Διατροφή

6 λόγοι για να τρώτε περισσότερα μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αντιπροσωπεύει επάξια την έκφραση «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο». Ναι, τα μανιτάρια είναι μύκητες, αλλά αξίζουν να τα αγοράσετε και να τα προσθέτετε στα γεύματα σας όσο πιο συχνά γίνεται. Πιο κάτω, λοιπόν, θα αναφέρουμε έξι λόγους για τους οποίους τα μανιτάρια είναι τόσο σημαντικά στην ανθρώπινη διατροφή.

Γιατί τα μανιτάρια είναι σημαντικά στη διατροφή;

1. Παρέχουν βιταμίνη D: Τα μανιτάρια (καφέ, άσπρα κ.ο.κ.) είναι το μόνο προϊόν που παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ηλίου, μια θρεπτική ουσία που δεν υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως. Για παράδειγμα, ένα μανιτάρι portabella, το οποίο εκτίθεται στο φως του ήλιου μπορεί να παράξει περισσότερη από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης D που χρειάζεται ο άνθρωπος.

2. Η γεύση τους μοιάζει με κρέας: Η γεύση των μανιταριών έχει περιγραφεί ως «umami», μια ιαπωνική λέξη που σημαίνει «ευχάριστη αλμυρή γεύση», που αναφέρεται ως η πέμπτη αίσθηση της γεύσης. Τα μανιτάρια Portabella έχουν μέτρια γεύση, ενώ τα άσπρα μανιτάρια έχουν πιο ήπια γεύση, η οποία βαθαίνει κατά το μαγείρεμα. Γενικότερα, η γεύση των μανιταριών μοιάζει με κρέας και ως εκ τούτου σερβίρονται πολλές φορές ολόκληρα σε ψωμάκια, αντικαθιστώντας τα μπιφτέκια κρέατος.

3. Είναι πλούσια σε σελήνιο: Τα μανιτάρια είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου.  Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες. Επιπρόσθετα, το σελήνιο είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Ενσωματώνονται τέλεια στον κιμά κρέατος: Η σαρκώδης υφή και η πλούσια γεύση των μανιταριών, τα ενσωματώνει τέλεια στο αλεσμένο κρέας, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς χρησιμοποιώντας μανιτάρια, μειώνετε το κρέας που χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας και κατά συνέπεια τις θερμίδες που καταναλώνετε. Χρησιμοποιείστε λιγότερο κρέας και προσθέστε ψιλοκομμένα μανιτάρια στα μπιφτέκια σας.

5. Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Τα μανιτάρια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Συγκεκριμένα, πέντε κομμάτια λευκού μανιταριού ή ένα ολόκληρο μανιτάρι portabella, περιέχει περίπου 20 θερμίδες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντικαθιστούσαν το κρέας με μανιτάρια στο μεσημεριανό τους γεύμα, κατάφεραν να μειώσουν τις θερμίδες και το λίπος που κατανάλωναν χάνοντας περισσότερο βάρος. Ανέφεραν μάλιστα, ότι παρότι δεν έτρωγαν κρέας, ένιωθαν το ίδιο χορτασμένοι.

6. Είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια: Τα μανιτάρια είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια την οποία μπορεί να καλλιεργήσει ο καθένας στον χώρο του. Μάλιστα, τα μανιτάρια μπορούν να καλλιεργηθούν και σε εσωτερικούς χώρους, διότι δεν χρειάζονται ηλιακό φως, χωράφια και πολύ νερό για να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

6 Reasons to Eat More Mushrooms https://blogs.webmd.com/food-fitness/20201113/6-reasons-to-eat-more-mushrooms

Freezer-Friendly Beef Burritos https://www.realmomnutrition.com/freezer-friendly-beef-burritos/

ADJUSTING THE CONSISTENCY OF THE BLEND https://blenditarian.com/resources/the-blend-scale/

Lack of energy compensation over 4 days when white button mushrooms are substituted for beef https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666307004278?via%3Dihub