Διατροφή

6 λόγοι που δεν σας αφήνουν να χάσετε βάρος

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν χάνετε βάρος;

  1. Δεν κοιμάστε καλά

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας επιβραδύνει φυσιολογικά και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια. Είναι πραγματικά εκπληκτικό πώς μπορεί να το κάνει αυτό το σώμα μας. Μπορεί να κοιμάστε δέκα ώρες και να αισθάνεστε καλά το πρωί. Δοκιμάστε όμως να μην τρώτε ή να μην πίνετε για το ίδιο χρονικό διάστημα. Θα διψάτε και θα πεινάτε, σωστά;

Αν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, τότε το σώμα σας τείνει να μπαίνει σε κατάσταση στρες. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, είναι φυσιολογικά χαμηλές τη νύχτα, αλλά θα ανέβουν ξανά αν είμαστε ξύπνιοι. Η κορτιζόλη κάνει το σώμα μας να δημιουργεί αποθέματα λίπους “για παν ενδεχόμενο“.

Επιπλέον, αν είστε ξύπνιοι, πιθανότατα βρίσκεστε στην κουζίνα. Έτσι, η τάση σας να τσιμπολογάτε είναι μεγαλύτερη.

Το βασικό ερώτημα είναι: γιατί δεν κοιμάστε;

  1. Νιώθετε άγχος, στρες ή κατάθλιψη

Η διατροφολόγος Sarah Walford, η οποία διευθύνει την κλινική NW3 Nutrition στο Λονδίνο, εξηγεί: “Το άγχος είναι μια διττή διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τόσο αγχωμένοι που δεν μπορούν να φάνε– άλλοι τείνουν να τρώνε ακατάσχετα. Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν στη συνέχεια δεν μπορείτε να κάψετε αυτό το σάκχαρο, μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα, γεγονός που σας κάνει να παίρνετε βάρος. Αυτού του είδους η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συχνά γύρω από την κοιλιά και όχι στα χέρια ή τα πόδια”.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ των υδατανθράκων και της σεροτονίνης, της ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Υπάρχει η θεωρία ότι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, τρώγοντας υδατάνθρακες προσπαθούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης μας όταν νιώθουμε κατάθλιψη. Εξ ου και αγαπάμε το “comfort food” όταν νιώθουμε πεσμένοι: πίτσα, πατάτες, τοστ! Αλλά φυσικά, όλοι αυτοί οι υδατάνθρακες μπορεί να σας κάνουν να πάρετε βάρος.

  1. Δουλεύετε νυχτερινές βάρδιες ή πολλές ώρες

H Walford εξηγεί: “Η εργασία σας είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας: “Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σκεφτείτε τις νοσοκόμες, τους εργάτες εργοστασίων, τους διανομείς, τις καθαρίστριες γραφείων. Το σώμα σας θέλει να κοιμάται, αλλά αν είστε ξύπνιοι και δουλεύετε, τότε ξεκινάει η παραγωγή κορτιζόλης. Αυτός είναι ο ίδιος κακός κύκλος που βλέπουμε σε ανθρώπους που είναι αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι: η κορτιζόλη απελευθερώνει σάκχαρα τα οποία, αν δεν καούν, μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα και εναποτίθενται ως λίπος”.

Οι επιστήμονες από τη Βραζιλία και τη Σουηδία γράφουν: “Η παραγωγή αγαθών και η παροχή υπηρεσιών 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία”.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται τις νύχτες, γενικά με αρνητικές συνέπειες για το βάρος και την υγεία τους.

Πάνω από το 50% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους εργαζόμενους σε βάρδιες ή νυχτερινές βάρδιες καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του απογεύματος ή της νύχτας. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται μπορεί να επηρεάζονται από την εργασία σε βάρδιες ή τη νύχτα και τα παραδοσιακά γεύματα στο σπίτι να διακόπτονται.

Με άλλα λόγια: όταν εργάζεστε βραδινές ώρες, τείνετε να τρώτε ανθυγιεινά και να τρώτε κυρίως τη νύχτα. Αυτό είναι κακό για την υγεία σας, αλλά τείνει επίσης να σας κάνει να παίρνετε βάρος, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει τα τρόφιμα τόσο αποτελεσματικά τη νύχτα όσο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν εργάζεστε νύχτα, δοκιμάστε τακτικά μικρά σνακ που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες: λίγο ψητό κρέας ή ψάρι, μια σαλάτα και άφθονο νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να βγάλετε τη βάρδια σας.

  1. Παραλείπετε γεύματα ή κάνετε δίαιτα “yoyo”

Θα βγείτε για δείπνο με φίλους αργότερα, οπότε τι κάνετε για μεσημεριανό γεύμα; Το παραλείπετε; Αυτή η τεχνική είναι απίθανο να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

“Η παράλειψη γευμάτων θέτει το σώμα σας σε κατάσταση αυτοάμυνας: η χαμηλή πρόσληψη τροφής επιβραδύνει το μεταβολισμό σας”, εξηγεί η Walford. “Έτσι, όταν επιστρέφετε στο κανονικό φαγητό, βάζετε τροφή στο σώμα σας, αλλά δεν την καίτε τόσο γρήγορα όσο πριν. Καταλήγετε να ξαναβάζετε το βάρος και μερικές φορές να παίρνετε ακόμα περισσότερο από πριν”.

Φυσικά, η Walford μιλάει για την ανθυγιεινή τεχνική της παράλειψης γευμάτων που ακολουθείται από αδηφαγία, και όχι για τη “διαλείπουσα νηστεία” (που έγινε διάσημη από τη δίαιτα 5:2) για την απώλεια βάρους. Η διαλείπουσα νηστεία σίγουρα λειτουργεί για ορισμένους ανθρώπους και υπάρχουν στοιχεία που την υποστηρίζουν. Αλλά είναι ένα πιο δύσκολο καθεστώς για τους περισσότερους ανθρώπους να το διατηρήσουν από το να τρώνε απλώς λίγο λιγότερο. Και δεν είναι καλή ιδέα αν έχετε υποφέρει από διατροφική διαταραχή στο παρελθόν.

  1. Σας αρέσει η κουλτούρα της καφετέριας

Θυμάστε όταν ο καφές σήμαινε στιγμιαίους κόκκους με ζεστό νερό; Τώρα, όπου κι αν πας, υπάρχουν εκατομμύρια επιλογές. Αυτοί οι καφέδες ή οι ζεστές σοκολάτες μπορεί να έχουν ωραία γεύση και να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά (για λίγο), αλλά δεν αποτελούν καλή επιλογή αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Η Walford προτείνει να προσέχετε το γάλα: “Πολλοί λευκοί καφέδες ή ζεστές σοκολάτες από καφετέριες έχουν πολύ περισσότερο γάλα από ό,τι θα βάζατε εσείς οι ίδιοι στο σπίτι”.

Και φυσικά, τα “ανάμεικτα ποτά” των καφετεριών, όπως η μόκα ή ο παγωμένος καφές, τείνουν να έχουν επίσης πολλή ζάχαρη. Προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά αγαπάτε τον καφέ σας; Δοκιμάστε σκέτο, χωρίς ζάχαρη.

  1. Τρώτε περισσότερο απ’ όσο νομίζετε

Μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 έχουν δείξει σταθερά ότι υποτιμούμε το πόσο τρώμε. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πριν από είκοσι χρόνια οι επιστήμονες έγραφαν: “Ατομικές υποεκτιμήσεις της τάξης του 50% δεν είναι ασυνήθιστες”. Και πιο πρόσφατα ερευνητές από την Τσεχική Δημοκρατία που εξέτασαν μια σειρά από μελέτες διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο από εμάς τρώει περισσότερο απ’ ό,τι νομίζει (κατά μέσο όρο 15%).

Αν δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε τι τρώτε, δοκιμάστε να τραβήξετε μια φωτογραφία κυριολεκτικά ό,τι τρώτε ή πίνετε σε διάστημα 24 ωρών: τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Effects of Dietary Tryptophan on Affective Disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4393508/

Shift Work and Endocrine Disorders https://www.hindawi.com/journals/ije/2015/826249/

INTERMITTENT FASTING AND HUMAN METABOLIC HEALTH https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4516560/

Misreporting of energy and micronutrient intake estimated by food records and 24 hour recalls, control and adjustment methods in practice https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594967/

Limitations in the assessment of dietary energy intake by self-report https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7869932/

Reasons You’re Not Losing Weight https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-not-losing-weight

Meta-Analysis of Short Sleep Duration and Obesity in Children and Adults https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2398753/

The effect of a mindful restaurant eating intervention on weight management in women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22243980/

Effects of meal frequency on weight loss and body composition: a meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024494/