάνουν επικίνδυνες δραστηριότητες.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

7 ‘Women's’ Diseases That Can Affect Men healthline.com/health/womens-diseases-that-affect-men

What Are the Warning Signs of Breast Cancer? healthline.com/health/breast-cancer/warning-signs

Male Breast Cancer nationalbreastcancer.org/male-breast-cancer

What Is a Bladder Infection? healthline.com/health/bladder-infection

How Can I Get Help for Depression? healthline.com/health/depression/help-for-depression