Εγκυμοσύνη

6 λόγοι που μπορεί να εμφανιστεί αίμα στο μητρικό σας γάλα

Το αίμα στο μητρικό γάλα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα του θηλασμού. Είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες συνήθως δεν παρατηρούν, εκτός αν κάνουν άντληση του γάλακτος με θήλαστρο, το παιδί τους φτύνει λίγο γάλα με αίμα ή αν δουν λίγο αίμα στις κενώσεις του μωρού τους. Και, ενώ μπορεί να είναι τρομακτικό όταν το συναντάτε για πρώτη φορά, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το αίμα στο μητρικό γάλα σας δεν αποτελεί συνήθως σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.

Πρέπει να παρατηρήσετε το  χρώμα του μητρικού γάλακτος;

Το αίμα μπορεί να αλλάξει το χρώμα του μητρικού σας γάλακτος σε αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του πορτοκαλί ή του καφέ. Ορισμένες χρωστικές ουσίες τροφίμων μπορούν επίσης να χρωματίσουν το χρώμα του γάλακτος σας. Έτσι, πριν σκεφτείτε ότι είναι αίμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θυμηθείτε αν πρόσφατα φάγατε ή ήπιατε κάτι κόκκινο, όπως για παράδειγμα παντζάρια. Όπως και να έχει, προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Το μητρικό σας γάλα πιθανότατα θα επανέλθει στην υπόλευκη, κιτρινωπή ή γαλαζωπή απόχρωσή του μέσα σε λίγες ημέρες.

 Ποιες είναι οι αιτίες των χρωματικών αλλαγών στο μητρικό σας γάλα;

Το αίμα στο μητρικό γάλα συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να προέρχεται από μερικά διαφορετικά σημεία. Ακολουθούν ορισμένες από τις αιτίες του χρωματισμού του μητρικού γάλακτος.

  1. Κατεστραμμένες θηλές

Η πιο συνηθισμένη αιτία των κόκκινων ή ροζ ραβδώσεων στο μητρικό γάλα είναι οι πληγωμένες θηλές. Οι φουσκάλες, το έκζεμα, τα κοψίματα και οι εκδορές στην περιοχή της θηλαίας άλου και της θηλής μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία. Εάν οι θηλές σας αιμορραγούν, το μωρό σας θα πάρει λίγο από αυτό το αίμα καθώς θηλάζει και μπορεί να παρατηρήσετε ότι το αίμα μπαίνει στο μητρικό γάλα σας καθώς αντλείτε. Όμως, μόλις επουλωθούν οι θηλές σας, δεν θα πρέπει πλέον να βλέπετε αίμα στο μητρικό σας γάλα. Για να επωλουθούν οι πληγές στις θηλές μπορείτε να αλοίφετε σε αυτές λίγο από το μητρικό γάλα και να αφήνετε το στήθος σας ελεύθερο στον αέρα. Μην το κλείνετε σφιχτά με στηθόδεσμο. Επίσης, κυκλοφορούν και διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα στην αγορά για τις πληγωμένες θηλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

  1. Σύνδρομο Rusty pipe

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας περίπου μετά τη γέννηση του μωρού σας, υπάρχει περισσότερο αίμα που ρέει στο στήθος σας, καθώς το σώμα σας αρχίζει γρήγορα να παράγει μητρικό γάλα. Το αίμα από αυτό το στάδιο της αγγειακής διόγκωσης των μαστών μπορεί να διαρρεύσει στους γαλακτοφόρους πόρους σας προκαλώντας το πρωτόγαλα ή το πρώιμο μητρικό γάλα σας να φαίνεται καφέ ή πορτοκαλί. Μπορεί να σας θυμίζει το νερό που βγαίνει από έναν σκουριασμένο σωλήνα, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Και, ενώ δεν φαίνεται και πολύ καλό για να το δώσετε στο νεογέννητό σας, μπορείτε να συνεχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας όσο το σώμα σας καθαρίζει τους γαλακτοφόρους αγωγούς του. Το σύνδρομο του σκουριασμένου σωλήνα παρατηρείται συχνότερα σε μητέρες που θηλάζουν για πρώτη φορά. Δεν είναι επικίνδυνο ή επώδυνο και συνήθως υποχωρεί από μόνο του σε λίγες ημέρες.

  1. Σπασμένα τριχοειδή αγγεία

Υπάρχουν μικρά αιμοφόρα αγγεία στο στήθος σας που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία. Αυτά τα τριχοειδή αγγεία μπορεί να καταστραφούν από τη μη σωστή χρήση του θήλαστρου ή από οποιοδήποτε άλλο τραύμα στο στήθος σας. Το αίμα από τα σπασμένα, κατεστραμμένα τριχοειδή αγγεία μπορεί στη συνέχεια να διαρρεύσει στο μητρικό σας γάλα.

  1. Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια λοίμωξη του μαστού που μπορεί να παράγει μητρικό γάλα με χρώμα αίματος από τον μολυσμένο μαστό. Άλλα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνος και πυρετός, είναι συνήθως παρόντα με τη μαστίτιδα. (θηλασμός και μαστίτιδα: Ποια η σχέση τους;)

  1. Καλοήθες ενδοαυλικό θηλώμα

Όταν υπάρχει κόκκινη αιμορραγία από τη θηλή που δεν σχετίζεται με επώδυνες, κατεστραμμένες θηλές, θα μπορούσε να οφείλεται σε ενδοαυλικό θηλώμα. Το ενδοαυλικό θηλώμα είναι μια μικρή ανάπτυξη στο μαστό που δεν είναι καρκινική. Μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός γαλακτοφόρου πόρου ή να σπάσει έναν γαλακτοφόρο πόρο προκαλώντας αιματηρή έκκριση από τη θηλή σας.

  1. Καρκίνος του μαστού

Τις περισσότερες φορές, λίγο αίμα στο μητρικό γάλα ή μια μικρή ποσότητα αιμορραγίας από τη θηλή σας δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, αλλά αν δεν υποχωρήσει από μόνη της σε λίγες ημέρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού, όπως το καρκίνωμα του πόρου και η νόσος του Paget, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία από τη θηλή.

Θεωρείται ασφαλές να συνεχίσετε να θηλάζετε και να δίνετε στο παιδί σας αντλημένο μητρικό γάλα ακόμη και αν οι θηλές σας αιμορραγούν ή αν παρατηρήσετε αίμα στο μητρικό γάλα σας. Μια μικρή ποσότητα αίματος στο μητρικό σας γάλα δεν είναι επιβλαβής και δεν θα επηρεάσει το μωρό σας ή το γάλα σας.

Εφόσον το μωρό σας θηλάζει καλά, μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε. Το πρόβλημα θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες. Εάν δεν υποχωρήσει μετά από μία εβδομάδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ωστόσο, αν έχετε κάποια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι ασφαλής ο θηλασμός με λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα B ή C. Όταν όμως υπάρχει αίμα, θα πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε. Μην δίνετε μητρικό γάλα στο παιδί σας μέχρι να επουλωθούν οι θηλές σας και να σταματήσει η αιμορραγία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της παρουσίας αίματος στο μητρικό γάλα;

Το αίμα στο μητρικό γάλα μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίδραση στο μωρό σας. Όμως, ορισμένα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Προβλήματα θηλασμού

Μια μικρή ποσότητα αίματος δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα, αλλά μια πιο σημαντική ποσότητα μπορεί να αλλάξει τη γεύση του μητρικού σας γάλακτος. Μπορεί να μην αρέσει στο παιδί σας η νέα γεύση και να αρνηθεί να θηλάσει.

  • Έμετος

Και πάλι, λίγο αίμα συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο, το παιδί σας μπορεί να κάνει έμετο αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αίματος στο μητρικό γάλα σας.

  • Αλλαγές στο έντερο

Τα κακά του μωρού σας μπορεί να είναι λίγο πιο σκούρα από το κανονικό ή μπορεί να δείτε λίγο αίμα στην πάνα του. Εάν γνωρίζετε ότι το αίμα προέρχεται από το μητρικό γάλα σας, τότε είναι εντάξει.

Ωστόσο, αν υπάρχει περισσότερο από μια μικρή ποσότητα αίματος στην πάνα του παιδιού σας ή αν βλέπετε αιματηρές κενώσεις και δεν έχετε δει αίμα στο μητρικό σας γάλα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό του μωρού σας.

Ποιες είναι οι λύσεις για να την εμφάνιση αίματος στο μητρικό γάλα;

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε το θηλασμό ή την άντληση. Είναι εντάξει να συνεχίσετε να δίνετε στο παιδί σας το μητρικό σας γάλα, αν υπάρχει λίγο αίμα σε αυτό. Και, φυσικά, μπορείτε πάντα να καλέσετε το γιατρό σας ή το γιατρό του μωρού σας για καθησυχασμό και περισσότερες πληροφορίες, αν το χρειάζεστε.

Εάν μπορείτε να δείτε ότι η αιμορραγία προέρχεται από ραγισμένη ή κατεστραμμένη θηλή, φροντίστε το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας προσκολλάται σωστά και χρησιμοποιήστε μια ασφαλή κρέμα θηλών ή καταπραϋντικά επιθέματα στήθους από υδρογέλη για να βοηθήσετε στην επούλωση και την προστασία των θηλών σας.

Εάν ο θηλασμός είναι πολύ επώδυνος και πρέπει να σταματήσετε τον θηλασμό για λίγο για να δώσετε χρόνο στις θηλές σας να επουλωθούν, θα πρέπει να συνεχίσετε να αντλείτε γάλα τόσο συχνά όσο θα θηλάζατε για να διατηρήσετε το μητρικό σας γάλα. Απλά θυμηθείτε να είστε ευγενικές με την αντλία σας, διατηρώντας την αναρρόφηση και την ταχύτητα σε άνετα επίπεδα.

Μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε στο παιδί σας το γάλα που αντλείτε χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική μέθοδο σίτισης. Εάν το στήθος σας είναι πρησμένο και σκληρό, αντιμετωπίστε τη διόγκωση. Εάν η αιτία της αιμορραγίας δεν είναι προφανής και δεν μπορείτε να δείτε από πού προέρχεται, μπορείτε να δώσετε μερικές ημέρες για να δείτε αν θα υποχωρήσει. Αλλά, αν δεν υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για εξέταση.

Παρακολουθήστε τον εαυτό σας για σημάδια λοίμωξης, όπως πυρετός, ερυθρότητα, πρήξιμο και ευαισθησία. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Τι συμβαίνει με το αποθηκευμένο μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει;

Το αίμα μπορεί να αλλάξει τη γεύση του μητρικού σας γάλακτος. Η γεύση μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονη μετά από μια περίοδο αποθήκευσης στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Εάν χρησιμοποιείτε το μητρικό γάλα με την απόχρωση αίματος όσο είναι φρέσκο, το παιδί σας είναι λιγότερο πιθανό να το αρνηθεί.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Nipple discharge and the efficacy of duct cytology in evaluating breast cancer risk https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1479666X10001265

Vertical transmission of hepatitis C virus: Current knowledge and perspectives https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4179143/

Breast diseases during pregnancy and lactation https://synapse.koreamed.org/articles/1090462

Lawrence RA., Lawrence RM. Breastfeeding A Guide For The Medical Profession Eighth Edition. Elsevier Health Sciences. 2015. https://iums.ac.ir/files/vch/files/laranc.pdf

Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee. ABM clinical protocol# 20: Engorgement. 2009. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4860650/

Non-cancerous Breast Conditions https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/non-cancerous-breast-conditions.html

Rusty pipe syndrome: counselling a key intervention https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592514/

Benign Breast Conditions https://www.komen.org/breast-cancer/facts-statistics/benign-breast-conditions/