Διατροφή

6 λόγοι για τους οποίους τρώτε χωρίς να πεινάτε πραγματικά

Γιατί τρώτε χωρίς να πεινάτε πραγματικά;

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να τρώει χωρίς να πεινάει πραγματικά; Αν ναι, πιο κάτω θα μάθουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

1. Άγχος

Όταν ένας άνθρωπος νιώθει άγχος ή φόβο, το σώμα του, για να τον προετοιμάσει για τον «επερχόμενο κίνδυνο», αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη αυξάνει το αίσθημα της πείνας, αλλά αυτή η πείνα δεν είναι πραγματική. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος διατάζει το σώμα να φάει για να έχει δύναμη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί. Τα άτομα με χρόνιο άγχος τείνουν να τρώνε άσκοπα, κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα, καθ ΄όλη τη διάρκεια της ημέρα.

2. Κόπωση

Η κόπωση αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης (ορμόνη που αυξάνει την όρεξη). Παράλληλα, τα επίπεδα της λεπτίνης (ορμόνη που μειώνει την πείνα και την επιθυμία για φαγητό) μειώνονται. Αυτές οι δύο ορμόνες ελέγχουν το αίσθημα της πείνας. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος νιώθει εξαντλημένος, λόγω της αύξησης της γκρελίνης, η πείνα του αυξάνεται ακόμη και αν το σώμα του δεν χρειάζεται πραγματικά τροφή.

3. Ανησυχία

Το άγχος έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές διαταραχές. Το φαγητό είναι ενας τρόπος απόλαυσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταπραϋντικό των άσχημων συναισθημάτων. Ως εκ τούτου, τα άτομα που διακατέχονται από άσχημα συναισθήματα τείνουν να τρώνε, ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάνε, στην προσπάθεια τους να νιώσουν καλύτερα. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και άλλες άσχημες ψυχικές καταστάσεις, όπως η κακοποίηση και η κατάθλιψη.

4. Νεύρα

Πολλοί άνθρωποι όταν νιώθουν νευρικότητα , χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσω απόσπασης της προσοχής τους από αυτό που τους εκνευρίζει, ενώ άλλοι δεν έχουν όρεξη να φάνε καθόλου. Όταν ένας άνθρωπος απέχει από το φαγητό για ώρες, το σώμα του πιστεύει ότι λιμοκτονεί και ως εκ τούτου, όταν τελικά αποφασίσει να φάει, τρώει πολύ περισσότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Και στις δύο περιπτώσεις το φαγητό που καταναλώνεται είναι άσκοπο.

5. Αλκοόλ

Το αλκοόλ μειώνει τις ανθρώπινες αναστολές, ανάμεσα τους και η αντίληψη της πείνας. Τα άτομα λοιπόν που καταναλώνουν αλκοόλ, τείνουν να τρώνε περισσότερο γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν το αν και το πόσο πραγματικά πεινάνε.

6. Διαφήμιση

Μελέτες δείχνουν ότι η διαφήμιση και οι εντυπωσιακές εικόνες ανοίγουν την όρεξη. Οπότε ένας άνθρωπος που βλέπει εκπομπές μαγειρικής ή ανθρώπους να τρώνε μπορεί να αρχίσει να τρώει χωρίς να πεινάει πραγματικά.

Πώς θα διαπιστώσετε αν η πείνα σας είναι πραγματική;

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πραγματική πείνα ξεκινά αργά και είναι εύκολο να αναβληθεί για λίγο. Μάλιστα, όταν ενας άνθρωπος πεινά πραγματικά δεν εστιάζει σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά του αρκεί το να φάει.

Αντίθετα, η συναισθηματική και ψυχολογική πείνα είναι έντονη και έρχεται γρήγορα. Δεν είναι εύκολο να αναβληθεί και εστιάζει σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Αν νιώθετε ότι πεινάτε και έχετε κάτι άλλο μπροστά σας, αλλά δεν θέλετε να το φάτε και προτιμάτε κάτι συγκεκριμένο, τότε η πείνα σας δεν είναι πραγματική.

Πώς θα σταματήσετε το άσκοπο φαγητό;

  • Διαχειριστείτε το άγχος σας κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης και διαλογισμό
  • Ασκηθείτε και υιοθετείστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής
  • Συναναστραφείτε με ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια σας
  • Απομακρύνετε από το σπίτι τα ανθυγιεινά τρόφιμα
  • Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διατροφολόγο

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why Do You Eat When You’re Not Hungry? https://www.webmd.com/diet/obesity/ss/slideshow-why-eat-when-not-hungry

Diet Quality Worsens as Alcohol Intake Increases https://www.nih.gov/news-events/news-releases/diet-quality-worsens-alcohol-intake-increases

The bogus taste test: Validity as a measure of laboratory food intake https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5504774/

What Is Emotional Eating? https://kidshealth.org/en/teens/emotional-eating.html

The Role of Anxiety in Binge Eating Behavior: A Critical Examination of Theory and Empirical Literature https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4768578/

Why Do You Eat When You’re Not Hungry? https://headtopics.com/us/slideshow-why-do-you-eat-when-you-re-not-hungry-6330209